İktisadi durgunluk dönemlerinde ilk vazgeçilen şey zevk-i sefa olur. Ancak görnüşe göre, ıstakoz vazgeçmeniz gereken bir lüks değil. Zira Times’ın haberine göre ıstakoz fiyatları hatrı sayılır ölçüde düştü. Manhattan’da bulunan Lobster Place, tatlı su ıstakozunun 1 pound’unu (yaklaşık yarım kilo) 7.95 Dolar’dan satıyor. Istakoz fiyatları düşünce de özellikle New York yakasındaki ‘high-end’ restoranlar mönü fiyatlarında değişikliğe, hatta mönülerine daha çok ıstakoz eklemeye başladılar.
Istakoz nerede yenir?
Istakozu yemenin ve pişrimenin bir değil, onalrca yolu var. Istakozlu spagettiden ıstakoz çorbasına, ızagaradan bolca baharatlı geleneksel versiyonlarına kadar birçok seçenek var. Tatlı su ıstakozuyla yapılabilecek en enteresan tariflerin altından başarıyla kalkan şefler ise burada…
01
Per Se
New York’un ünlü restoranlarından Per Se, yakın zamanda daha ucuz bir mönüye geçti. Üstelik Journal’e göre bu sadece New York’a özel bir uygulama değil, Los Angeles da benzer indirimlere başladı. İndirimli mönüler özellikle bar alanında uygulanıyor. Longoustine (Norveç ıstakozu) Ravioli bar alanında 9 Dolar, yemek salonunda ise Istakozlu Spagetti 55 Dolar’lık fiyatla masaları süslüyor.
perseny.com
02
Dovetail
Dovetail’in şefi John Fraser, tatlı su ıstakozunu, tavuk göğsünün yavanlığını kırmak için kullanıyor. Istakozun kuyruk kısımlarını ise bacon, mantar ve kabuklardan yapılmış bir sosla lezzetlendiriyor.
dovetailnyc.com
03
Cafe Was
Alex Reznik, kırmızı et, tarhun, samayon (yumurta akıyla yapılan bir çeşit sos) ve özel bir odun ateşinde fümelenen ıstakozu bir arada kullanarak gelenek dışı ancak lezzetli bir tarif hazırlıyor. Alex Reznik bu tarifiyle Los Angeles’ın en sevilen ıstakoz şeflerinden biri…
cafewas.com
04
The River House
South Caroline’da bulunan Palmetto Bluff’ın içinde yer alan The River House Restaurant’ın şefi Chris Blobaum tatlı su ıstakozunu püre haline getirdikten sonra, çorbasını kızarmış pırasa, mantar yağı ve kuyruk etiyle taçlandırıyor.
palmettobluffresort.com