Mustafa Keçeli / Reklamcılık 2005
Reklamcılık okurken, bir taraftan da rock grubu ile müzik yaptı. Miller Music Factory’de birinci olunca ilk albümünü hazırlayıp piyasaya sürdü. Bugün işi ile müziği birlikte sürdürüyor.
Mustafa’nın ilk tanıştığı müzik aleti gitar olur. Ortaokul yıllarında elektrogitar çalmaya başlayan Mustafa, dünyaca ünlü müzik grubu Beatles’a olan hayranlığı sayesinde, müzikal anlamda hızlı bir gelişme yaşar. Ortaokulda bir yaz boyunca evde kendi başıma pratik yapan Mustafa, okullar açıldığında gitar çalıp söyleyebilecek hale geldiğini belirtiyor. Lise döneminde müzikte iyice ilerleyen Mustafa, artık müzik grupları kurup başka okullarda konserler vermeye başlar.
Müzik yapmaya başladığı sıralarda, müziğin teorisiyle ilgili çok az şey bildiği için kendi deyimi ile harika müzik yapan, Beatles, Rolling Stones, Metallica gibi isimleri gördükçe, güzel şarkı söyleyip, yazabilmek için illa müzikle ilgili bir bölümde okumak gerekmediğini düşünür. Lise yıllarında gitar çalmayı kendi kendine öğrenmesi de bu düşüncesini iyice pekiştirir. Buna rağmen Bilgi’de reklamcılık bölümünde okurken, müzik bölümü öğrencilerine gıptayla bakar.
Üniversite yıllarında müzik faaliyetleri farklı bir boyut kazanan Mustafa, lisedeki gibi gruplarla çalmak yerine daha çok evde şarkılar kaydederek ve okuldaki rock korosunda şarkı söyleyerek müzik faaliyetlerini sürdürür. Üçüncü sınıftayken haftada 2 akşam hocası Haluk Polat’ın rock korosuna katılan Mustafa, burada U2 gibi grupların şarkılarını çok sesli söyler. Seçmeli derslerini de olabildiğince müzik bölümünden seçtiğini dile getiren Mustafa, Cengiz Baysal hocadan bir yıl armoni dersleri alır. Müzikle ilgili teorik açığını bir nebze de olsa bu derslerle kapatır.
Müzik çalışmalarının derslerini ister istemez etkilediğini söyleyen Mustafa, özellikle lisedeyken ipin ucunu kaçırdığını, bazen okuldan eve gelip gece yatana kadar gitar çaldığını belirtiyor. Ancak üniversitede okuduğu reklamcılığı çok sevdiği için böyle bir problem yaşamaz. Üniversitede okurken, ikinci sınıftan itibaren babasının yanında çalışmaya başlayan Mustafa, derslerinin olmadığı zamanlarda ofise gidip işe yardım eder. 4 ay kadar da BAT firmasında CR olarak çalışır, yaz tatili için güzel bir birikim yapar. Bu deneyimler sayesinde henüz öğrenciyken profesyonel hayata hazırlandığını düşünüyor.
Miller Music Factory’de rock birincisi
Üniversiteden mezun olduktan hemen sonra TBWA’de staja başlayan Mustafa, 4-5 ay burada staj yaptıktan sonra Aralık 2005’te kısa dönem olarak askere gider. Askerden döndükten sonra müzik çalışmalarını hızlandırır ve albüm için hazırlıklara başlar. Bu sırada birçok markanın reklam jinglelarına, besteci ve şarkıcı olarak katkıda bulunur. Bu tarz çalışmalara devam ederken, Aralık 2007’de finali yapılan Miller Music Factory yarışmasına katılır ve alternatif rock kategorisinde birinci olur. 2009 yılının yazında ilk albümünü piyasaya çıkaran Mustafa, bu sırada bir teklif üzerine Temmuz 2009’da Megaplex Sinemaları’nda reklam koordinatörü olarak çalışmaya başlar. Yıl boyunca albüm tanıtımlarına devam eden Mustafa, bu tanıtımlar kapsamında iki tane klip çeker ve PR çalışmaları yapar. Bu yıl Haziran ayında evlenen Mustafa, Ağustos 2010’da Megaplex Sinemaları’ndaki işinden ayrılır. Eylül ayında ise Mars Entertainment Group’taki reklam ve pazarlama ekibine katılır.
Yeni ve farklı projeler tasarlıyor
Albümünün prodüktörlüğünü daha önce Teoman’ın prodüktörlüğünü yapan Mehmet Ünal ve Safa Hendem ile Mor ve Ötesi, Candan Erçetin, Athena gibi isimlerin remix albümlerinde imzası olan Kaan Düzarat’ın üstlendiğini söyleyen Mustafa, şu anda tasarı aşamasında olan farklı ve yeni projelerinin bulunduğunu ancak bunları konuşmak için henüz erken olduğunu dile getiriyor.
1998 yılında Boğaziçi Üniversitesi Radyo Boğaziçi Rock Müzik yarışmasında grubuyla beraber en iyi grup ve en iyi vokal ödülü alan Mustafa’nın, Miller Music Factory yarışmasında ‘Son 1 Şans’ isimli şarkısı birincilik alır. Mustafa’nın, bir tane de reklam ödülü var.
Reklamcılık ve müziğin paralel iki meslek olduğuna inanan Mustafa’ya göre ikisi de belli bir noktadan sonra kuralları olmayan ve sınırlarını kişinin çizdiği meslekler. “Ben de farklı şeyler yapmayı ve kendimden bir şeyler katmayı çok seviyorum. Sadece müzik yaparak geleceğe güvenle bakabilmeyi çok isterim. Zamanla çabalarımızın meyvelerini vereceğine eminim. Müziğin geleceği ne olursa olsun, ben evde gitar çalmaya devam edeceğim” diyen Mustafa, ilerde hem müzik hem de reklam alanlarında aktif bir kariyerinin olmasını hedefliyor. Yeni albümler yapıp daha fazla insana ulaşmak ve başarılı projelere imza atmak da hedefleri arasında. Bir de film senaryosu yazıp çekebilmeyi hayal ediyor.
Kendini hazır hissettiğinde yeni bir albüm yapmak, konserler vermek ve müzik camiasında kendisine sağlam bir yer edinmek de isteyen Mustafa, spor yapmak, kitap okumak, seyahat etmek, film izlemek, bilgisayar oyunları oynamak, arkadaşları ile vakit geçirmekten hoşlanıyor.