Emirhan Kökçü / Sahne ve Gösteri Sanatları Yönetimi 2008 / İlçe Taşımacılık Yönetim Kurulu Üyesi
Geçen sene yurtdışı transit taşımalara ağırlık verdiklerini söyleyen Emirhan, Romanya, Bulgaristan, Azerbaycan ve Gürcistan’daki pazar paylarını büyüttüklerini belirtiyor.
Ailesi lojistik sektöründe faaliyet gösteren Emirhan, “Ya aile işimizi devam ettirecektim ya da mesleğimi yapacaktım. Ailemin sonsuz desteği kendi işimize başlamam için çok önemliydi fakat bölümümle alakalı bir iş yapmayarak ‘acaba hata mı yapıyorum?’ sorusu da vardı içimde” diye konuşuyor. Bu soruya cevap ararken, hayatında çok önemli yeri olan halkla ilişkiler duayenlerinden Feride Edige’nin, ekonomi profesörü rahmetli Arman Kırım’la yarım saatlik bir görüşme ayarladığını söyleyen Emirhan, “Arman Kırım bana, ‘kültür sanat alanında çeşitli organizasyonlarda, birçok sanatçı ve starla çalışma imkânın olabilir fakat senin aile işin var ve sen kendi işinin starı olmalısın’ dedi. Ben de böylece kararımı vermiş oldum” diyerek sektöre giriş hikayesini anlatıyor.
Üniversitenin ilk yıllarındaki “bu dersler iş hayatında neyime yarar” düşüncesinin ne kadar sığ olduğunu, ilk toplantısında ve ilk sunumunda anlayan Emirhan, milli sutopçu olduğu için üniversitenin ilk yıllarında arta kalan zamanının çoğunu antrenmanlar ve maçlarla doldurur. Üniversite üçüncü sınıfta bölümle alakalı çeşitli kültür sanat etkinlilerinde görevler almaya başlar. Okuduğu bölümle işinin doğrudan bir bağı olmasa da yaptığı stajlarda başarının birinci kuralının işini severek ve özenerek yapmak olduğunu öğrenir.
Yurt dışı araç lojistiğinde uzman
Mezun olduktan sonra hemen askere giden Emirhan, 2008 yılı Ekim ayının sonunda aile şirketinde tam zamanlı çalışmaya başlar. İlk görevinin antrepo ve depolarda satış pazarlama bölümünde olduğunu dile getiren Emirhan, daha sonra bir dönem yurtiçi ve yurtdışı taşımacılık operasyon görevlerinde çalışır.
“Şu anda da şirketin tüm lojistik faaliyetlerinin yönetimini, elimden geldiğince üstlenmiş durumdayım” diyen Emirhan, mevcut işinin büyük bir bölümünü yurtdışı ağırlıklı araç lojistiği olduğunu dile getiriyor. Özellikle Avrupa Birliği ülkelerindeki rakiplere yakın olmak, sektördeki gelişmeleri güncel takip etmek durumunda olduklarını söyleyen Emirhan, bu sebeple Avrupa Oto Lojistikçiler Derneği’nin (ECG) bünyesinde European Business School’la ortaklaşa gerçekleştirdiği bir lisans programı eğitimi alır.
Yurtiçinde serbest piyasa ve rekabet sonucu karsız fiyatlar oluştuğunu, bu yüzden geçen sene başında yurtiçi taşımacılık işinden orta vadeli bir planlamayla çekilme ve sadece yurtdışı transit taşımalara ağırlık verme kararı aldıklarını açıklayan Emirhan, bu doğrultuda Romanya, Bulgaristan, Azerbaycan ve Gürcistan’da hızla pazar paylarını büyütecek adımlar attıklarını ve kısa vadede hedeflerlerine yaklaştıklarını dile getiriyor.
Karlılığı artırmayı hedefliyor
Üzerinde çalıştıkları işlerle ilgili bilgi veren Emirhan, “Malum sene sonu olduğu için 2013’ün muhakemesi ve 2014’ün bütçe çalışmaları üzerinde çalışıyoruz. Şu aralar yurtdışında 2013 senesinin son çeyreğinde girdiğimiz iki ihalenin final sürecindeyiz. 2014 yılının ilk yarısında herhangi bir yeni ihale yok. Mevcut müşterilerimiz içinde taşınan araç adetlerinde artış bekliyoruz ve planlarımızı buna göre yapıyoruz” diye konuşuyor.
Türkiye’nin sadece coğrafi konumuyla bile lojistik dünyası için çok stratejik bir bölge olduğunu düşünen Emirhan, otomotiv üreticilerinin bunu seneler önce fark ettiğini ve özellikle Marmara Bölgesi’ne dev yatırımlar yaptığını belirtiyor. Bu yatırımların artacağını ve Türkiye’den geçen trafiğin çok daha büyüyeceğini belirten Emihan’ın öncelikli hedefi, şirketinin filosunu değil, karlılığı arttırmak. Önümüzdeki iki sene içinde Azerbaycan veya Gürcistan’da bir lojistik noktası daha oluşturmak O’nun başka bir planı.
Kendini bildi bileli spor yapan Emirhan, yüzmeyle başlayan ve sutopuyla devam eden kariyerinin üniversitenin son dönemlerinde sona erdiğini, fakat sporun yaşam biçimi olarak devam ettiğini söylüyor. Onun dışında fırsat buldukça kültürel birçok etkinliği yakından takip ediyor.