Burçin Şişmanyazıcı / Hukuk 2004 / Yarsuvat & Yarsuvat Hukuk Bürosu
Fikri mülkiyet hukukunda uzmanlaştı, yerli yabancı birçok büyük markanın marka vekili oldu. Elindeki 40 dosyaya hergün yenileri ekleniyor. Biri de Türkiye’de bir ilk oluşturacak cinsten…
Burçin, Bilgi’nin en zor fakültesi olan Hukuk Fakültesi’ni okurken daha ikinci sınıfı bitirdiği yıl Cerrahoğlu Hukuk Bürosu’nda, üçüncü sınfı bitirdiği yıl ise halen çalıştığı Yarsuvat & Yarvusat Hukuk Bürosu’nda yaz stajı yaparak, iyi bir avukat olmak için deneyim kazandı. Yaz stajlarında öncelikle üniversitede edindiği teorik bilgileri uygulamalı olarak tecrübe etme fırsatı buldu. Araştırma yapmayı ve bilgiye en kısa sürede ulaşma yöntemlerini öğrendi. Ayrıca, adliyelere giderek mahkemelerde işlerin nasıl takip edildiğini ve yürüdüğünü gördü.
2004 yılında okuldan mezun olduktan sonra, Yarsuvat & Yarsuvat Hukuk Bürosu’nda avukatlık stajına başlayan Burçin, 2005 yılında Türk Patent Enstitüsü’nün düzenlediği vekillik sınavına girip bu sınavı geçerek marka vekili oldu. 2006 yılının Mart ayında avukatlık ruhsatını alarak, Yarsuvat & Yarsuvat Hukuk Bürosu’nda avukat olarak çalışmaya devam etti. İş hayatı dışında akademik kariyer de yapmaya karar veren Şişmanyazıcı, 2008 yılında Bilgi Üniversitesi’nde Ekonomi Hukuku Yüksek Lisans programına başladı.
Hem danışmanlık hizmeti hem dava takibi
Burçin’in yaklaşık 6 yıldır çalıştığı Yarsuvat & Yarsuvat Hukuk bürosunun aktif olarak hukuki destek verdiği ve ağırlıklı olarak çok uluslu firmalardan oluşan yaklaşık 350 müvekkili var. Büroda ceza hukukundan, fikri ve sinai mülkiyet hukukuna, iş hukukundan, ticaret hukukuna, birleşme ve devralmalardan, marka tescillerine kadar çeşitli alanlarda hizmet veriliyor. Müvekkiller arasında holdingler, telekomünikasyon şirketleri, yiyecek ve içecek sektöründe faaliyet gösteren büyük restoran ve kafe zincirleri, hazır giyim sektöründe yer alan firmalar, havaalanı işletmecileri, hastane ve ilaç firmaları, edisyon şirketleri, sanatçılar bulunuyor.
Burçin, marka vekili olması nedeniyle, fikri ve sınai haklar hukuku, icra ve iflas hukuku, basın hukuku, ticaret hukuku ile medeni kanundan kaynaklanan davalar, kira davaları, tüketici mevzuatı ve oyuncak mevzuatı konularında uzmanlaştı ve deneyim sahibi oldu. Bu konularla ilgili hem danışmanlık hizmeti veriyor hem de davaları takip ediyor.
Bugünkü başarısında kişisel özelliklerinin rol oynadığını düşünen Burçin, öğrenciyken de iş hayatında da çok çalışmayı kendisine bir ilke olarak benimsemiş. Mesleğine olan saygısı nedeniyle, aldığı tüm görevleri en iyi şekilde yapmaya çalışmış. Bu da kendisini farklı konularda geliştirmesini ve eğitmesini sağlamış. Yaptığı her işe heyecan duyması da ona başarı getirmiş. Savunduğu her iddiaya öncelikle kendisi inanmış. Böylelikle karşı tarafı inandırmak daha kolay olmuş. Ayrıca detaylara önem veren Burçin, olaylarda bütünü gözden kaçırmamak gerektiğini, ancak her bir ayrıntının da olayların gidişatına etki edebileceğini düşünüyor.
Türkiye’de bir ilke imza atacak
Takip ettiği davalar dışında, marka vekili olduğu için; Türk Patent Enstitüsü’nün marka tescil ve itiraz işlemlerini ve uluslararası marka tescillerini yapıyor. Burçin’e göre bir avukatın yapması gereken en önemli işlerden biri, müvekkilinin haklarını korumanın yanı sıra, danışmanlık hizmetleri kapsamında onun hukuki risklerini belirlemek ve risk gerçekleşmeden önce onu proaktif olarak korumak. Bu felsefe ile halen 40’a yakın dava dosyası takip ediyor ve birçok şirkete sürekli danışmanlık hizmeti veriyor. Önümüzdeki aylarda da açılması planlanan ve üzerinde çalıştığı yaklaşık 10 dava dosyası olan Burçin’i şu an en çok; tarafları TC vatandaşı olmayan ve Türkiye ile arasında sözleşmesel karşılıklılık olmayan bir yabancı Mahkeme Kararı’nın Türkiye’de tenfizi heyecanlandırıyor. Çünkü bu ülkeyle ilgili Türkiye’de verilmiş bir karar olmaması, tenfiz edilmesi durumunda Türkiye’de bir ilk olacak olması ve konunun uluslararası boyutu, bu davaya oldukça ilginç ve öğretici bir özellik yüklüyor. Müvekkillerine kendi konuları ile ilgili kanuni yükümlülüklerinin anlatıldığı rekabet hukuku, tüketici hakları, iş hukuku gibi alanlarda eğitimler veren bir büroda çalışan Burçin, uzmanlaştığı alanlarda müvekkilleri olan bir şirketlerin çalışanlarına eğitim vermek üzere kendini geliştiriyor.
Kendini geliştirmek ve yenilikleri öğrenmek için özellikle İstanbul Barosu Fikri Haklar Komisyonu’nun düzenlediği seminer ve sempozyumları takip ediyor, İstanbul Bilgi Üniversitesi Fikri Mülkiyet Atölyesi’nin her ay düzenlediği toplantılara katılıyor. Bu yoğun tempodan çıkmak için eşiyle üye oldukları sivil toplum kuruluşunda sosyal yardımlaşma amacıyla Türkiye’nin birçok yerinde eğitim ve seminere katılıyor, geliştirilen projelerin aktif hale gelmesini sağlıyor.
Yeni yerler görmeyi ve seyahat etmeyi çok seven eşiyle birlikte işten fırsat bulduklarında yeni yerlere arkadaşlarıyla birlikte seyahat eden Burçin, yemek yapmayı çok seviyor. Bunu bir zorunluluktan ziyade hobi haline getirmiş. Yemek kurslarına gitmekten, yeni yemek kitaplarını takip etmekten, internetten öğrendiği yeni yemek tariflerini uygulamaktan ve yaptığı yemekleri sevdikleriyle paylaşmaktan büyük bir zevk alıyor. Bunun dışında haftada 2-3 kez pilates yaparak yoğun iş hayatının yükünden arınmaya çalışıyor.