Ahmet Çağhan Özbek / Bilgisayar Bilimleri-2005 /Sony Belçika Proje Müdürü
Xperia tablet ve Sony Reader ürünlerinin Avrupa test ve entegrasyonlarından sorumlu olarak, Big Data ve Cloud Computingle ilgili projeleri yönetiyor.
Üniversitenin ilk yılında, teori ve pratikte kendini sürekli geliştirebileceği bir alan olan yazılım alanında çalışmanın eğlenceli olacağını düşünür. Hem okul hem de iş hayatından çok değer verdiği ve saygı duyduğu kişilerden de etkilenerek bu alanda çalışmaya karar verir.
Üniversitede aldığı eğitimin iş hayatındaki her alanda etkili olduğunu belirten Çağhan, “Sadece uygulama/yazılım geliştirirken değil, son 4 yıldır yöneticilik deneyimimde de çok kritik noktalarda faydalarını görmüşümdür” diyor. İlk önce Vrije Universiteit Amsterdam’da burslu biyoinformatik alanında, daha sonra İTÜ Bilgisayar Mühendisliği veri madenciliği alanında yüksek lisansa başlayan Çağhan, elinde olmayan nedenlerden dolayı iki yüksek lisans programından da ayrılmak durumunda kalır. Yine de bu iki denemesinin zaman kaybı olmadığına inanan Çağhan, “Elbette her iki yüksek lisansta da çok değerli bilim insanlarıyla çalışma fırsatı buldum ve akademik alanda araştırma/geliştirme fırsatları yakaladım. Kısa süreli de olsa bu alanda kazanımlarım olduğunu düşünüyorum” diyerek yüksek lisansın önemine değiniyor.
Önümüzdeki yıllarda MIS veya MBA yapmayı planlayan Çağhan, üniversitede okuduğu Bilgisayar Bilimleri Bölümü’nde staj zorunluluğu olmamasına rağmen, ilk yılın sonunda Ericsson Creaworld’deki bir start-up’da, Parkyeri’nde kıdemsiz yazılım geliştirici olarak işe alınır. Burada, okulda öğrendikleri ‘nasıl öğrenilir’i deneyimleme şansı yakalar. Hem şirket yöneticileri hem de çalışma arkadaşlarının deneyimlerini paylaşmaktan keyif alan insanlar olduğunu söyleyen Çağhan, üniversite boyunca her yaz burada çalışarak hem eğlenir hem de tecrübe kazanır.
BİLGİ’de asistanlık yaptı
Üniversite ikinci sınıfta bölümdeki asistan öğrenci programına katılarak; bölüm içi sistem yönetimi ve alt sınıflar ile etüd çalışmaları gibi görevlerde bulunan Çağhan, üniversiteden mezun olduktan sonra Parkyeri çatısı altında yazılım geliştiricisi olarak çalışmayı sürdürür. 2007 yılında yedek subay olarak askerliğini tamamladıktan sonra, bir yıl İstanbul Bilgi Üniversitesi Bilgisayar Bilimleri Bölümü’nde asistan olarak çalışır. 2008 yılında BİLGİ’den ayrılarak, D-Smart’da kıdemli yazılım mühendisi olarak işe başlar. 2009’da evlenen Çağhan, iki yıl yazılım geliştirme yönetmenliği ve bir yıl yazılım geliştirme müdürü olarak D-Smart’daki görevine devam eder. 2012 yılında buradan ayrılarak, Sony Belçika’da proje müdürü olarak işe başlar ve Brüksel’e yerleşir.
Mesleğinde teknoloji çözüm mimarisi ve yönetimi alanında uzmanlaşan Çağhan, birçok farklı sektörde farklı teknolojilerle çalışabilmek için bu alanı tercih eder. Sürekli aynı teknoloji rutininde çalışmanın kendisine göre olmadığını düşünüyor. Sony’de uluslararası proje yönetimi alanında çeşitli eğitimler alan Çağhan, şu an halen Sony Belçika, VAIO ve Mobil Avrupa’da, mühendislik bölümünde proje müdürü olarak çalışmayı sürdürüyor.
2012 yılının ikinci ve üçüncü çeyreğinde Xperia Tablet ve Sony Reader ürünlerinin Avrupa test ve entegrasyonlarından sorumlu proje müdürü olarak görev yapan Çağhan, 2012 yılının sonundan itibaren, Big Data ve Cloud Computing ile ilgili çeşitli projeler yönetmeye başlar.
Yeni teknolojilerle çalışıyor
Bugüne kadar, D-Smart interaktif kanal ve uygulamalarının büyük bir kısmında çözüm mimarlığı ve proje yöneticiliği yapan Çağhan, Sony’de ise Reader ve Tablet ürünlerinin Avrupa pazarında test ve entegrasyon projesini yürütür. Şu aralar, Big Data ve cloud computing altyapıları üzerine veri analiz platformu mimarisi ve işletimi projelerini yöneten Çağhan, “Bu teknolojiler çok yeni ve halen gelişmekte olduğu için yeterli insan gücü hatta ilgili profil bulmakta çok zorlanıyoruz. Önümüzdeki beş yıl içinde çok daha fazla Data Scientist ihtiyacı olacağını bugünden görebiliyoruz” diyor.
Meslekte teknoloji yönetimi alanında ilerlemeyi ve daha çok son kullanıcıya yönelik global projeler yönetmeyi planlayan Çağhan, bir de haftada bir gece Jazz Bar’da güzel bir grup ile bas çalmayı hedefliyor. İş dışında, eşi ile birlikte Brüksel’i ve Avrupa’yı keşfetmeye devam eden Çağhan, fırsat buldukça bas gitar çalıyor ve düzenli olarak Flemenkçe dil kursuna devam ediyor.
DÜN
DR. CHRIS STEPHENSON
BİLGİSAYAR BİLİMLERİ LABORATUARI
BUGÜN
MURAT AVCI
CAFE BELGA
EN SON
BİR EKONOMİK TETİKÇİNİN İTİRAFLARI
THE DARK KNIGHT RISES
TOKYO