Mehtap Aşık / İşletme 2002 / Yapı Kredi Bankası Bireysel Portföy Yönetmeni
Finans dünyasına krizin hemen ardından 2002 yılında adım atar. Mehtap’ın sigortada başlayan kariyeri satıştaki başarıları sayesinde bugün bankacılıkta devam ediyor.
Üniversitede öğrenciyken Bilgi’nin destek olduğu Kuştepe’deki Handan Ziya Öniş İlköğretim Okulu’nda gönüllü olarak İngilizce ve bilgisayar dersleri veren Meptap, farklı kültürlerden insanlarla bir araya gelir ve onlar için faydalı şeyler yapar. Bu sayede insan ilişkilerinin güçlü olduğunu keşfeder, kendisinin farkına varır ve gelecekteki iş hayatını da bu yönde geliştirip yönlendirir. Ayrıca üçüncü sınıftan mezun olana kadar Şişli’deki BKP Danışmanlık’ta stajyer olarak görev yapar, burada müşteriler için yönetim stratejileri hazırlanması konusunda danışmanlara yardımcı olur, danışmanlık verilen firmaları analiz etmek için sektör ve rakip analizleri konularında çalışmalar yapar.
“Türkiye’de Araştırma ve Danışmanlık Sektörü” konulu bitirme tezi için geniş kapsamlı bir aştırma yapan Mehtap, bu çalışma için İstanbul’da faaliyet gösteren yaklaşık 35 araştırma ve danışmanlık firmasının üst düzey yöneticileri ile tek tek görüşür. Yine dördüncü sınıftayken İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nda (İMKB) 15 gün staj yapa, teoride öğrendiği finans bilgilerinin pratikte nasıl uygulandığını görür, finans piyasaları ile aktif olarak tanışma fırsatı bulur.
Bu stajın, bankacılık mesleğinin temellerini atmasına etki ettiğini düşünen Mehtap, 2002 mezunlarından biri olarak krizin olumsuz etkilerini fazlası ile yaşar. Tüm olumsuzluklara rağmen, yoğun geçen yazılı sınavlar, sözlü mülakatlar sonucu Yapı Kredi ailesinde kendine bir yer bulur. Önce Yapı Kredi Emeklilik’de çalışmaya başlar. Satış ve pazarlama konusunda deneyim kazanır, piyasayı ve piyasa aktörlerini tanır.
Türkiye’de henüz çok yeni bir sektör olan Bireysel Emeklilik Sistemi’nin (BES), geleceği parlak çok bakir bir sektör olmasına rağmen, sigorta gibi algılandığını, geçmişten gelen bir takım olumsuzluklar nedeniyle, sigortacılara duyulan güvensizliğin ve yaşanan kötü tecrübelerin işlerini daha da zorlaştırdığını söyleyen Mehtap, “Ancak gördüm ki işinize inanırsanız, severek yaparsanız karşınızdaki kişi de size o kadar inanır ve güven duyar. Yeterli güveni sağladıktan sonra geri kalan kısım sadece bir formaliteden ibarettir” diyor. İşini severek yapan Mehtap, bu sayede satışta başarılı olur ve çok kısa bir sürede danışmanlıktan satış uzmanlığı görevine getirilir.
Satıştaki başarı, kariyerini etkiledi
Sahada olmayı seven Mehtap, sürekli yeni birileri ile tanışıp onlarla iletişim halinde olmaktan keyif aldığını bu sayede işini daha da keyifli yaptığını söylüyor. Satıştaki başarısı sonucunda işe yeni başlayan elemanlara saha eğitimi vermek üzere mentorlük görevini de üstlenir, her elemanla tek tek ilgilenip, onların da satışta başarılarına katkıda bulunur. Ardından satış tecrübesini bankacılık sektöründe kullanmak amacıyla kendi isteğiyle bankacılık birimine geçer.
2007 yılı Kasım ayında başladığı bankacılık kariyerine bugün, Beşiktaş şubesinde Bireysel Portföy Yönetmeni olarak devam ediyor. Satıştaki başarısı, ikna kabiliyeti, insan ilişkilerinde başarılı olmasının; şu anki konumuna gelmesinde aktif rol oynadığını belirten Meptap, kendi deyimi ile “koşulsuz müşteri memnuniyetinin çok önemli olduğu günümüz piyasasında”, müşterilerine yatırım danışmanlığı hizmeti veriyor, onlara ihtiyaçları doğrultusunda farklı yatırım enstrümanlarının bulunduğu sepetler sunuyor ve yine ihtiyaçlar doğrultusunda uygun kredi tekliflerinde bulunuyor.
Belirlenen hedefleri zorluyor
Yapı Kredi Bankası’nın uluslararası piyasalarda tanınan, sektörün lider kuruluşlarından biri olduğunu, bireysel bankacılığın ülkemizde gelişmesine öncülük etiğini, ilkleri gerçekleştiren bir kuruluş olduğunu dile getiren Meptap, bankanın belirlediği hedefler ve bu doğrultuda verilen görevleri yerine getirmek ve hedefleri aşmak için ekip olarak aktif ve özverili şekilde çalıştıklarını söylüyor. “Bu çalışma sürecinde her zaman çalıştığım kuruma aidiyet duygumuzun en üst düzeyde olduğunu, bu duygunun çalışma motivasyonuna olumlu katkı sağladığını ve bu nedenle de işimi severek yaptığımı belirtmek isterim” diyor.
Üniversiteye başlamadan önce evlenen Meptap, yakın gelecekte iş hayatına biraz ara verip iyi bir anne olmayı hedefliyor. Ancak bu dönemin ardından, bankacılık sektöründe daha farklı pozisyonlarda, farklı projelerde çalışmak da hedefleri arasında bulunuyor.
İş dışındaki zamanlarda fırsat buldukça profesyonel tenis oynayan Mehtap’ın hobileri arasında, fitness, yüzme, seyahat, yemek pişirmek, tiyatro ve her bayan gibi alışveriş yapmak yer alıyor. İlkokuldan beri severek satranç oynayan Mehtap, ilkokul ve lise yıllarında folklor oynar, üniversitede farklı yörelerin halk oyunlarını öğrenir, ardından Latin dansları dersi alır.