Pelin İlgün / Medya ve İletişim Sistemleri 2001 / Kayhan Av Tüfekleri İthalat ve İhracat Müdürü
Altı yıldır çalıştığı aile şirketi Kayhan Av Tüfekleri’ni başta Amerika olmak üzere dünyaya açtı. İhracattaki başarısının ardından bir fabrika açarak üretime de başladı.
Her zaman silahlara ilgi duyan Pelin, liseden mezun olduktan sonra Hava Harp Akademisi’ne girmek ister, ancak ailesinden aldığı tepki nedeniyle medya ve iletişim sistemleri bölümünü tercih eder. Meslek olarak dış ticaret hep ilgisini çekse de okuldan mezun olduktan dört yıl sonra bu sektörle tanışan Pelin, o zamana kadar halkla ilişkiler alanında kendini geliştirmeye ve ilerlemeye çalışır. Ama hep bir taraftan işin ticari kısmından uzak kaldığı hissi içinde olan Pelin, bu hissin kendisini yiyip bitirdiğini belirtiyor. “O dönem ailemin yaptığı işteki gelişmeler hızlanmaya başlayınca, ‘Niye kendi işimi yapmıyorum ve ailemle (ağabeyimle) çalışmıyorum’ diye düşünüyordum” diyen Pelin, liseden sonra hayalini gerçekleştiremese de şu an yaptığı işle hem bu hayaline yaklaştığını hem de ilgi duyduğu dış ticaret alanında çalıştığını dile getiriyor.
Üniversitede aldığı medya ve iletişim sistemleri eğitiminin iş hayatında kendisine vizyon katması açısından fayda sağladığını düşünen Pelin, ayrıca tanıtım, pazarlama ve satış alanında birçok bilgi ve tecrübe edindirdiğini belirtiyor. Üniversitede okurken BİLGİ’nin halkla ilişkiler departmanında yaklaşık iki sene part time çalışan Pelin, son sınıfta da yeni kurulmuş butik bir halkla ilişkiler firması olan Guide PR’da birkaç projede görev alır. Bu çalışma sayesinde ciddi tecrübeler edinen Pelin, üniversiteden mezun olduktan sonra 2001 yılı Eylül ayından itibaren Guide’de tam zamanlı çalışmaya başlar.
Av tüfeği ihracatını artırdı
Medya koordinatörlüğü yaptığı Guide PR’den 2002 yılı Haziran ayında ayrılan Pelin, aynı yıl Eylül ayında Hedef Tanıtım’da müşteri ilişkileri yönetmeni olarak çalışmaya başlar. Burada İş Bankası’nın Maximum kartının tanıtım projesinden sorumlu olan Pelin, 2004 yılı Mart ayında buradan ayrılarak, Mayıs ayında Grupaj Servis Uluslararası Nakliye şirketine girer. Müşteri ilişkileri sorumlusu olarak 2005 yılı Mayıs ayına kadar Grupaj’da çalışan Pelin, ardından temmuz ayında aile şirketi olan Khan Arms’da (Kahyan Av Tüfekleri San. ve Dış Tic. Ltd. Şti.) ithalat ve ihracat müdürü olarak göreve başlar.
Türkiye’nin av tüfeği ve silah üretiminde başarılı olduğunu ve kaliteli üretim yaptığını söyleyen Pelin, “Khan Arms’ın kurulduğu 2002 yıllında, Türkiye’de ihracat bugünki seviyede değildi. O dönem Konya’nın Huğlu ve Üzümlü kasabası av tüfeği üretiminde öne çıkıyordu” diye konuşuyor. Pazarlamadaki boşluğu doldurmak amacıyla kurulan Khan Arms’ın bu alanda hızla ilerleme kaydettiğini söyleyen Pelin, bugün Amerika’da bu sektörde bilinen büyük firmalardan; Mossberg International ve Weatherby Inc.’e satış yaptıklarını belirtiyor.
Fabrika kurup üretime de başladı
Dış ticaret alanında kendini geliştirmek için ihracatçı birliklerinin düzenlediği seminerlere de katılan Pelin, her türlü av tüfeği üretiminde uzmanlaşan Khan Arms’ın ithalat ve ihracat müdürü olarak altı yıldır çalıştığı av tüfekleri alanında edindiği bilgi birikimi ile Amerika’nın büyük markaları ile bağlantıya geçer, işin pazarlama kısmında da çalışarak başarılı ihracatlara imza atar. Bu sayede firmayı ileri noktalara getirdiklerini söyleyen Pelin, pazarlama firması olarak sektöre giren Kayhan Av Tüfekleri’nin üretim yapmaya karar verdiğini ve bunun için bir fabrika kurduklarını açıklıyor. Bugün Armsan Silah Sanayi fabrikasının yoğun bir şekilde üretim yaptığını belirten Pelin, bunun dışında dünyanın birçok ülkesindeki tüfek, silah, mühimmat ithalatçısı veya üreticisi ile de iş yaptıklarını dile getiriyor.
“Bu sektörün ilginç, hatta tedirgin edici olduğunun farkındayım. Ama üretilen ürünlerin yalnız av maksatlı tüfekler olduğunu belirtmek isterim” diyen Pelin, yoğun olarak ihracat yaptıkları Amerika dışında, Avrupa’da Fransa, İngiltere, İspanya, İtalya, Kosova, Almanya, İskandinav ülkeleri, Danimarka, Norveç, Finlandiya ve İsveç, Grönland, Tanzanya, Güney Kore, Tayland gibi çok sayıda ülkeye ihracat yaptıklarını açıklıyor. Bu aralar yeni ürettikleri yarı otomatik, döner kafalı Inertia modeli ile ilgili pazarlama ve ihracat çalışmaları yaptıklarını söyleyen Pelin, bu sektörde başarının; iş takibi, müşterilerin taleplerini ve isteklerini iyi dinlemek ve bunlara göre ürün hazırlamak ve hataları en aza indirmekten geçtiğini düşünüyor.
Şu aralar iş dışında Latin dansları ile ilgilenen Pelin, yelken yapmayı da seviyor. Rüzgarı sevdiği için başka bir rüzgar sporu olan kiteboard yapmaktan da hoşlanan Pelin, hafta sonları fırsat bulduğunda kiteboard da kendini geliştirmeye çalışıyor. Ayrıca iş çıkışı arkadaşları ile buluşup yemek yemek ve sohbet etmekten de büyük keyif alıyor.