Beyza Ekin Büyüker / Siyaset Bilimi-2010 / University of Illinois at Chicago’da doktora öğrencisi
Türkiye’deki azınlıklarla ilgili, laik ve muhafazakar elit değerler ve politikaları üzerine çalışan Beyza, doktoradan sonra yoluna, aktif siyasetle devam edecek.
1990’lı yıllar boyunca yaşanan siyasi gelişmelerle birlikte ailesinin siyasetle içiçe olması, babasıyla gittiği mitingler, kütüphanelerinden okuduğu kitaplar, onun toplumsal bilinci gelişmiş bir birey olmasına etki eder. Toplumsal sorunlara ve siyasi tarihe olan ilgisi dışında, BİLGİ’deki hocaları ve Vassar deneyimi onun akademik kariyere yönelmesinde etkili olur.
Ezberci bir eğitim sisteminde yoğrulmuş bir birey olarak, BİLGİ’nin kendisine eleştirel düşüncenin, sorgulayabilmenin kapılarını açtığını söyleyen Beyza’nın burada aldığı eğitim, olaylara bakış açısını ve vizyonunu değiştirir. “Ben BİLGİ’nin bana katkısının üniversitede okutulan kitaplar makalelerden ziyade, kendi hayallerime yaptığım yolculukta bana yaptığı kusursuz danışmanlık olduğunu düşünüyorum” diyen Beyza, üniversiteden mezun olduktan sonra Koç Üniversitesi’nde 2010-2012 yılları arasında yaptığı Uluslararası İlişkiler yüksek lisans eğitiminin ise doktoraya giderken akademi ile ilişkisini bir kez daha anlamasına yardımcı olduğunu düşünüyor.
Doktora için Amerika’ya gitti
Üniversitede okurken Sosyal Demokrasi Vakfı’nda (SODV), CNN’deki Medya Mahallesi programında staj yapan Beyza, New York’ta çocuklar ve medya ilişkileri üzerine çalışan bir field work’de görev alır. Azerbeycan Gürcistan ve Türkiye arasındaki enerji ilişkilerini konu alan New Silk Road adlı araştırma projesinde çalışır. Koç Üniversitesi’nde iki yıl hem öğretim hem de araştırma asistanı olarak birkaç profesörle çalışır. Koç Üniversitesi’nde yaptığı yüksek lisansın ikinci yılında Washington DC’deki Amerikan Üniversitesi’ne değişim programıyla gider. Orada kaldığı beş ay boyunca aldığı derslerin yanısıra üniversitede araştırma görevlisi olarak çalışır.
Akademisyen olarak; karşılaştırmalı siyaset, Türk siyaseti, milliyetçilik, siyasal islam, kimlik politikaları gibi konular üzerine yoğunlaşan Beyza, doktora için Amerika’ya gitmeye üniversite üçüncü sınıfın sonunda Boğaç Erozan’nın teşvikiyle karar verdiğini söylüyor. Değişim öğrencisi olarak üçüncü sınıfta liberal art college ekoluyle karşılaşmak ve sorgulamaya dayalı eğitim sisteminin, kendi düşünsel gelişimi açısından çok önemli ve zihin açıcı olduğunu düşünen Beyza, daha sonraki Washington DC deneyimini ise; “Dünya siyasetinin kalbinin attığı yerde benim çeşitli araştırma merkezleriyle, bir çok gazeteciyle ve devlet görevlisiyle tanışmamı sağladı. Bu araştırma, çalışma ve düşünce zenginliği beni cezbetti. Fulbright bursuna başvurmam bu sürecin sonucunda oldu” diye değerlendiriyor.
“ABD’nin üretime katkısı çok”
Bugün siyaset bilimi doktorası yapmak isteyenler için dünyada bunun en iyi çalışma olanaklarının Amerika’da olduğuna inanan Beyza, Türkiye’ye uzak olması dezavantajına rağmen, olaylara dışardan bakabilmenin, çok içindeyken göremediğimiz bazı dinamikleri de görmemizi sağladığını vurguluyor. Bu anlamda gerek eğitim disiplini gerek imkanların Amerika’da üretkenliğine katkısı olduğunu defalarca gören Beyza’ya göre, 20’li yaşlarda, hayata dair aklınızı meşgul eden soruları cevaplamak için, dünyanın başka bir şehrine gidip bir hayat kurmanız, hem kendinize zaman ayırabilmeniz hem de kendi becerilerinizi ve vizyonunuzu geliştirebilmeniz açısından muazzam bir olanak.
Halen, University of Illinois at Chicago’da (UIC) sürdürdüğü ‘Siyaset Bilimi’ doktora programında, Türkiye’deki azınlıklıklarla ilgili laik ve muhafazakar elit değerleri ve politikaları üzerine karşılaştırmalı bir makale yazan Beyza, üniversite ortamının, Koç Üniversitesi’nde öğretim asistanı olarak çalıştığı zaman boyunca da kendisini cezbettiğini ama günün sonunda gönlünde kamu hizmetinin yattığına dikkat çekiyor. Bu hikayenin doktoradan sonra akademiden daha ziyade aktif siyasetle devam etmesini isteyen Beyza, iş dışındaki zamanlarda seyahat etmek, bilmediği şehirlerde bilmediği sokakları gezip, bilmediği insanlarla tanışıp hikayelerini dinlemekten çok büyü keyif alıyor. Mutlaka düzenli spor yapmaya çalışan Beyza, bunlar dışında sahaf gezmek, festivalleri takip etmek ve koleksiyonculuk yapmayı seviyor. Bir de nerede olursa olsun, Galatasaray’ın maçlarını asla kaçırmıyor.
DÜN
BOGAÇ EROZAN
DOLAPDERE KANTİN
BUGÜN
İSMAİL CEM
AKDENİZ’İN KIYISI
EN SON
YEDİNCİ GÜN-İHSAN OKTAY ANAR
12 ANGRY MEN
NEW YORK