Kemal Ertuğ / Hukuk 2002 / Tolga İşmen ve Arzum Günalçın İşmen Hukuk Ofisi
Hukukçu ailenin dördüncü kuşak üyesi Kemal Ertuğ, bugün birleşme ve satın almalar ile halka arzların aranan avukatlarından. Facebook da müvekkileri arasında…
Hukukçu bir aileden gelen Kemal Ertuğ, ailesinde avukatlık yapan dördüncü kuşak hukukçulardan. Babası, dedesi hatta büyük dedesi avukat olan Kemal’in büyük babası zamanında İstanbul Baro Başkanlığı ve Adalet Bakanlığı yapmış. O nedenle daha çocukken bu mesleğe yönlendirilen Kemal, yazları babasının ofisine giderek, hukuk bürosu tozunu yutmuş. Bu koşullarda ister istemez hukuk okumaya karar veren Kemal, okuldan mezun olduktan sonra 1 yıllık zorunlu stajına Gürcan Hukuk Bürosu’nda başlamış, daha sonra stajını babasının bürosunda tamamlamış. Adliye avukatlığı yapan babası, tek kişilik hukuk bürolarının sonunun geldiğini bildiği için Kemal’e kendi bürosunu devralmasını teklif etmemiş. Bu da Kemal’in işine gelmiş çünkü o zaten uluslararası standartlarda bir hukuk bürosunda çalışmak istiyormuş. Ancak bu hayalini gerçekleştirmesi için İngilizce öğrenmesi gerekiyormuş. Lisede öğrendiği Fransızca Türkiye’de hukuk alanında sınırlı kullanıldığı için stajını bitirdikten sonra Los Angeles’a Santa Monica College’a giderek İngilizce eğitimi almış.
Önce okul arkadaşı Burak’la büro açtı
Amerika dönüşü askerliğini yaptıktan sonra İstanbul’a dönen Kemal, önce özel bir şirkette inhouse diye tabir edilen şirket avukatlığı ile mesleğe adım atar. Bu şirkette 10 ay çalıştıktan sonra Deriş Patent’e geçer. Türkiye’nin fikri mülkiyet hukuku alanındaki en önemli şirketlerinden biri olan Deriş Patent’te özellikle marka hukuku alanında çok önemli tecrübeler edinir, bir yandan da Türk Patent Enstitüsü’nün sınavlarına girerek hem marka hem de patent vekilliği sertifikalarını alır. Deriş Patent’te birinci yılını doldurduğunda okuldan en yakın arkadaşlarından Burak Karaderi’den birlikte ofis açma teklifi alır.
En büyük hayali kendi ofisini açmak olan Kemal, arkadaşının bu teklifini kabul ederek, Nişantaşı’nda ilk ofisini açar. Bir yıl sonra evlenmeye karar verince, daha düzenli gelir elde etmek için ortaklığı bitirerek 2008 yılının Şubat ayında Esin-İşmen Hukuk Bürosu’nda çalışmaya başlar. Aynı yıl ağustos ayında kız arkadaşı ile evlenen Kemal, 2009 yılında Esin-İşmen Hukuk Bürosu; İşmen Hukuk Bürosu ve Esin Hukuk Bürosu olarak yollarını ayırınca İşmen Hukuk Bürosu’nda kalmaya karar verir. Ayrılık öncesine kadar; ticaret, şirketler, fikri mülkiyet hakları ve özellikle birleşme ve devralmalar konularında çalışır. Bu dönemde çeşitli stratejik ve finansal pek çok yabancı yatırımcı firmaya Türkiye’deki yatırımlarında hukuk danışmanlığı hizmeti verir.
Facebook’un adresini kurtardı
Bugün Tolga İşmen ve Arzum Günalçın İşmen Hukuk Ofisi olarak iki ortakla faaliyetini sürdüren şirketin sorumlu avukatlardan biri olan Kemal Ertuğ’un, 6 yıllık meslek hayatının son 3 yılını geçirdiği İşmen’de hem sürekli hizmet verdiği hem de proje bazında çalıştığı müvekkilleri bulunuyor. Uzmanlık alanları arasında şirketler hukuku, birleşme ve devralmalar, sermaye piyasası ve fikri mülkiyet hukuku var. Mesela Facebook, Kemal’in düzenli olarak çalıştığı müvekkillerden biri. Kemal, 2008 yılında facebook.com.tr alan adının bir 3. kişiden geri alınmasını sağladıktan sonra onlara fikri mülkiyet hukuku konularında hizmet vermeye başladı. Proje bazında da TSKB Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı’nın Nisan ayında gerçekleşen halka arzında bu şirkete halka arz hukuki danışmanlığı verdi. 2008 yılından bu yana iki tanesi başarıyla tamamlanan, toplamda beş birleşme devralma projesinde sorumlu avukat olarak çalıştı.
Hukuk camiasının son 10 yıllık süreçte büyük bir sıçrama yaptığını düşünen Kemal, 1997 yılındaki 1. sınıf hukuk öğrencisi ile bugün 1. sınıftaki hukuk öğrencisi arasında çok büyük bir fark olduğunu düşünüyor. Öte yandan özellikle vakıf üniversitelerinin hukuk fakültelerinin açılmasıyla inanılmaz bir hukukçu popülasyonu oluştuğunu belirtiyor. Eskiden devlet üniversitelerinden yılda bin mezun çıkarken, bu sayı son 10 yılda yıl başına 4-5 binlere kadar çıkmış. Kemal’e göre son 10 yılda Türkiye’nin özellikle dışa hızlı açılımı ve ekonomik gelişimi de aynı derecede hızlı olduğu için bu kalabalık hukukçu popülasyonuna istihdam yaratılabilindi.
Gündeminde halka arzlar var
Halen sağlık sektöründen bir şirketin birleşme devralma projesi üzerinde çalışan Kemal Ertuğ bu yıl halka arzlar konusuna yoğunlaşacak. 2010 yılı, 2007’de duran halka arzların tekrar canlandığı bir yıl olmuş. Kemal bu yıl irili ufaklı pek çok halka arz yapıldığını, yenilerinin de yolda olduğunu belirtiyor. O da yeni bir halka arz projesinde hukuki danışmanlık hizmeti verecekmiş önümüzdeki dönemde. Kemal, yine ekonomik krizle hız kesen birleşme ve devralma projelerinin de bu yılın ikinci yarısıyla tekrar canlanacağını düşünüyor.
İş dışındaki zamanında sağlıklı beslenmeye özen gösteren ve spor yapmaya çalışan Kemal, fırsat buldukça eşiyle birlikte değişik yerler görmek için küçük kaçamaklar yapıyor. Çiftin en son kaçamakları ise 3 günlük Trakya turu olmuş. Kemal’in iş dışında keyif aldığı şeylerden biri de bilgisayarda oyun oynamak ve futbol seyretmek.