2000 yılında Türkiye’nin İlk e-MBA programını hayata geçiren ve bugüne değin bin beş yüze yakın mezun veren İstanbul Bilgi Üniversitesi yeni açtığı uzaktan öğrenim yüksek lisans programlarıyla öncü rolünü sürdürüyor.
Eğitmen merkezli değil, öğrenci merkezli eğitim
Uzaktan eğitim, yaşam boyu öğrenme prensibine uygun olarak, özellikle ‘çalışan yetişkin’ kategorisindeki, yoğun iş temposuna rağmen profesyonel gelişimlerine yatırım yapmak ve iş hayatlarındaki verimliliklerini artırmak isteyen öğrenciler için oldukça ilgi gören bir öğrenme alternatifi olarak karşımıza çıkıyor. İstanbul Bilgi Üniversitesi’nin uzaktan eğitim alanında ülkemizde öncü bir konum elde edebilmek amacıyla, bu konudaki çalışmalarına ağırlık vererek Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi (UZEM)’ni kurduğunu belirten Doç. Dr. Murat Borovalı, merkezin akademisyenlerden oluşan bir komitesi ile teknoloji ve destek ekibi bulunduğunu belirtiyor. Borovalı, UZEM’in faaliyet alanlarını; uzaktan eğitim alanında araştırma ve geliştirme yapmak, ilgili akademik kurumlarla bir araya gelerek bu alanda çalışma grupları ve tartışma platformları oluşturmak, uzaktan eğitim ders içeriklerinin standartlarını belirlemek, online eğitim araçları ile içerik geliştirmek, akademik personelin iç eğitimlerini düzenlemek, teknik destek/danışmanlık vererek öğrenme yönetim sistemleri ve teknolojilerini yönetmek olarak sıralıyor.
İstanbul Bilgi Üniversitesi’nin online eğitimini kişinin kendi öğrenme zamanını yönetebildiği ve kişiselleştirebildiği, esnek, sosyal platformlar ya da işbirliği araçları üzerinden diğer öğrencilerle ve akademisyenlerle iletişim kurabildiği, interaktif, eğitmen-merkezli değil öğrenci-merkezli, sadece tek bir mekana bağlı kalmadan derslere erişebileceği, son teknoloji uzaktan eğitim araçlarını kullanabileceği bir eğitim yöntemi olarak gördüğünü belirten Borovalı, bu yöntemin aslında ‘yüz yüze öğrenme’ modeline de entegre edilebileceğini ve ‘karma (hybrid) öğrenme’ diye nitelenen yöntemle öğrenmenin kalitesinin daha da artırılabileceğini ifade ediyor.Ayrıca şu anda Türkçe, İnkılap Tarihi, İngilizce gibi zorunlu lisans derslerinin bir kısmında hem online hem de karma öğrenme yönteminin uygulandığını belirten Borovalı, karma öğrenme yöntemini hem lisans hem de yüksek lisans derslerinde uygulamayı amaçladıklarını da ekliyor.
BİLGİ, e-MBA’de bir ilk
2000 yılında Türkiye’nin ilk online MBA programı ‘BİLGİ e-MBA’ ile uzaktan eğitim çalışmalarını başlatan İstanbul Bilgi Üniversitesi, bu alandaki 14 yıllık deneyimini yeni uzaktan eğitim programlarına taşımayı amaçlıyor. 2013-2014 döneminde Bankacılık ve Finans Uzaktan Eğitim Yüksek Lisans Programı’nın açıldığını belirten Uzaktan Eğitim Operasyon Direktörü Ebru Selvikavak, önümüzdeki yıllarda da özellikle yüksek lisans derecesinde uzaktan eğitim program sayısını artırma adına gerekli girişimlerin başladığını söylüyor ve ekliyor: “BİLGİ, bugüne kadar bin beşyüze yakın kişinin mezun olduğu e-MBA programı ile, uzaktan eğitime olan yaklaşımının sadece ‘kolay ve ucuz diploma kazandırma’ olmadığını, seçtiği öğretim ve ölçme/değerlendirme yöntemleri ve en önemlisi de kayıtlı öğrenci sayısı ve öğrenci geribildirimleri ile kanıtladığını düşünüyoruz.”
Türkiye’deki uzaktan eğitim algısı değişmeli
Türkiye’de yükseköğretim son 10 yılda ciddi bir büyüme içinde… Son verilere göre yükseköğretim öğrenci sayısı 5,5 milyona ulaştı ve bunun 2,5 milyonu açıköğretim öğrencisi. Önlisans, lisans ve yüksek lisans düzeyindeki uzaktan eğitim öğrenci sayısı ise 44 bin… Türkiye henüz beklenen seviyeye ulaşmamış olmakla birlikte dünyada online eğitim trendi yükselişte. Ocak 2014’te yayınlanan Sloan raporuna göre ABD’de en az bir online ders alan öğrenci sayısı 7,1 milyona ulaştı. Yine aynı rapora göre akademik liderlerin yüzde 74’ü online eğitimin yüz yüze eğitim kadar öğrenme sonuçlarına etki ettiği görüşünde. Uzaktan eğitimin; öğrencinin kendi kendine öğrenme motivasyonunun, online olarak geçirmesi gereken sürenin ve katılımının yüksek olmasını gerektiren bir yöntem olduğunu belirten Selvikavak, Türkiye’deki uzaktan eğitime yönelik algının, online öğrenme alışkanlarının ve kültürünün değişmesi gerektiğini, bu konuda da üniversite olarak öncü olmayı ve bu alandaki bilgi ve tecrübelerin paylaşıldığı ve tartışıldığı platformlar yaratmak istediklerini belirtiyor.
Yeni programlar YÖK onayında
Ebru Selvikavak “BİLGİ, online öğrenmeyi bir ders veriliş yöntemi olarak benimserken pek çok konuda olduğu gibi bu konuda da öncü ve eğitime yön veren konumunda olmak istiyor. 14 yıldır başarıyla süren ve bir marka haline gelen e-MBA programında da başarmış olduğumuza inandığımız gibi, online eğitimde de mezunlarımızın geleneksel sınıf eğitimi ile aynı eğitim çıktılarına sahip olmasını güvence altına almak zorundayız” diyor. Bunun için değerli akademik kadrolarıyla birlikte online eğitime uygun içerik tasarımı, akademik destek süreçleri ile teknolojik altyapı entegrasyonunun sağlanmasında çalışmalarını hızlandırdıklarını ifade eden Selvikavak, 2014-2015 dönemi için yeni uzaktan eğitim yüksek lisans program başvurularını tamamlandıklarının ve programların YÖK onayı aşamasında olduğunun da müjdesini veriyor.
Birçok yenilik ve fırsat barındırıyor
İstanbul Bilgi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Remzi Sanver, uzaktan eğitimin günümüzün değişen koşullarında yükseköğretim faaliyetlerindeki önemin her geçen gün artan bir parçasını oluşturduğunu ve dünyada yaygınlaşan uzaktan eğitim pratiğinin, ülkemizde sunulan eğitim hizmetlerinin niteliğine olumlu katkı yapmasının da üniversite açısından hayati öneme sahip olduğunu ifade ediyor. Ayrıca BİLGİ’nin yükseköğretim alanında kampüs temelli eğitimde sahip olduğu öncü konumunu, uzaktan eğitim alanında da elde etmeyi ve korumayı çok değerli bir hedef olarak benimsediklerini söylüyor.
Uzaktan eğitimin sunduğu olanaklar ve fırsatlar ile hem lisans hem de özellikle lisansüstü alanlarda yüz yüze eğitimden çok daha esnek, kişiye özel ve aynı zamanda nitelikli eğitim verebilmeyi mümkün kıldığını belirten Sanver, “Üniversitemizin ülkemizdeki uzaktan eğitim alışkanlıkları ve pratiklerinin yüksek nitelikli bir seviyede yerleştirilmesi ve sürdürülmesi açısından, bu alandaki bilgi ve tecrübelerin paylaşıldığı ve tartışıldığı bir referans noktası olacağı inancımı sizlerle paylaşmak istiyorum. Uzaktan eğitim kanalı ile çok büyük yenilikler ve fırsatlar barındıran bir eğitim modelinin Türkiye’de en iyi uygulandığı kurumlardan bir tanesi olma hedefimiz ışığında özellikle mezunlarımızla bağımızın güçlenerek sürmesini diliyorum” diyerek hedeflerinin altını çiziyor.
Tekrar derslerine e-MBA öğrencileri de katılabiliyor
İstanbul Bilgi Üniversitesi e-MBA Programı’nın hızla değişen iş ortamının talepleri doğrultusunda öğrencileri sürekli yenilenen global pazara ve karşılaşacakları zorluklara hazırladığını belirten MBA Programları Direktörü ve Türkiye’nin ilk e-MBA programı yaratıcısı Yrd. Doç. Dr. Metehan Sekban, bu programda öğrencilerin klasik MBA programında olduğu gibi haftanın belirli günleri kampüse gelip derslere girmek zorunda kalmadığını; evde, ofiste, seyahat halinde ve kendi zamanlarında internet üzerinden dersleri takip etme olanağına sahip olduğunu belirtiyor.
e-MBA programının BİLGİ MBA’den bir diğer farkının İngilizcenin yanı sıra Türkçe olarak iki seçenekte sunulması olduğunu da ekleyen Sekban, işleyişin programda verilen ödev ve alıştırma sınavlarının yayınlanması, öğrenci tarafından tamamlanarak geri yollanması ve akademik kadro tarafından değerlendirilmesi şeklinde ilerlediğini söylüyor.
Dönem içinde üç defa tekrar dersleriyle eğitim sürecini geliştirildiğini ve bunun yanı sıra sene içinde yapılan BİLGİ Buluşma seminerleri ve atölye çalışmalarına da diğer MBA öğrencileri gibi e-MBA öğrencilerinin de katıldığını ifade eden Sekban, bahsedilen tüm bu aktivitelere e-MBA öğrencilerinin katılmaları zorunlu olmadığını kayıtlarını da internet üzerinden yapıp sadece final sınavları için İstanbul’a gelmelerinin yeterli olacağını da ekliyor. Sekban “e-MBA Programı çalışma metodu açısından da farklı bir disiplin anlayışı gerektirir. Öğrencinin kendini motive edebilmesi ve haftanın belirli saatlerini mutlaka programa adaması başarıyı getiren önemli faktörler arasındadır” diyerek bu programa katılmayı düşünen öğrencilere tavsiyede bulunuyor.
BİLGİ’de online öğrenme
İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde online öğrenme faaliyetleri öğrenme teknolojileri kullanılarak hizmet vermeye devam ediyor. Uzaktan Eğitim Merkezi Teknoloji Takım Yöneticisi Lale Yetgin’in ifadesine göre 7/24 her türlü dijital ortamdan erişebildikleri BİLGİ LMS (Öğrenme Yönetim Sistemi) ile öğrenciler; online derslerini, ders planlarını takip edebilir, online ders içeriklerini ve öğrenme materyallerini hem dizüstü bilgisayarlarından hem de tablet, cep telefonu gibi mobil araçlardan görüntüleyebilir, canlı derslere katılabilir ve kaçırdığı ders kayıtlarını izleyebilir, tartışma odaları, forum, sohbet gibi etkileşimli aktivitelere katılabilir, akademisyenler ve diğer öğrencilerle iletişim kurabilir, akademisyenlere soru sorabilir, duyuru/etkinlikleri takip edebilir ve ödev, quiz, test gibi ölçme/değerlendirme araçları ile bilgilerini test edebilirler.
Online derslerin yapısı
Online dersler, 14 haftalık içerikler halinde çeşitli online öğrenme aktiviteleri kullanılarak sunuluyor. Her dersin planı dönem başında öğrencilerle paylaşılırken ders içerikleri ise haftalık olarak görüntüleniyor. Dersler, web sayfaları olarak sunulan ders notları, önceden günü ve saati duyurulan canlı dersler, o haftanın konusuyla ilgili ödev sayfaları ve öğrencilerin kendi kendilerini sınayabilecekleri testlerden oluşuyor. Her haftanın ilk gününde o hafta işlenecek konulara ait notların, online testlerin, vaka çalışmalarının ve yardımcı kaynaklar ile metinlerin öğrencilerin kullanımına açıldığını belirten Yetgin, bu ders için öğrencilerin haftada yaklaşık beş saatlik bir çalışma süresi ayırmaları gerektiğini de ekliyor.
Öğrenciler iki alanda değerlendiriliyor
İşletme yönetimi dersinde iletişim ‘Duyuru Panosu’ üzerinden gerçekleşiyor. İlgili akademisyen ve öğrenciler, tüm öğrencileri ilgilendiren duyuruları bu panoya koyuyor. ‘Forum’ kısmında ise öğrenciler ve akademisyenler arasında çeşitli konularda tartışma ortamı yaratılıyor ve foruma katılanlar birbirlerine ilgili konuda cevap yazabiliyor. Yetgin şöyle devam ediyor: “Derslerde öğrenciler iki alanda değerlendiriliyor. Bunlardan ilki öğrencinin dönem boyunca yaptığı çalışmalar, diğeri de final sınavı… Dönem boyunca yapılan çalışmalar ödev, proje, vaka çalışmaları, testler ve internet üzerinden yapılan çalışmaları içerirken final sınavı ise dönem sonunda üniversitenin kampüsünde gerçekleştiriliyor.” Daha fazla bilgi için http://graduate.bilgi.edu.tr/ sitesini ziyaret edebilirsiniz.
Neden Uzaktan Eğitim?
Uzaktan eğitim programı ile:
• İş/okul arasında zamanınızı kendiniz
yönetir,
• Yüksek lisans yapmak için günlük
koşturmacanızdan ve sosyal
hayatınızdan ödün vermek zorunda
kalmaz,
• Yenilikçi teknolojilere hızlı adapte olur,
• Bir uzaktan eğitim programının
gereklilikleri olan internet araçlarını
kullandıkça dijital dünyaya daha hızlı
hakim olursunuz.
BİLGİ Yüksek Lisans Uzaktan Eğitim Programları
• Bankacılık ve Finans
• İnsan Kaynakları Yönetimi*
• İşletme – Türkçe (e-MBA)
• İşletme – İngilizce (e-MBA)
• Stratejik Pazarlama ve Satış Yönetimi*
• Uluslararası Muhasebe ve Finans*
• Yapım Yönetimi*
• Yönetim Bilişim Sistemleri*
*Yükseköğretim Kurulu›ndan onay beklenmektedir.
– İşletme İngilizce e-MBA dışındaki tüm programlarda Türkçe eğitim verilmektedir.
MEZUN GÖRÜŞÜ
Arda Kutsal
Webrazzi Kurucusu
Çalışırken MBA yapabilmenin sağladığı avantajın yanında, online yaşamaya alışmış biri olarak e-MBA benim için ders dışı kaynaklara anında ulaşabilmek adına en doğru seçimdi. İstanbul Bilgi Üniversitesi’nin ruhu da tüm bu avantajların yanında benim için bir seçim sebebiydi.
Çağrı Öztaş
Volkswagen Binek Araçlar Satış ve
Pazarlama Müdürü
Yoğun tempolu bir iş yaşamım vardı. Bu çerçevede tam gün MBA yapabilecek zamanım mevcut değildi ve çok sık seyahat ediyordum. E-eğitim programlarının yeni yeni geliştiği bir ortamda özellikle geceleri ve hafta sonları yaratacağım zamanla böyle bir programı tamamlayabileceğimi düşündüm. e-MBA programının içeriğini de zengin ve başarılı bulduğum için BİLGİ’de e-MBA yapmaya karar verdim. Birçok kişiye de tavsiye ederim.