Ali Pınar / 2003 Sinema Televizyon / Corpora Productions Kurucusu
Ali Pınar sinemaya lise yıllarında setlerde ışıkçı olarak başladı. Yönetmenlik, oyunculuk, yapımcılık yaptı. Bugün ise büyük şirketlerin reklamlarını çeken, ses getiren filmere imza atan bir yapım şirketinin sahibi.
Sinema TV bölümü Bilgi’nin en iddialı olduğu bölümlerin başında geldi hep. Bölüm hem sinema endüstrisine hem de televizyona birçok başarılı sinemacı kazandırdı. Bazı mezunlar ise daha da ileri giderek kısa sürede bu alanda kendi şirketlerini kurdular. Corpora Productions’ın sahibi Ali Pınar da onlardan biri. 2003 yılında mezunu olan Ali Pınar’ın girişimcilik serüveni filmleri aratmayacak cinsten. O’nun girişimcilik hikayesi lise yıllarına kadar uzanıyor. Ali’nin lise yılları kredili sisteme denk gelmiştir. Birçok arkadaşı bu sistemin mağduru olsa da, O bu sistem sayesinde ortaya çıkan boş zamanlarını iyi değerlendirmesini bilir. Galatasaray Lisesi’nde okuyan Ali, okuldan arta kalan zamanlarda setlerde çalışmaya başlar. Dizilerde, kliplerde ya da reklam filmlerinde; setçilik, ışıkçılık, prodüksiyon ve yönetmen asistanlığı tabiri yerindeyse ne denk gelirse yapar. Üniversite yıllarında ise Bilgi’nin sinema televizyon bölümüne devam ederek, bu alandaki yeteneklerini geliştirme imkanı bulur. Ali, Bilgi’de eğitimin son derece nitelikli ve heyecanlı bir akademik kadroya emanet edildiğini düşünüyor. Okulun teknik alt yapısının ve müfredatının da son derece özenli bir şekilde oluşturulduğuna da dikkat çekiyor.
Ali üniversiteyi bitirdiğinde, hali hazırda 6 yıllık bir deneyime sahip, akademik alt yapısı olan bir sinema çalışanı olmuştur artık. 2002’de bitirme tezi için sınıf arkadaşı Aziz Ege ile birlikte “İlan” adlı filmi çektiklerinde hedeflerine ulaşmak için zaman artık onlar için tıkır tıkır işleyecektir. Sadece filmin fragmanı bile sektörde işverenleri büyülemeye yeter. Bu film sayesinde bir çok iş alırlar. Pınar ve Ege için kendi işlerini kurmalarının vakti de böylece gelmiş olur. İki parlak genç, Corpora Productions’ı kurarlar. Pınar, o günden beri Corpora bünyesinde yapımcılık ve yönetmenlik yapıyor. Sinema, reklam, tanıtım filmleri ve belgeseller çekiyor. Bundan başka Türkiye’ye film çekmeye gelen yabancı yapımcılara da prodüksiyon hizmeti veriyor.
Oyuncu, yönetmen, yapımcı
Pınar’ın yaptığı işler saymakla bitmiyor. Örneğin; 1995-99 arasında Cemal Reşit Rey Operası’nda 4 sene reji asistanlığı ve kondüvitlik yapar. 1999’dan itibaren oyunculuk eğitimi alarak Şahika Tekand, Ayla Algan ve Mehmet Ulusoy ile birlikte çalışır. Oyunlarda, sinema filmlerinde, dizilerde ve reklamlarda oynar. Elbette insanlar Pınar’ı daha çok oyuncu olarak tanıyorlar çünkü o, Emret Komutanım’ın Doktor Kemal’i, Aşka Sürgün’ün Levent’i, Ödünç Hayat’ın Hüsnü’sü, Beyaz Gelincik’in Cemal’i Gece Güdüz’ün Serkan’ı… Ancak tüm bunlardan öte belki de en çok bilinirliği Canpare reklamındaki iş bilir İtalyan pizzacı rolüyle oluyor. Onun gönlünde taht kuran Türk oyuncular ise daha çok tiyatro kökenli… Bu isimler arasında Genco Erkal, Haluk Bilginer ve Uğur Yücel ilk sıralarda. 2001-2004 arası İstanbul Devlet Tiyatrosu’nda 3 sene yönetmen yardımcılığı yapar, 2004’te ise Ankara Devlet Operası’nda Händel’in 250. yılı için Deidamia adlı operasını sahneye koyar. Bu Türkiye’de sahneye konan ilk Händel operasıdır. Pınar bunlarla da yetinmeyip, 10 sene boyunca Radyo Kozmos, TRT 3 ve Açık Radyo gibi radyolarda programlar hazırlayıp sunar. Bugün de radyo programlarını yapmaya devam ediyor. Bütün bunları eş zamanla olarak yapan Pınar, çeşitli gazete ve dergilere de yazılar yazıyor.
Türkiye’nin ilk zombi filminin yapımcısı
Pınar, kurduğu Corpora Productions bünyesinde ise özellikle tanıtım filmi alanında hep büyük müşterilerle çalışır. BASF The Chemical Company, Burger King, PAXAR, Polat İnşaat ve Lanier bunlardan birkaçı… Pınar, son olarak Türkiye’nin ilk zombi filmi Ada’nın ortak yapımcılığını da üstlenir. Ada, bu türün Türkiye’deki ilk örneği olma özelliği taşıyor. Dolayısıyla Pınar, Türk sinema tarihindeki yerini de şimdiden almış gibi görünüyor. Bunun dışında Pınar, çekimleri Çin, İngiltere ve Avusturya’da gerçekleşen “Uygur Karızları” adlı bir belgesel de çeker.