MayFest 13 yaşında. Artık istanbul eğlence takviminin en bilinen etkinliklerinden biri haline gelen Mayfest nerden nereye geldi? İlk defa Vitae’de yayınlanan anılarla mayfest tarihi.
Tarih 1998 baharı, yer Kuştepe Common Room… Masanın etrafındakiler Selda Çelikhan, Kerim Göknel, Esen Zeynep Ege, Arda Türkmen ve diğer birlik yöneticileri… Öğrenci Birliği bir araya gelmiş güç bela kararlar almaya çalışıyor. Her konuda uzun uzadıya tartışmalar sürüp gidiyor. Derken konu bir bahar festivali yapılmasına geliyor. Herkesin ortak isteği taze ünivesite Bilgi’nin de bir bahar festivali olması. Yapılacak bir festival hakkında süper fikirler çıkıyor. Ama imkanlar kısıtlı. Her şeyden önce bir mekan sorunu var. Kuştepe’nin bahçesi böyle büyük bir organizasyon için çok küçük. Bir sonraki toplantıya kadar bir yer bulunması kararlaştırılıyor ve kısa sürede bulunuyor da… Kemerburgaz’daki Kemer Golf & Country Club’da bir alan ayarlanıyor ve diğer hazırlıklar hızlanıyor. İlk senenin getirdiği acemilikler, zorluklar bir bir aşılıyor ve ilk MayFest 15-16-17 Mayıs 1998 tarihlerinde Kemer Country’de düzenleniyor. İlk MayFest’te ne dev sahneler kurulur ne de büyük starlar sahne alır. Ama festival tem bir festival havasında geçer. Çimlere uzananlar, animasyon aletlerinin başında yarışanlar, kendini amatör müzik gruplarının tınılarına bırakanlar… O festivale katılanlara göre, daha sonraki hiçbir MayFest o tadı vermemiştir. Festivalin en büyük olayı o zamanlar sadece stand-up’çı olan Cem Yılmaz’ın bir sürpriz olarak sahneye çıkarılmasıdır. Katılımcılarla uzun süren bir söyleşi yapan Cem Yılmaz, festivalin çekilişini de gerçekleştirir.
İlk büyük MayFest
İkinci MayFest’in hazırlıkları çok daha erken başlar. Hedef büyüktür. İlk defa binlerce kişinin katılacağı, büyük sanatçıların sahne alacağı, dolayısıyla büyük sponsorlar bulunması gereken bir festival yapmaktır amaç. İstanbul Bilgi Üniversitesi, diğer üniversitelerin arasından birçok alanda sıyrılırken bahar şenliğinin de kendini farklılaştırması ve göz doldurması lazımdır. Önce yer sorunu aşılır ve daha sonraları neredeyse “resmi MayFest mekanı” haline gelecek olan Parkorman ile anlaşılır. Artık büyük sanatçılar çıkmalıdır sahneye. Öğrenciler arasında yapılan ufak bir nabız yoklamasıyla isimler netleşir. Teoman ve Deniz Seki. Bu sanatçıları sahneye çıkarabilmek için sponsorlara gidilir ve ilk defa Ülker, Denizbank, Vestel gibi firmalarla büyük sponsorluk anlaşmaları imzalanır. Yine üç günlük bir program planlanır. İlk gün akşam müzik dünyasının yeni ismi (neredeyse bir aylık) Emre Altuğ sahne alır. İkinci gün günboyu Parkorman tam bir panayır gününe döner. Orman havası, çimler, müzik, defileler, oyunlar, çekilişler… Akşama doğru konserler başlar. Önce Serüven adında bir alt grup, sonra Teoman ve Deniz Seki. Pazar günü ise bir önceki yılda olduğu gibi güzel bir “garden party” havasında ve Okan Bayülgen söyleşisi ile geçer.
Yine mi Teoman?
MayFest artık yoluna girmiştir. İkinci sene önemli bir ivme yakalamıştır. Artık İstanbul’daki tüm üniversite öğrencileri arasında kulaktan kulaya yayılan bir namı vardır. Bu noktadan sonra önemli olan bu çıtayı korumaktır. Daha iyi bir program, daha eğlenceli bir festival nasıl olabilir? Sanatçı konusundaki araştırma sonucunda yine benzer isimlere ulaşılır. Teoman ve Sertab Erener. Üç günlük bir program yapılamaz ama tek gün gerçekleşen MayFest 2000’de Parkorman yine şenlenir. Animasyonlar, defileler ve gösterilerin yanında kulüplerin etkinlikleri de büyük renk katar festivale. Festivalin en ilgi çeken kısmı ise bungee jumping olur. 50 metre yüksekliğe asansörle çıkanlar, kendilerini ormanın serin havasına bırakarak adrenalin doruklarına çıkarlar. Bir önceki yıl olduğu gibi akşam olunca Teoman sahne alır ama yine süperdir. Sertab binlerce kişiyi sesiyle büyüler. En akılda kalıcı festivallerden biri olur. Katılım önceki yılları da geçerek 7 bin 200’e ulaşır.
En vasatı: MayFest 2001
MayFest artık çok büyük bir organizasyon halini almıştır. Ünivserite yönetimi de bu büyük etkinliğin daha profesyonel bir kurum tarafından yapılmasını tercih eder. Yine organizasyonun sahibi Öğrenci Birliği görünür ama tüm organizasyon okul içinde kurulmuş olan bir şirkete verilir. Bu durum bir öğrenci etkinliği olan MayFest’in daha organizasyon aşamasında başarısız olacağı hissini yaygınlaştırır. Üniversite yönetimi büyük sanatçıların rezerve edilmesi için ödenmesi gereken bedellerde çekinceli davranır. Öğrenci Birliği de dışarıda bırakılmışlığın verdiği kırgınlık ile organizasyonu sahiplenmeyince festival tek günlük iddiasız bir etkinliğe dönüşür. Organizasyon mekanı olarak Yeniköy’deki Secret Garden ayarlanır. Mekan pek bilinmiyordur ve düzlük bir alan olmadığı için birçok etkinliğe de imkan vermemektedir. Organizasyonun içeriğinde hiçbir büyük sanatçı olmadığı için katılım çok düşük olur. Akşamında Dolapdere Kampüsü’nde planlanan parti ise çok daha da düşük katılımla gerçekleşir. Zira o gün aynı zamanda Fenerbahçe’nin şampiyonluk turu attığı bir maç gerçekleşir.
Yeniden büyük MayFest
2001’de yaşananlar 2002 için önemli dersler çıkarılmasını sağladı. Üniversite MayFest’i tekrar Öğrenci Birliği’ne teslim etti ve tüm desteğini verdi. Birlik de özellikle kulüplerin desteğini alarak renkli bir program düzenledi. Üç günü üniversite kampüsünde kulüp etkinlikleri dördüncü günü de Parkorman’da büyük bir festival şeklinde organize edilen şenliğin her günü dolu dolu geçti. Üniversite içinde amatör grupların konserleri, tiyatro gösterisi, yarışmalar, spor turnuvaları ve daha sonra gelenekselleşecek Roman Gecesi ile dolu dolu bir festival ortamı yaratıldı. Dar bir alan olmasına rağmen Kuştepe Bahçe minderler, şemsiyeler ve standlarla rengarenk olmuştu. Parkorman etabı için bilet satışları da çok güzel gidiyordu. Kuştepe’deki son günde bilet satışları 3 bin 500’e varmıştı. Parkorman’daki satışlarla birlikte katılım 8 bin 500’e ulaştı son gün. Kuştepe’deki ortam dördüncü günde Parkorman’da yaratılmıştı. MFÖ, Bengü ve Nev’in sahne aldığı günün gecesinde ise DJ Arken Allen (Mercan Dede) Parkorman’ın yeni etkinlik çatırı Dome’da binlerce kişiyi sabaha kadar eğlendirmişti.
Mayfest in June
Mayfest tarihinin belki de en komik durumu 2003 yılında yaşandı. Öğrenci Birliği öncki yıllarda hava şartlarının riskli olmasından ötürü festivali hep olabildiğince Mayıs ayının sonlarına doğru gerçekleştirmeye çalışıyordu. Festival tarihini belirlerken sınav tarihleri, diğer üniversitelerin festival zamanları ve İstanbul’daki diğer büyük organizasyonlar tabii ki dikkate alınıyordu. 2003 yılında tüm bu kriterler göz önünde tutulduğunda en uygun tarihin 4-7 Haziran tarihleri olduğu tespit edildi. Ama bu garip bir durumdu. Haziran ayında, Mayıs festivali mi olur? Neticede Bilgi yaptı, oldu! En güzel MayFest’lerden biri oldu hem de… İlk güç gün kampüslerde kulüp etkinlikleri ve amatör grupların konserlerinin ardından son gün yine Parkorman’da büyük bir katılımla gerçekleşti. 7 Haziran’daki festivali anlamlı kılan bir başka durum ise bu tarihin Bilgi’nin yedinci kuruluş yıldönümü olması idi. Parkorman’da çalışanların da büyük katılımıyla kuruluş yıldönümü kutlandı aynı zamanda. Sahnede ise Emre Altuğ, Nev, Vega ve tabii ki Candan Erçetin vardı. Candan o gece binlerce kişiyi sesiyle büyülemişti.
Ve sonunda Kenan
2004’te MayFest’in yedinci yılına gelinciğinde artık program neredeyse oturmuş gibiydi. İlk üç gün üniversite kampüslerinde amatör etkinlikler, son gün ise Parkorman’da dev bir festival. Artık festival hazırlıklarında tek tartışılan konu kimlerin sahne alacağı konusuydu. Kenan Doğulu hep en çok istenilen isimlerden biri olmasına rağmen bir türlü MayFest’te sahne alamamıştı. Bu arada Kenan da ABD’den dönüşte müzik eğitimine devam etmek için Bilgili olmuştu. 2004 MayFest’i için Kenan Doğulu ve Nil Karaibrahimgil ile anlaşıldı. Onlardan önce sahne almaları için de Mor ve Ötesi ile Aslı seçildi. Gerçekten MayFest tarihinin en iyi sahne programlarından biri ortaya çıkmıştı. Nil de Kenan da, diğer sanatçılar da Bilgililere unutulmaz bir gece yaşatmıştı.
Serdar Ortaç mı?
Her MayFest arefesinde en büyük tartışma konularından biri mutlaka Serdar Ortaç’ın sahne alıp almayacağı olur. “Taban böyle istiyor” nidaları çok duyulsa da, bu talebi dile getirenler her seferinde sağduyunun sesine mağlup olurlar. Bilgi ile Serdar Ortaç’ın yan yana gelip gelemeyeceği çokça tartışılmıştır. 2005 senesine gelindiğinde Serdar’cılar daha baskın çıkarlar ve o yıl festival programına Serdar Ortaç da eklenir. Güzel de olur, pek eğlenceli geçer gece… Deniz Seki, Kargo ve yine bir Bilgili olan Yalın’ın konserleri ile hemen herkes mutlu edilmeye çalışılır. Katılım da yüksek olur yine. Ama 2005 MayFest’i programı öncekilerden biraz daha zayıf geçer. Zira üniversite kampüsündeki etkinliklere önem verilmez ve festival yine Parkorman’da tek günlük bir konser organizasyonuna döner.
Sezen Aksu MayFest’te ama…
MayFest’in başından beri hep istenilen ama bir türlü de cesaret edilemeyen bir girişim de 2006 MayFest’inde gerçekleşti. Türk pop müziğinin kraliçesi Sezen Aksu MayFest’e davet edildi. Kraliçe kabul etti ve çok güzel bir program yapıldı. Üç güne çıkan festivalin ilk günleri okul bahçesinde olacak şekilde programlandı. Son gün ise Sezen Aksu’dan önce sahne almaları için Athena ve Özgün ile anlaşıldı. Ancak organizasyona 48 saat kala Athena –kendince haklı sebeplerden dolayı- programdan çekilince bir son dakika krizi doğar. Bu krizi çözmek yine o dönemin Öğrenci Birliği Başkanı Doğuşcan Oto’ya düşer. Doğuşcan bütçeyi de çok fazl aşmadan, yoğun bir telefon trafiği sonucu bu sorunu çözer ve son dakikada Levent Yüksel ile anlaşılır. Çok da güzel olur… Sezen’den önce gelecek en iyi isimlerden biri şüphesiz Levent Yüksel’dir. 2006’daki festivalin tek kötü yanı ise mekan olur. Parkorman’ın organizasyonlara o dönemde kapalı olmasından dolayı Maslak Refresh Venue’de yapılır son gün. Çimenler yoktur ve alan çok dardır. Tüm bu sıkıntıları unutturan şey ise tabii ki Sezen Aksu’nun mükemmel şarkıları olur.
Kampüste de büyük organizasyon
Her ne kadar kampüslerde yapılan etkinlikler festival ortamının oluşmasını sağlasa da katılım akşamları düşüyordu ve Roman Gecesi dışında büyük katılımlı bir etkinlik kampüslerde mümkün olamıyordu. 2007’de Öğrenci Birliği bunu aşmak için hafta içi programına da Hüsnü Şenlendirici, Redd, Cem Bergamalı, Hale Caneroğlu gibi profesyonel sanatçıları dahil etti. Kampüs içine ilk defa büyük sahne, ses, ışık sistemleri kuruldu. MayFest’i markalaştırmak için VCD bölümüne bir maskot çizdirildi ve tüm görsel malzemelerde bu maskot kullanıldı. Festival tekrar dört güne uzatıldı. Bunlar sayesinde akşam konserleri Kuştepe’de bin kişinin üzerinde bir katılıma ulaştı. 2007’de MayFest bir sene aradan sonra Parkorman’a döndü. Sahnede Ege Çubukçu, Gripin, Yalın ve Ajda Pekkan vardı. 2007’de de yine çok eğlenceli bir MayFest yaşandı.
Tamamen kampüste ilk festival
2007’de Santral Kampüsü’nün açılmasıyla MayFest’in en büyük sıkıntısı yani yer sıkıntısı ortadan kalkmış oluyordu. Artık baştan başa çimenleri olan, binlerce insanın aynı anda eğlenebileceği bir kampüsü vardı Bilgi’nin… Öğrenci Birliği de bunu iyi değerlendirdi ve 2008’de o zamana kadar gerçekleşmiş en büyük MayFest’i gerçekleştirmek için içeriği zenginleştirdi. Hafta içi etkinlikleri yine canlı tutuldu. Son gün programına ise Tarkan ve MFÖ konserleri kondu. Kendi kampüsünde doya doya festival yapamamış birçok mezun da bu festivale geldiler. Kimi eşi ve hatta kimi çocuklarıyla Santral’in çimlerine uzanarak eğlenceli bir gün geçirdiler. Festivalin son günü yaklaşık 12 bin kişi gelmişti Santral’e ve bu rakam gerçekten tüm zamanların rekoruydu.
Tekrar Kenan, tekrar Nil
Santral Kampüsü’nde düzenlenen ilk festivalin ardından artık herkes kampüste daha güzel bir festival yapmaya yoğlunlaşır. Kuştepe ve Dolapdere’deki öğrenciler üvey evlat muamelesi gördüklerini düşünmesinler diye oralardaki etkinliklere ağırlık verilir. Ama yine de enerjinin büyük kısmı son güne harcanır. Son gün ise Santralistanbul yine bir panayır yerine döner. Sırasıyla Yüksek Sadakat, Nil Karaibrahimgil ve Kenan Doğulu sahne alırlar. Son MayFest de yine unutulmayacak görüntülere sahne olur.
MAYFEST SAHNE ARKASI
Cem Yılmaz’ın diline düştük
ARDA TÜRKMEN
İşletme ‘98
Roka Davet Kurucusu
Festival fikrinin Kuştepe Common Room’da çıktığı günden itibaren ilk üç MayFest’in ekibinde vardım. Üniversiteyi bitirdikten sonra organizasyon işlerine devam ettim. Şu an catering sektorunde faaliyet gosteren Roka’yı da o yıllardaki birikimlerimle hayata gecirdim. Hali hazırda gercekleşen festivallerin bir cogundaki yabancı sanatçıların işlerini yapıyoruz. O yıllardaki haz inanın hiç bir zaman yaşanmaz. Unutamamayacağımız olaylar yaşadık. 1998’deki ilk festivalde, kura çekilişi idi… Cem Yılmaz çekiliş yapıyordu ve 3 günlük biletlerin içinde olduğu bir keseden çekilişle 20 kişiye hediye veriyorduk. Fakat ilk 2 günün koçanları kayboldugu için sadece 16 mayıs biletlerine 20 adet ödül dağıtmak durumunda kalmıştık. Cem Yılmaz da sahnede bununla baya bir makara yapmıştı kendi üslubunca.
Paraları arabanın bagajında saklamıştık
AHU PARLAR
Ekonomi ‘00
Doğuş Otomotiv Kurumsal İletişim Müdürü
1999 ve 2000 yılındaki MayFest’lerde görev aldım. Organizasyonların her anı çok heyecanlı ve keyifliydi. Her an kimselerin fark etmediği, sadece bizim bildiğimiz krizler çıkıyordu. Sadece her bir bilet satıldıktan sonra duyduğumuz mutluluk bile başlı başına bir şeydi. Hep en kötü senaryoları düşünüp kendimizi her şeye hazırlamaya çalışıyorduk. Ama diğer yandan hepimiz gizli gizli umut ediyorduk; aman bir bilet daha satılsın, herkes eğlensin, yağmur yağmasın, sıkıntı yaşanmasın diye… Nabız atışı gibiydi bu düşünceler. Bilet satışları beklediğimizin üzerinde olunca da, paraları koyacak kasa bulamamıştık. Bulduğumuz torbalara tıkıştırıp nerede saklayacağız diye dört döndüğümüzü hatırlıyorum. Sonunda birilerinin otomobilinin bagajına saklamıştık da nöbetleşe gidip kontrol etmiştik.
Maslak trafiği gece yarısı kitlenmişti
MUSTAFA ŞIVGIN
Hukuk ‘02
Avukat
MayFest 2002’de Öğrenci Birliği Başkanı olarak organizasyonun başındaydım. O zamana kadar yapılmış en büyük MayFest organizasyonuydu bu. Son gün Parkorman’da unutamayacağımız anılar yaşadık. MFÖ konseri başlarken havuz kenarında 20 kişiden oluşan görevli arkadaşların meşale yakması çok güzeldi. Ama mekan yöneticileriyle kısa bir kriz yaşanmasına neden oldu tabii… Gece saat 02.00’de festivalin son saatlerine doğru hala birilerinin gelip kapıda bilet alarak girmeye devam etmesini unutamam. Aklıma en çok kazınan görüntü ise Maslak trafiğinin gece 03.00’a kadar festival nedeniyle kilometrelerce tıkanması idi.
Üzücü bir MayFest
DOĞUŞCAN OTO
İşletme-Ekonomi ‘06
Profesyonel Mutfak A.Ş. Satış Müdürü
2002, 2003, 2004 ve 2006 MayFest’lerinin organizasyonunda yer aldım. MayFest’lerde en keyif aldığım bölüm Kuştepe Bahçe’de yaptığımız Roman Geceleri’ydi. Ancak 2006 yılındaki Roman Gecesi ile ilgili üzücü bir anımız vardır. Okul binasından bahçedeki insanların eğlenmelerini seyrederken, gözüm Kuştepeli bir abimize erişmişti. Ailesi ile kurduğu yiyecek standını terk etmiş, alkolün etkisi ile roman ezgilerine daha fazla dayanamayıp kendi oynamaya kaptırmıştı. Daha sonra birinin bayıldığı haberi gelmişti. Biraz evvel gördüğüm abimiz çimlere yatırılmıştı. Kalbinde sorun olduğunu öğrendiğimiz bu abimiz sıcağın ve alkolüne etkisi ile kalp krizi geçirmişti. Hemen ambulans ile hastaneye kaldırılmış, biz de organizatörler olarak hastaneye koşmuştuk. Yoğun bakımın kapısında eşi ve çocuğunun arasında beklerken acı haberi almıştık. Ertesi gün okulda yapılması planlanan şenlik etkinliklerini rahmetliye saygıdan iptal etsek te, cumartesi günkü Kenan Doğulu konserini planladığı gibi gerçekleştirmiştik.
Ses sistemi nemden bozulunca…
SERKAN MEMİŞOĞLU
Ekonomi ‘07
PriceWaterhouseCoopers Danışman
2003, 2004, 2006 ve 2007 MayFest’lerde görev aldım. Ama en çok 2007 MayFest’inde Öğrenci Birliği başkanı olarak büyük sorumluluk aldım. Bu organizasyonda MayFest’i gerçekten kalıcı ve markalaşmış bir “festival” haline getirmek için çok şeyler yaptık. Ancak tabii her festivalde mutlaka sorunlar oluyor. Bizim başımıza en korkulanı geldi. Son günün arifesi kapalı, yağmurlu bir hava vardı. O gün kurulmuş olan ses kontrol sistemi nemden dolayı bozulmuştu. Sabah acele yeni sistemler getirildi ama kurulması, denenmesi ciddi zaman aldı. Bir an yetişmeyecek diye çok korkmuştuk. Neticede 1-2 saat gecikmeyle herşey yetişti ve çok güzel oldu.
Son dakika yiyecek krizi
MERVAN EREN GÜL
Hukuk ‘08
İdea Huku Bürosu Avukat
2004’ten 2008’e bütün MayFest’lerin organizasyonlarında yer aldım. MayFest2008, festivalin son gününün de üniversite kampüsünde yapıldığı ilk MayFest olmuştu. Yıllardır beklenen bir imkan bizim elimizde vardı ve bunu çok iyi değerlendirmeliydik. Herşeyin mükemmel olması için uğraşıyorduk. Ancak tabii ki sok dakika aksilikleri mutlaka yaşanıyor. Festivalin başlangıcını Kuştepe Kampüsü olarak belirlemiştik. Başlamadan bütün standlar ayarlanmış, herkesle sözleşmeler imzalanmış ve herşey yolunda gibi görünüyordu. Yiyecek konusunda tüm organizasyonu yapacak bir firmayla anlaşılmıştı. Organizsayona saaatler kala bu firma arayarak yiyecek standını açmayacaklarını söylemişti. Ne yapacağımı, nasıl davranacağımı bilememiştim. Bu organizasyonda bize yardımcı olan Esra Eren Hanım’la iletişime geçtim ve bu krizi onun sayesinde aşabildik.
MAYFEST TIMELINE
1998
Mekan: Kemer Country
Ana sahne: Cem Yılmaz
1999
Mekan: Park Orman
Ana sahne: Teoman, Deniz Seki, Emre Altuğ, Okan Bayülgen
2000
Mekan: Park Orman
Ana sahne: Teoman, Sertab Erener
2001
Mekan: Secret Garden
Ana sahne: Sanatçı yoktu
2002
Mekan: Park Orman
Ana sahne: MFÖ, Nev, Bengü, Mercan Dede
2003
Mekan: Park Orman
Ana sahne: Candan Erçetin, Emre Altuğ, Nev, Vega
2004
Mekan: Park Orman
Ana sahne: Kenan Doğulu, Nil Karaibrahimgil, Mor ve Ötesi, Aslı
2005
Mekan: Park Orman
Ana sahne: Serdar Ortaç, Yalın, Deniz Seki, Kargo
2006
Mekan: Refresh Venue
Ana sahne: Sezen Aksu, Levent Yüksel, Özgün
2007
Mekan: Park Orman
Ana sahne: Ajda Pekkan, Yalın, Gripin, Ege Çubukçu
2008
Mekan: Santralistanbul
Ana sahne: Tarkan, MFÖ, Emre Baransel, Ayben
2009
Mekan: Santralistanbul
Ana sahne: Kenan Doğulu, Nil Karaibrahimgil, Yüsek Sadakat
KUTU
MAYFEST EN’LERİ
En çok kullanılan mekan: Parkorman (7 festival)
En çok sahne alan sanatçılar: 2 festivale katılan Teoman, MFÖ, Deniz Seki, Kenan Doğulu, Nil Karaibrahimgil, Yalın, Emre Altuğ, Nev ve Sertab Erener (2010 dahil)
En kalabalık festival: 12 bin kişi ile MayFest 2008
En geç yapılan: MayFest in June – 2003 – 4-7 Haziran