2007 yılında BİLGİ Televizyon Gazeteciliği Bölümü’nden mezun olan Dora Mengüç, BİLGİ Uluslararası İlişkiler Bölümü’nde yüksek lisansına devam ediyor. Aynı zamanda Star TV’de sabah haberleri programı “Bugün”de editör olarak çalışıyor.
Bugüne kadar Cumhuriyet Gazetesi, BirGün Gazetesi, Radikal Genç, tv8 ve Habertürk’te çalışan Dora, şu anda BİLGİ’deki yüksek lisans eğitimini ve Star TV’deki işini birlikte yürütüyor. Öğrenciliği boyunca uzun dönem stajyerlik yapan Dora, az zamanda çok iş başaranlardan.
Dora, BİLGİ’de aldığı eğitim hakkında, “Kısa mazisine rağmen gerek felsefesi gerek Türkiye gerçeklerine kıyasla alışılagelmişin dışındaki yapısıyla kapısından içeri girenlere farklı düşünebilmeyi, çeşitliliğe açık olmayı öğretiyor. Hatırımda en çok kalan ve hayatımı yeniden kurgulamamı sağlayan BİLGİ’nin bu özellikleriydi” diyor. Dersler dışında yaptıklarını ise söylememeyi yeğleyerek, “Çünkü burada yayımlanacak her bir kibar cümle, Efe ve Okan adındaki iki kişi tarafından ışık hızında yalanlanacaktır” diye uyarıyor.
“Gazetecilik virüsü erken yaşta kanıma girdi”
Öğrencilik yıllarında Cumhuriyet Gazetesi’nde uzun dönem staj yapan Dora, ardından BirGün Gazetesi’nde birkaç ay çalışarak deneyim kazandı. Bir yandan da Radikal Gazetesi’nin o dönem çıkardığı haftalık Radikal Genç dergisine düzenli olarak röportajlar yapan ve makaleler yazan Dora, Televizyon gazeteciliği ile tv8’de tanıştı. O günlerini şöyle anlatıyor: “Hiçbir resmi evrağa dayandırılmamış, “Bana iş verin abi!” stajları sayesinde gazetecilik virüsü erken yaşta kanıma girmişti. Bir ölçüde gençliğimi (saçlarımın bir kısmı dâhil) götürdüğü doğrudur ama o zamanlar farkında olmasam bile bir yandan beni geleceğe hazırlıyordu bu “virüs”… Cumhuriyet Spor Servisi’nde foto-muhabirliğinden, haber çevirmenliğine, yerleri paspaslamaktan, fotoğraf arşivini düzenlemeye, zorunlu halı saha maçlarındaki gönüllü kalecilikten, ünlü sporcuların yaşam hikâyelerini kaleme almaya değin birçok “iş” yaptım. BirGün’deki kısa soluklu istihbarat-kent muhabirliği deneyimim sayesinde bu meslekte aza tamah etmenin bir nevi düstur olduğunu acı acı öğrendim. Radikal Genç’de yazmak genç ve hevesli bir adamın kendini tatmin etmesi kadar aynı zamanda her seferinde daha yaratıcı olmak için çaba sarf etmesi demekti. O zamanların tv8’i ise tüm zorluklarına, dönemin imkânsızlıklarına, neredeyse dört-beş işin bir kişinin elinde toplanmasına rağmen televizyon haberciliği için başlanabilecek en güzel yer, okul demekti. Dış Haber yazarlığı ile selam ettiğim TV haberciliği kimi zaman haber programı editörlüğüne, kimi zaman toplum muhabirliğine, kerhen kurguculuğa, kalben arşivciliğe ama tüm bu yaşanan aşırı enformasyon tünelinin içinde her daim anlatıcılığa evrildi diyebilirim”
Stajyerlikte altın çağına erişmiş bir genç olarak, mezuniyetinden sonra tv8’de artık “maaşlı” olarak çalışmaya başlayan Dora, Dış Haberler editörlüğü ve İstihbarat-Kent muhabirliği yaptı. Tabii asli görevi olarak bunlar görünse de, altı yıllık tv8 deneyimi boyunca dış haberler editörlüğü, İstanbul’daki diplomasi ile ilgili toplantıların takibi, İngilizlerin “obituary” dediği insan portrelerinin yazarlığını yaptı. Alanında uzman ve meşhur isimlerle röportaj yaptığı da oldu, analog kurgu makinelerinin tozlu kablolarıyla yayın saati küfürlü kavgalar ettiği de… Ancak yıl 2011’e geldiğinde artık ara vermesi gerektiğini hissetti ve Bodrum’a giderek freelance metin yazarlığı yapmaya başladı. Ancak aklı fikri İstanbul sokaklarında, Ankara’da, Kaddafi Libya’sında olunca soluğu tekrar İstanbul’da aldı ve bir ay sonra bu sefer Habertürk TV’de çalışmaya başladı. 2013’ün Şubat’ına kadar süren Habertürk TV macerasından sonra da Star TV’ye ana haber editörü olarak geçti. Son yirmi aydır ise, sabah haberleri programı “Bugün”ün editörlüğünü yapıyor. Diğer yandan da, düğün hazırlığı yapıyor ve “Dünyanın nasıl bir yer olduğunu esastan keşfedeceğim güzel bir kadınla evleneceğim, tüm bürokratik zorunluluklara dil çıkararak; birlikte büyüyelim diye…” diyor.
Dora, bu kadar çalışmanın yanında 2010 yılında BİLGİ’de Uluslararası İlişkiler alanında yüksek lisans yapmaya da başladı. Henüz tezini tamamlayıp teslim edemese de “Yoğun iş ve hayat temposundan fırsat bulduğum an tezimi yazıp Akademus’un o güzel bahçesinden bir süreliğine uzaklaşmak en büyük isteğim” diyerek en kısa zamanda tezini vermek istediğini söylüyor.
“İşten ziyade bir yaşam biçimi”
Dora’ya, “Neden medya sektörü?” diye sorduğumuzda ise çok net bir cevap alıyoruz: “Beni medyaya yakınlaştıran; yaşananları izleyici ve okurdan daha önce bilmek, bildiklerimi dengeli, doğru ve temel insan hakları çerçevesinde aktarıp güzelce yazabilmek gibi naif bir istekti. Toplumu anlama ve öğrenme kaygısı taşıyordum. O yüzden 12-13 yıl önce TV gazeteciliği bir işten ziyade öncelikli olarak bir yaşam biçimi ve tercihiydi.”
BİLGİ’de karşısına çıkan gazetecilerin, televizyoncuların, akademisyenlerin anlattıkları ve kattıkları sayesinde iş hayatında her zaman farklı bir yerden bakmayı başardığını söyleyen Dora, bazen o farklı bakış açısı ve öğrendiklerinin -mesela medyada etik dersleri- görece sorunlar yaratsa bile iç huzurunun onu hep diri tutacağını belirtiyor.
Öncelikli projesi; okumak, gezmek ve araştırmak
Koç Üniversitesi ve Marmara Eğitim Kurumları’nda bu işe bulaşmak isteyenlere work-shop eğitimleri de veren Dora, fırsat olsa üniversite çatısı altında bugüne dek verilmemiş bir gazetecilik eğitimi vermek istediğini söylüyor. Türkiye ve dünya siyaseti üzerine içinde gerçeklerin, anıların, yaşanmışlıkların, sıradan gibi görünen ama yakından bakıldığında hiç de öyle olmayan insan hikâyelerini içinde barındıran bir projesi de olan Dora, röportaj yazarlığını çok önemsiyor. Bununla ilgili hayata geçirmeyi planladığı bir tasarımı var ama hala mesleğin başında olduğuna inanarak, kırk olmasa bile şöyle bir otuz fırın ekmek yemesi gerektiğini düşünüyor. O yüzden yukarıdakilere sıra gelene dek öncelikli projesi okumak, gezmek ve araştırmak…