Mert Eğilmezer – Sahne ve Gösteri Sanatları Yönetimi 2009 – Tarihi Kronikler Blogger – Freelance Yazar
Eğitimi boyunca sahne sanatları, editöryal süreçler, sinema-tv gibi birçok alanda kendini geliştiren Mert, yeni projlere hazırlanıyor.
Kültür-sanat alanında çalışmaya lisans yıllarında karar verir Mert… Bir ders için kendisinden istenen ödevi diğer öğrencilerden farklı olarak hazırlamaya karar verir ve Karaköy’de yer alan Neve Şalom ve Kal de Los Francos adlı sinagogları gezip fotoğraflayarak, bu tarihi ve dini mekanlar hakkında detaylı bir gezi ve gözlem çalışması yapar. ‘Tarihten Bir Sayfa’ adlı bu gezi yazısı bir sene sonra, 2006’da tam sayfa olarak Şalom gazetesinde yayımlandığında editöryel çalışmalar üzerine gitmeye ve yazı yazmaya karar verir.
Lisans eğitimini sürdürdüğü sırada, İletişim Fakültesi tarafından 2006’da düzenlenen Sahnesiz Tiyatro Günleri adlı organizasyonda yer almakla birlikte, BİLGİ bünyesindeki Bilgi-Eğitim ofisinde, kısa süreliğine çeşitli ofis çalışmaları yapar. 2008’de, özellikle prodüksiyon alanında bir tecrübe kazanmak ve işin mutfağını öğrenmek amacıyla TIM’s Prodüksiyon şirketi tarafından çekilen Kavak Yelleri adlı TV dizisinin çekim ekibinde prodüksiyon asistanlığı görevinde bulunur. Mert, mezuniyet öncesi temel olarak iki alana eğilir. Birincisi, BİLGİ’de okuduğu bölümden edindiği teorik ve pratik bilgiler. İkincisi, kişisel merakı ve ilgisi doğrultusunda bölüm dışından aldığı sosyoloji, antropoloji ve sinema üzerine bazı dersler aracılığı ile daha da geliştirdiği akademik araştırmaları ve çalışmaları… “Bu iki özelliği de BİLGİ’deki eğitimime, eleştirel ve analitik bir bakış açısına sahip olmamda etkili olan hocalarıma ve özellikle fragmenter düşünce yapısına sahip olmama ve araştırma ruhumun canlanmasına neden olan, özellikle İstanbul Kültür Başkenti çalışmalarına temel teşkil eden Haliç Rehberi Projesi’nin ve bu projeye liderlik eden Tuğrul Artunkal hocama borçluyum” diyen Mert ikinci ilgisinin peşinden gider…
Bazen sakin, bazen gezgin ama her zaman özgür
Mezuniyetinin ardından, 2010’da BİLGİ İletişim Fakültesine bağlı bir haber portalı olan HaberVesaire’de Dersim’in Yitik Anıları adlı haberi yayımlandığında aslında editöryel çalışmalara duyduğu ilginin yeniden yükseldiğini fark eden Mert, aynı yıl Borusan Kültür Sanat Merkezine bağlı bulunan ArtCenter/Istanbul adlı çağdaş sanat merkezinde, bir proje için geçici süreliğine, yönetici asistanlığı yapar. Ancak editöryel çalışmaları da bir yandan devam eder. ‘Tarihi Kronikler’ adlı bir blog sitesi açarak, tarih, sosyoloji, antropoloji, kültür-sanat, politika vs. gibi çok çeşitli konularda yazılar kaleme alarak bir blogger olur. Buna ek olarak, 2010’da Avemeli adlı yaşam dergisinde, 2011’de Kızılbaş adlı dergide, 2014’te Kaos GL Derneğinin Gökkuşağı adlı forumunda çeşitli duygu, düşünce ve araştırma yazıları yayımlanmaya da devam eder. Yüksek lisan eğitimini de Beykent Üniversitesi Sinema-TV bölümünde tamamlayan Mert, bazen İstanbul dışında bir adada yani Avşa’da minimal ve sessiz, bazen seyahatlerde gezgin ama genellikle İstanbul’da ailesiyle birlikte huzurlu bir yaşam sürdürüyor.
İtalyan yönetmen ve şair Pier Paolo Pasolini sineması, düşünü, otobiyografisi ve İtalyan sinemasındaki yeri üzerine hazırladığı tez çalışmasının oy birliği ile kabul edilmesiyle, akademik çevrelerce de onaylanan bu konu üzerine uzmanlaşan Mert, hayatındaki geri kalan yıllarını düşüncelerini ve yazılarını hayata geçireceği üretim yılları olarak tanımlıyor.
Hem kitap hem de sinema projeleri var
Mert’in şu aralar iki adet kitap projesi bulunuyor. İlki sinema üzerine otobiyografik ve teknik bir çalışma. İkincisi ise uzun süredir üzerinde çalıştığı antisemitizm konulu bir tarih çalışması. Bunun dışında belgesel ve sinema filmleri çekmek, bu doğrultuda bir platform oluşturmak, bir yandan akademik kariyer edinebilmek ve her zaman olduğu gibi kitap, dergi veya gazete yazarlığı yapmak da diğer hedefleri arasında yer alıyor.
Mert’in hobileri de işiyle paralel. En büyük hobisi bitmek bilmeyen okumalar yapmak, sosyoloji, antropoloji ve tarih üzerine çeşitli araştırmalar yapıp bunlardan yazılı çalışmalar üretmek. Bunların haricinde seyahat etmeyi, başka ülkeleri, şehirleri, insanları ve kültürleri görmeyi çok seviyor. İmkan buldukça geziyor, gittiği yerler hakkında gözlemlerini kaleme alıyor, edindiği gözlem ve deneyimlerle kendi dünyasını zenginleştiriyor. Yani seyyah ruhlu Mert’in bir ayağı buralarda ise diğer ayağı çok uzaklarda…