HABERCİLER: Gazeteciliğe lisede başladı

Ceyhun Kuburlu / Radyo TV Programcılığı 2006 / Hürriyet Gazetesi Ekonomi Muhabiri

Lise yıllarında girdiği Hürriyet Gazetesi’nde yaptığı başarılı haberlerle yedi kez ‘Ayın Haberi’ ödülünü aldı ve birçok yarışmada dereceye girdi. Bir taraftan da 38 ülke gezerek iki pasaport eskitti.


Annesi ve babası ilkokul öğretmeni olduğu için Ceyhun Kuburlu’yu daha liseye gelmeden geleceğin sektörlerine yönlendirmeye başlarlar. Ceyhun, Anadalou Liseleri sınavlarına girer ve Aydın Doğan Anadolu İletişim Meslek Lisesi’ni kazanır. Lise ikinci sınıfın yaz döneminde Savaş Ay’ın ‘A Takımı’ programında staj yapar. Lise son sınıfta ise Hürriyet Gazetesi’nde staja başlar. Liseden sonra Bilgi’de Radyo TV Programcılığı bölümünü kazanır.

Üniversiteye başladığında da gazeteden ayrılmayı hiç düşünmez Ceyhun, gazetenin ve ekonomi müdürünün onayını alarak okulu ve işi bir arada yürütmek ister. Bunu gerçekten isteyen Ceyhun’un çabasını gören Hürriyet Gazetesi Ekonomi Müdürü Vahap Munyar bu konuda ona destek verir ve üniversiteye başladıktan sonra da gazetede stajına devam eder. Okul nedeniyle gazeteye öğleden sonra giden Ceyhun, bir gazetenin gece çalışmalarını da görme fırsatı yakalar. Bir gazetenin 24 saat boyunca nasıl çalıştığını üniversite yıllarında öğrenir. Mezun olduğu yıl Hürriyet Gazetesi Ekonomi Servisi’nin kadrolu genç muhabiri olarak işe başlar. Okurken çalışmanın faydalarını üniversiteyi bitirdiği gün anlar.

Yedi kez ayın haberi ödülünü aldı

Ekonomi muhabirliğine başladığı günden bugüne Hürriyet’ten yedi defa ayın haberi ödülünü almaya hak kazanan Ceyhun, bu arada 2008 yılında Lig Radyo’da Futbol Ekonomisi programını da hazırlayıp sunar. Bu konuda hazırladığı haberler çok farklı kesimlerin dikkatini çeker.

2007 yılında MÜSİAD tarafından düzenlenen yarışmada Yılın Ekonomi Araştırma Haberi ödülünü kazanan Ceyhun, 2008 yılında Türkiye Ekonomi Gazetecileri Derneği’nin düzenlediği bir yarışmada yılın ekonomi radyo programı ödülünü de kazanır. Bu ödüllerin mesleki kariyerinde önemli bir yere sahip olduğunu söyleyen Ceyhun, 2009 yılında Başbakanlık Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen genç gazetecilere yurtdışı eğitim programını başarıyla tamamlayıp 3 aylık ABD eğitimine hak kazanır. Bu programı kazanan şanslı 30 gazeteciden biri olarak geçen yıl Washington DC’de bir çok gazete ve televizyonda hem deneyim edinir, hem yabancı dilini geliştirir hem de mesleki çevre edinir.

Dört yıldır çalıştığı Hürriyet Gazetesi’nde genç muhabir unvanından muhabirliğe terfi eden Ceyhun, iki yıl sonra uzman muhabir olmayı hedefliyor. 2000’li yıllarda piyasa ve küresel ekonomi haberleriyle ekonomi sayfalarının hızlı bir değişim yaşadığını düşünen Ceyhun, bu değişimle birlikte genç muhabirlerin önünün açıldığını ve sektörün daha çok sektörel uzmanlığa yöneldiğini söylüyor. Bu sürede kendisinin de sektördeki gelişmeleri yakından takip etme fırsatı bulduğunu ifade eden Ceyhun, “Bugün hala Hürriyet Gazetesi Ekonomi Servisi olarak Türk ekonomisinin nabzını tutan sayfaları hazırlıyoruz. Kimi zaman 40 sayfalık gazetenin 20 sayfasını ekonomi servisi olarak hazırlıyoruz. Ekip olarak bugün piyasa ve makro ekonomi dışında spor ekonomisi başta olmak üzere, sanat, sinema, müzik ve daha bir çok farklı konuyu ekonomi sayfalarına taşıyoruz. Gazetenin ekonomi sayfaları için hazırladığım spor ekonomisi haberleri önce Ekonomi Müdürü Vahap Munyar’ın dikkatini çekti. Daha sonra eski genel yayın yönetmeni Ertuğrul Özkök’ün de desteğiyle ekonomi sayfalarında sıkça haberlerim yer almaya başladı” diyor.

Heyecanı ve adrenalini bol olduğu için yapmayı çok istediği gazeteciliğe ilk adımları 15-16 yaşında atan Ceyhun, “Sürekli dinç kalabilme imkanı veren bu işin en zevkli yanlarından biri de sürekli dünyayı gezme fırsatı vermesi” diyor. Bugüne kadar; Çin, Hindistan, ABD, İngiltere, Dubai, Katar, Türkmenistan, Irak, Tanzanya, Endonezya, Güney Afrika, Kazakistan gibi ülkelerin aralarında olduğu yaklaşık 38 ülke gezer, iki pasaport bitirir.

Spor ekonomisi kitabı çıkaracak

Gazeteciliğin geleceğini de değerlendiren Ceyhun, televizyona rağmen insanların hala sinemaya gittiğini, internete rağmen gazete trajlarının hem arttığını hem de piyasaya yeni gazetelerin çıktığını belirtiyor. Ceyhun gazeteciliğin geleceği ile ilgili şunları söylüyor: “Yani medya dünyanın en önemli sektörleri arasında yer alıyor ve hiç bitmeyecek bir sektör gibi duruyor. Krizlerde kapanmayan tek fabrika olarak değerlendirilebilir. İnsan emeği yoğun bu sektöre gençler yoğun ilgi gösteriyor. Türkiye’de üniversitelerin iletişim bölümlerinin puanları yükselirken kontenjan açıkları da her geçen yıl doluyor. Bu gelişmeler mesleğin geleceğinin bir habercisi gibi. Talep çok fazla. İş verenlerin sayısı da oldukça yüksek. Mesleğin dinanizmi ise tartışılamaz.”

Son 5 yıldır yaptığı spor ekoonmisi haberlerini toplayıp, bir kitap haline getirmeyi planlayan Ceyhun, bunun için çalışmalara başladığını söylüyor. Ona göre, özellikle hızla gelişyen futbol endüstrisi bu kitabı yapmasının zamanının geldiğini söylüyor. Kitabın, Türkiye’nin futbol endüstrisi üzerine hazırlanmış sayılı kaynaklarından biri olacağına inanıyor.

“Hayatımın sonuna kadar muhabir kalmayı planlıyorum. Çünük gazetecilikte ya müdür olacaksınız ya da muhabir. Ben işin en zevkli kısmını tercih ediyorum. Muhabir kalıp dünyayı gezmeye devam etmeyi ve aynı zamanda haberlerimle ön planda olmayı seviyorum” diyerek meslekteki gelecek planlarının altını çizen Ceyhun, iş dışındaki zamanının çoğunu, sinemaya, kitap okuyama ve en çok sevdiği tenis ve yüzmeye ayırıyor.

Powered by Openmedia