Can doyranlı / Muhasebe 2005 / Asaş Alüminyum-İthalat Muhasebe Uzmanı
Asaş’ın ithal ettiği hammadde ve malzemelerin maliyet muhasebesine temel oluşturacak şekilde kayıt ve rapor edilmesinden sorumlu.
Daha ortaokul yıllarında muhasebe alanına ilgi duyar. Okulun müdürü, eğitime katkı paylarını Can’a verir, o da bankaya yatırır. Ortaokuldan sonra muhasebe mesleğine ilgisi daha da artınca düz lise yerine ticaret meslek lisesine kayıt yaptırır. Ogün gerçekten tanınacak bir muhasebeci ya da mali müşavir olmayı aklına koyar. Binalarda gördüğü mali müşavir tabelaları hevesini daha da artırır. Lise 2. sınıfa giderken, muhasebeyi çok iyi anlatan hocası Abdullah Avcı’nın da etkisi ile bu mesleği seçeceği kesinleşir.
Üniversite sınavına hazırlanırken babası kalp krizi geçirdiği için çok fazla hazırlanamasa da tercihinde ilk sırayı BİLGİ alır. Okulla işi birlikte götürmesi gerektiği için ikinci öğretim okumak zorunda kalır. Fakat bu onu hiç üzmez ve yıldırmaz. Çünkü istediği bir okulda, istediği bir bölümde ve en önemlisi istediği kampusta eğitim görür. “Üniversite gerçekten çok farklı bir ortama ve atmosfere sahip” diyen Can, burada aldığı eğitimin kendisine çok farklı şeyler kattığını düşünüyor.
Lisedeyken sektöre girdi
İş hayatına lise sondayken giren Can, zorunlu staj nedeniyle Asaş Alüminyum San. ve Tic. AŞ’de muhasebe bölümde işe başlar. Yaklaşık bir yıl staj yaptıktan sonra lise bitince kadrolu personel olarak çalışmaya devam eder. “Bu benim için gururdu. Çünkü başarılı bir yıl geçirmiş ve Türkiye’nin ilk 500 firması içinde o yıllarda 197. olan şirket bana iş teklif etmişti” diyen Can, ilk yıl muhasebe personeli olarak çalışır, aynı yılın sonunda teşvikler bölümüne atanır. Ardından da şimdi çalıştığı bölüme atanır, hem de tek sorumlu olarak. “Bu aslında benim ne kadar sabırlı ve azimli olduğumun göstergesi” diyen Can, 10 yıldır aynı şirkette çalışıyor. Asaş’ın 2011 yılında Türkiye’nin ilk 500 şirketi arasında 165. sırada yer aldığını dile getiren Can, bunda kendisinin de payının olduğunu düşünüyor.
Üniversitede mezun olduktan sonra da çalışmaya devam ettiği Asaş’daki kariyer yolculuğunda çok sayıda başarılı görevlerde bulunan ve yeniliklere imza atan Can, 2009 yılında mali müşavirlik ve SPK sınavına girer. 2008-2009-2010 yılların da Mali Pusula isimli mesleki dergide makaleleri yayınlanır. 2009 yılında askerliğini yapan Can, meslekte kanunlar ve yasalar konusunda uzmanlığa yakın bir konuma gelir. “Tam uzmanlaştım diyemiyorum çünkü sil baştan değişen kanunlar ve yönetmelikler sebebiyle akışkan bir duruma sahip oluyoruz” diyen Can, idari konularda da kendini geliştiriyor. Can ithalat muhasebesinde gerçek anlamda uzmanlaştığına, gümrük müşavirini bile yönlendirebilecek kadar tecrübe ve mevzuata hâkim olduğuna inanıyor.
İthal muhasebesinin başında
Halen ithalat muhasebe uzmanı olarak yurtdışından ithalatı yapılan hammadde ve malzemelerin, maliyet muhasebesine temel oluşturacak şekilde vergi usul kanunu hükümlerince kayıt edilmesi ve üst yönetime ve ilgili kamu kurumlarına rapor edilmesinden sorumlu olan Can, vergi muhasebesi bölümüne ve diğer muhasebe bölümünün çalışmalarına dayanak oluşturacak bilgilerin hazırlanması, KDV iadesi işlemleri ve bu konuda istihbaratın yapılması konularında görev alıyor.
Şuan SAP FI projesiyle ilgili bir çalışma hazırlayan Can, SAP FI’nin özellikle uluslararası şirketlerin getirdiği bir program olduğunu, şimdi yerli firmalarında bu düzene geçmeye çalıştığını belirtiyor. “Ben de bu konuda gerekli donanıma sahip olup, bu konuda yerli sermaye şirketlerine büyük paralara satılan bu programa daha uygun danışmanlık vermeyi ve bu sistemi geliştirmeyi düşünüyorum” diye konuşan Can, şu ara bir de İdari Yargı Hakimliği sınavına hazırlanıyor.
Can’ın iş dışında en büyük tutkusu balık tutmak ve painball. Can bununla ilgili; “İkisi çok farklı alanlar gibi duruyor fakat aslında özüne inince ikisi de aynı kapıya çıkıyor. Balık tutmakta kazandığım sabır ve sebatı paintball da pusuda beklerken, paintball da kazandığım mücadele ruhunu balık tutarken kullanabiliyorum” diyor.