Videolar Youtube’a, fotoğraflar Instagram’a, fikir paylaşımları Twitter’a… Peki sorular nereye? İşte bu soru, aralarında İstanbul Bilgi Üniversitesi Medya ve İletişim Sistemleri Bölümü’nün 2005 yılı mezunlarından Vildan Ay’ın da bulunduğu beş kişiyi bir araya getirdi. Ve ortaya “Poltio” çıktı.
Girişimcilik uğruna işinden istifa etti
Poltio.com, internet kullanıcılarını sorular ve yanıtlar üzerinden bir araya getiren bir platform. “Sosyal mecra, kullanıcılara her konuda bir platform sağlıyor ama iş soru sormaya gelince renksiz ve eğlencesiz birkaç araç dışında pek alternatif bulunmuyor” düşüncesiyle ortaya çıkan Poltio’nun, oluşumunda fikrin büyümesindeki etkisinden dolayı kendini “Poltio’nun annesi” olarak tanımlayan Vildan Ay da var. Poltio’nun fikir babası Ahmet Tosun, hayata geçiren ise Güney Can Gökoğlu.
Ekip, ortak arkadaşlarının tanıştırmaları ile bir araya geliyor. On bir yıl boyunca medyada çeşitli pozisyonlarda çalışan Vildan, medyanın sorunlarından sıkıldığı sıralarda Ahmet’in Poltio fikriyle karşısına gelmesi sonrası işinden istifa ediyor. Haziran 2014’te çalışmalara başlayan ekip, Ağustos ayında sitelerinin ilk yayınına başlıyor. İlk altı ay hiçbir gelir hedefi olmadan sadece UX (user experience) konularıyla ilgilenerek “Poltio’yu nasıl daha iyi, daha eğlenceli hale getiririz” sorularının cevabı aranıyor. Her şey planlandığı gibi gittikten sonra da markalarla işbirliği, reklam çalışmaları başlıyor.
Soru sormak eğlencelidir
Vildan, Poltio’nun kuruluş amacıyla ilgili, “Türkiye’nin sorunlarından bahsederken hep sorgulayıcı olmamamızdan şikayet ediyoruz. Bir yanda da eski nesillere kıyasla öğrenmek için soran, dünyayı tanıyan, teknolojiyi çok iyi kullanan yeni nesil var. Bu nedenle Poltio’nun sosyal bir misyonu yerine getirdiğine de inanıyoruz. Amacımız: Herkese soru sormanın eğlenceli olduğunu hatırlatmak” diyor.
Vildan, Poltio’yu kurarken yaşadıklarını da şöyle anlatıyor: “Poltio bir startup. Yani sıfırdan yola çıktığımız bir girişim. Dünyada teknoloji alanında yola çıkan startup’ların başarısızlık oranı yüzde 90’larda. Türkiye’de bu rakam çok daha yüksek. Başarılı bir startup yaratmak için orjinal bir fikirden fazlasına ihtiyaç var. Müşterilerinizin/kitlenizin gerçekten ihtiyaç duyduğu/duyacağı bir ürününüz olmalı. Öncelikle yetkin insanlarla yola çıkacaksınız. Sadece projenizle ilgilenebilecek vaktiniz ve naktiniz olacak. Poltio tüm bunların bir araya geldiği bir girişim ama bunlar yine de bu süreci gül bahçesine çevirmiyor. Tüm girişimlerin karşılaştığı zorluklar bizim için de söz konusu. Startup işini çocuk büyütmeye benzetebiliriz. Çok pahalı ve zahmetli bir süreç bu. Tüm çocuklar gibi büyüyüp kendi başına ayakta kalabilir hale gelene kadar sürekli ilgi istiyor. Kurumsal bir yapının yıllara dayanan sağlamlığından çıktığınızda önceki iş hayatınızda elde ettiğiniz başarıları, egoyu da bir kenara bırakmanız gerekiyor. Hayatınıza son anda iptal edilen toplantılar, verilen ama tutulmayan sözler, endişeler girebiliyor. Ancak tüm bunlar inanılmaz bir özgürlüğü de beraberinde getiriyor. Hayatının on bir senesini dünyada en iyi bildiği ve yapabildiği iş ile geçiren biri olarak diyorum ki, hiç bu kadar mutlu çalışmadım!”
Sosyal medyaya entegre ediliyor
Poltio’nun kullanıcıları politikadan ilişkilere, modadan sağlığa her konuda birbirlerine soru sorabiliyorlar. Sorularını Twitter ve Facebook hesaplarına, kendi internet sitelerine entegre edebiliyorlar ya da gizli soru özelliğini kullanarak sadece link sahiplerine ulaştırabiliyorlar. Sayfayı benzerlerinden ayıran en önemli özelliği birçok farklı tipte (çoktan seçmeli, puanlamalı vs.) soru sorma ve sorulara fotoğraf/video ekleme imkanı vermesi.
Vildan’ı şaşırtan sonuçların arasında; yüzde 55’in kadınların da evlilik teklif etmesi gerektiğini düşündüğü, yüzde 58’in dini nikahı olmazsa olmaz olarak gördüğü, yüzde 66’sının Ötenazi’yi bir hak olarak kabul ettiği, yüzde 48’in Kızıldereliler’in Türk olduğunu düşündüğü, yüzde 35’in nüfus cüzdanında din ibaresinin yer almasını istemediği, yüzde 64’ün Cumhurbaşkanlığı Sarayı’ndan çeşitli nedenlerle rahatsız olması yer alıyor.
Soru sorarak fikir sahibi olunuyor
Poltio’nun ne anlama geldiği ile ilgili sorumuzu ise Vildan şöyle yanıtlıyor: “Sentio, Latince fikir sahibi olmak demek. Bunu İngilizce anket anlamında ‘Poll’ kelimesi ile birleştirerek “Poltio”yu oluşturduk. Yani soru sorma yoluyla fikir sahibi olmak.”
Yeni medyanın farklılıklarından da bahseden Vildan, “Ben yıllar boyunca gazetecilik yaptım. Bu tek taraflı bir iletişim biçimiydi. Haber hazırladım, program sundum, spikerlik yaptım… Karşımda kimlerin olduğunu bilmeden ve -reyting dışında- herhangi bir geri dönüş almadan bir şeyler sundum. Yeni medya ise çok farklı. Nabız ölçüyor ve anında geri bildirim alabiliyorsunuz. Kendi kısıtlı çevrenizden fazlası ile tanışıyorsunuz. Facebook’ta kendi arkadaşlarınızla, Twitter’da yazdıklarını okumayı isteyeceğiniz kişiler ile muhatapsınız. Bu süreçte beni en çok şaşırtan, pek çok konudaki varsayımlarımızın yanlış olduğunu görmek oldu. Bu nedenle toplum hakkında varsayımların ötesine geçmek isteyenleri Poltio’ya bekliyoruz” diyor.
Ekibin ilk hedefi: Türkiye’de bir başarı hikayesi yakalamak. Ardından uluslararası alana açılmak istiyorlar.