Radyo Vesaire, fark yaratıyor

İletişim Fakültesi Medya Bölümü’nün “web radyo” ve “news radio” derslerinin pratik alanı olarak öğrencilere radyoculuk deneyimi yaşatan radyovesaire, tamamını öğrencilerin oluşturduğu dinamik kadrosu ve çok çeşitli alanlara yönelik 76 program içeriğiyle dikkatleri üzerine çekiyor.

İstanbul Bilgi Üniversitesi bünyesinde 2009 yılında kurulan Radyo Vesaire, son üç senede yakaladığı başarılar ve girişimlerle başarılı üniversite radyoları arasına ismini yazdırdı. Çağımızın teknolojik gelişimine paralel olarak gelişen “web radyo” niteliğine uygun, akademik ve pratik alanda öğrencilerin seslerini duyurduğu bir platform olmayı amaçlayan Radyo Vesaire, tam donanımlı bir radyo olarak, özellikle İletişim Fakültesi öğrencileri için gelecek iş hayatlarına daha rahat atılabilmeleri için gerekli “pratik donanımı” sağlıyor. Öğrencilerin yönettiği bir radyo olarak “bir medya organının yönetimi” ile ilgili ciddi deneyimleme fırsatı veriyor.

İletişim Fakültesi’ne bağlı olan RadyoVesaire, Medya Bölümü’nde ‘Web Radyo’ ve ‘News Radio’ derslerinin pratik alanı olarak, öğrencilere teorik bilgiyi aktarabilecekleri bir radyo stüdyosu ve radyoculuk deneyimi sunuyor. BİLGİ’nin öğrenci kulüplerinden Radyo Kulübü’de RadyoVesaire’nin sene içindeki etkinlik, konser ve seminer gibi girişimlerinin yönetimi ve uygulaması ile görevli.

RadyoVesaire ve Bilgi Radyo Kulübü, karşılıklı dayanışmaya dayalı profesyonel ruhu yaşatma misyonunu güdüyor. 80’den fazla programcının belirli günler ve saatlerde, 76 program yaptığı Radyo Vesaire, bir internet radyosu olup www.radyovesaire.com adresinden yayınlarını sürdürüyor. İstanbul Bilgi Üniversitesi’yle sınırlı kalmayıp, tüm Türkiye’den ve hatta çeşitli ülkelerden dinleyici kitlesine sahip olan RadyoVesaire, yaptığı programlarla, gelecek vaat eden bir yayın organı olduğunu da kanıtlıyor. Ayrıca, farklılığa ve çeşitliliğe her zaman açık olan RadyoVesaire, sesini duyurmak için çabalayan herkese kendini ifade etme ve sesini yayma olanağı da sunuyor.

 

Farklı düşüncelerin barındığı bir ortam

RadyoVesaire, sadece bir yayın organı olmakla kalmayıp, farklı düşüncelerin barınabildiği bir ortam, bu düşüncelerin ışığında şekillenen etkinlikler düzenleyen bir oluşum ve bu etkinliklerle de adından söz ettiren bir ekip ile varlığını sürdürüyor. Bunlar arasında farklı konsept partileri, okul içi sosyal hayatı canlandırmaya yönelik aktiviteler, programcılar için radyoculuk becerilerini geliştirecek eğitimler ve workshoplar gibi büyük çaplı etkinlikler bulunuyor. Radyo Vesaire aynı zamanda hem bir yayın organı hem de bir öğrenci oluşumu olmasından dolayı İstanbul Bilgi Üniversitesi’ni, okul dışında birçok alanda da temsil edebiliyor.

Bu etkinliklerin başında, Doğuş Medya’yla ortaklaşa yürütülen Radyo Sohbetleri projesi geliyor. Proje, her ay Doğuş Medya bünyesindeki radyolarda dj’lik yapan çeşitli profesyonellerin öncülüğünde Santralistanbul’da gerçekleşiyor. Workshop ve söyleşi dizilerinden oluşan Radyo Sohbetleri projesi ise 22 Şubat’ta Virgin Radyo dj’lerinden Geveze ile başladı. Mart ayında da NTV Radyo’dan Sevin Okyay ve Tayfun Ertan’ın katılımıyla ikinci Radyo Sohbetleri yapıldı. Ayrıca bahar akademik yarıyılının ikinci yarısında, okul içerisinde düzenlenen bir Radyo Festivali’nde de RadyoVesaire dj’leri BİLGİ’nin öğrencilerine ve dışarıdan gelen katılımcılara kendilerini tanıtma şansı buldu.

RadyoVesaire ve Radyo Kulübü, her an düşünen ve yeni bir şeyler üretmek konusunda sınır tanımayan bir ekibe sahip. Okulun birçok farklı bölümünden üyesi bulunan kulüp ve radyo, etkinliklerini planlarken, radyoyu yaymak ve gerçek bir yayın organı olarak varlığını sürdürmekle beraber, bizimle aynı dünyada yaşayan ‘sesini duyurmak’ üzerine çabalayan herkesi de hesaba katıyor. Yapılacak etkinlikler, sosyal sorumluluk projeleri ve başka kulüplerle ortak aktiviteleri de içermekle beraber, farkındalık ve farklılık yaratmak üzerine organize ediliyor.

BİLGİ’nin Santral Kampüsü, E4 binası girişinde bulunan RadyoVesaire, bugüne kadar desteklediği her düşünce tarzı ve ifade ile beraber farklı görüşler ve proje tekliflerine de hep açık oldu. “RadyoVesaire’nin koordinatörü İletişim Fakültesi hocamız Ariana Ferentinou ve öğrenci koordinatörümüz de Medya ve İletişim Sistemleri 3. sınıf öğrencisi Onur Uz’dur. Radyo Vesaire’yi, Ariana hocamız ve Onur, üç sene önce beraber, İletişim Fakültesi’nin de desteğiyle kurdular. Ekibin tamamı öğrencilerden oluşuyo” diyen Radyo Vesaire Müzik Direktörü Nilce Bıçakcıoğlu, yayıncılık alanında farklılık yaratmanın, önce kendi içinde farklılaşmaya ve bütün farklı noktaların da bir şekilde birbirini tamamlamasıyla gerçekleşeceğine inanan bir ekip olduklarını vurguluyor.

“Dolayısıyla, yapacaklarımız da zamanı geldiğinde yine çok farklı uçlardan fikirlerin birleşmesiyle oluşacak, uyumlu bir bütün halinde üyelerimize ve takipçilerimize sunulacaktır” diye konuşan Bıçakcıoğlu, interaktif programlardan program lansman partilerine çok çeşitli konuklardan radyo sohbetleri ve büyük çaplı festivallere canlı konserlere, kısacası sınırlarını zorlayacak ama kendilerini her seferinde birkaç adım daha ileriye götürecek projeler yapmayı hedeflediklerini söylüyor.

 

Programları öğrenciler hazırlayıp sunuyor

77 programı öğrencilerin hazırlayıp sunduğunu belirten Bıçakcıoğlu, teknik işlerle ve organizasyonlarla da öğrencilerin ilgilendiğini, Radyo Vesaire’nin her bölümden her sınıftan 100’den fazla öğrenciyi bünyesinde barındırdığını açıklıyor. “Hepimiz profesyonel radyocu olmayı öğreniyoruz aslında, aramızda deneyimli olanlar var ama yeni başlayanlar ve bu yolda ilerlemek isteyenler çoğunlukta” diye konuşan Bıçakcıoğlu, Med228-Web Radio ve TVJ 321- Radio Documentary derslerinin de uygulama alanı olan RadyoVesaire’de Ariana hocanın derste öğrettiklerinden yola çıkarak program yaptıklarını ifade ediyor.

Program yapmak isteyen herkese kapılarının açık olduğunu ama birkaç küçük prosedürden geçmeleri gerektiğini dile getiren Bıçakcıoğlu, programların nasıl yapıldığı hakkında şunları söylüyor: “Bir program önerisi yazıyorlar önce, programlarının içeriklerinden ve neler yapmayı planladıklarından kısaca bahsediyorlar. Bu öneri onaylandıktan sonra bir deneme kaydı alıyoruz. Canlı yayına başlamak için uygun standartları yakaladığı düşünülürse, en kısa zamanda canlı yayına girip programlarını yapmaya başlayabiliyorlar. Eğer ilk demo kayıt yeterli bulunmazsa, geribildirimlerle ilerleyerek canlı yayına hazır bulunana kadar demo kayıtlar almaya devam ediyoruz.”

Çeşitliliğe çok önem verdiklerini, içerik olarak çok başka uçlardan, çok ilginç programlar yaptıklarını düşünen Nilce Bıçakcıoğlu, farklı dillerde de programlar olduğunu, bir saat jazz dinletisinin hemen sonrasında teknolojik haberleri olabildiğini, onun da ardından futbol müsabakaları üzerine tartışmalara yer verildiğini belirtiyor.Bıçakcıoğlu, “Tabii ki bu çeşitlikten dolayı her programın hazırlık süreci birbirinden çok farklı. Radyo programcısı olmak çok merak etmeyi ve çok araştırmayı gerektiriyor ki ortaya gerçekten dinlenebilir, üzerine konuşulabilir şeyler çıksın” diyor.

 

Yeni dönemde farklı programlar olacak

Önümüzdeki dönem yapılacak yeni programlar hakkında da bilgi veren Bıçakcıoğlu, görme engelliler için kitap okuma, sokak müzisyenleri, köşelerde kalmış sanatçılar, ekonomi gündemi temalı programlar yapmayı düşündüklerini söylüyor. Şu anki programların bir kısmının önümüzdeki dönem devam edeceğini, kendi içlerinde yenilikler, farklılıklar yapılacağını ifade ediyor.

Ayrıca Virgin Radio’yla beraber yürütecekleri bir projelerinin olduğunu açıklayan Bıçakcıoğlu, Bilgi Mayfest için de güzel projeleri olduğunu, bunların dışında farklı üniversitelerden yeni radyolara ‘Radyo Danışmanlığı’ yapma fikri üzerinde çalıştıklarını dile getiriyor. Bıçakcıoğlu, “Şu anda var olan programlarımız ve etkinliklerimize ilaveten demin saydıklarımın da ışığında özgün bir radyo olma ve sadece yayıncılık anlamında değil girişimcilikte de bir marka yaratmayı hedefliyoruz” diyor.

Bugüne kadar hayata geçirdikleriz en dikkat çekici etkinlikler ve programlardan da söz eden Bıçakcıoğlu, bu konuda şu bilgileri veriyor: “Hayata geçirdiğimiz en dikkat çekici etkinlik kesinlikle Radyo Sohbetleri’dir. Deneyimli Doğuş Yayın Grubu radyocularıyla öğrencileri buluşturmak bir hayal olarak başlamıştı aslında. Gerçekleşmesi, bizim en gurur duyduğumuz etkinliklerimizden olması gerçekten harika. Radyo Sohbetleri’nin ilk konuğu Virgin Radyo’dan Geveze’ydi. İkincisini geçtiğimiz haftalarda NTV Radyo’dan Sevin Okyay ve Tayfun Ertan’la gerçekleştirdik. Nisan ayının konuğu da Radyo Eksen’den Gülşah Güray oldu. Radyo Sohbetleri etkinliğimiz sonucunda çok güzel geri dönüşler aldık. Devamı da gelecek bu projemizin, hem bu dönem hem de gelecek dönemlerde Türkiye’nin ünlü radyocularıyla öğrenci arkadaşlarımızı buluşturmaya devam edeceğiz.”

 

Pine ve sOBe ses getiren programlar

Dikkat çeken programlarından birinin de “Pine” adlı Kürtçe program olduğunu düşünen Bıçakcıoğlu, bu programın oldukça ses getiren ve ciddi bir takipçi sayısına ulaşmış bir program olduğuna inanıyor. Bıçakcıoğlu bu konuyla ilgili şunları söylüyor: “Bu arkadaşlarımız bir ilki gerçekleştirdi ve birçok başka bilinen yayın kuruluşuna da örnek teşkil ettiler. Ayrıca, bir Yunan bir de Mısırlı iki arkadaşımızın sunduğu “From Acropolis to Pyramids” adlı bir programımız var, her hafta başka bir konuyu iki çok farklı kültür açısından değerlendiriyorlar. Konuklar alıyorlar ve dinleyenleri kültürlerarası harika bir yolculuğa çıkarıyorlar. sOBe de bir başka çok ses getiren programımız. sOBe bir absürd komedi programı. Tamamen hayal ürünü olan, programcı arkadaşlarımızın yarattığı ve role büründüğü bir karakter olan sunucu ve daimi konuğu Şehavet Ekşici’nin yaşantısı üzerine kurulan bir program bu. Akademik özgürlüğün tam yansıması olan sürreal bir mizah programı yapıyorlar kısaca ve çok kısa zamanda ciddi bir dinleyici sayısına ulaştılar. Yepyeni ve daha ilk yayından inanılmaz dikkat çeken bir diğer programımız ise “Münasebetsizler”. Bu program, LGBT ve insan hakları çerçevesinde konuk alan ve canlı tartışmaya dayalı bir program ve ilerleyen dönemlerde de çok ses getireceğinin mesajını ilk programdan verdi dinleyicilerine.”

“Türkiye’nin en çok çalışan ve en çok programa sahip olan üniversite radyosu” olarak Radyo Vesaire’nin benzer radyolardan ayrıldığını söyleyen Bıçakcıoğlu, 77 programın her birinin birbirinden farklı içeriği, her birinin başka bir rengi ve duruşu olduğunu belirtiyor. Tüm üniversite radyolarında amatör ruhun hâkim olduğunu ama Radyo Vesaire’de sadece tek fakültenin değil tüm üniversitenin sahip çıktığı kendini kanıtlamak için çok çalışan bir amatör ruh olduğunu söyleyen Bıçakcıoğlu, “Bunu koruduğumuz sürece yenilikler yapacağız. Bizi farklı kılan bir özelliğimiz de çeşitliliğimiz. Belki beş tane spor programımız vardır ama her biri sporu bir başka yanından ele alıyor. Bir programda konuşulan öbür programda tekrar edilmiyor, konu aynı olsa bile ele alınan açı mutlaka değişiklik gösteriyor” diye konuşuyor.

RadyoVesaire, www.radyovesaire.com adresinden dinlenebiliyor. Telefondan dinlemek için tüm smart-phone’lara uyumlu “Tunein” adlı programdan RadyoVesaire bulunuyor. Sosyal medyada da oldukça aktif olmanın bilincinde olan  RadyoVesaire’ye;  facebook üzerinden ‘facebook.com/RadyoVesaireBilgi’ sayfasından, twitter üzerinden ise @RadyoVesaire hesabından ulaşılabiliyor.

Powered by Openmedia