Ağırlıklı İcra Hukuku, İş Hukuku, Gayrimenkul Hukuku ve Sigorta Hukuku alanlarında görev yapan başarılı bir avukat Atacan Işık.
2010 yılında hukuk fakültesinden mezun oldu. Hukuki danışmanlık hizmeti veriyor en büyük mutluluğu “insanın işini severek yapması” olarak tanımlıyor. Av. Atacak Işık ile okul hayatı, kariyer öyküsü ve çok daha fazlasını konuştuk.
Kendinizden bahseder misiniz? Atacan Işık kimdir, kaç mezunusunuz?
1987 yılı İstanbul doğumluyum. Aslen Sivaslıyım. 2004 yılında liseyi bitirdiğim sene üniversite sınavında tercih yapmamıştım. Bir sene daha hazırlanmıştım ve 2005 yılında İstanbul Bilgi Üniversitesi’ne giriş yaptım. Hazırlık dâhil 5 yıl öğrenim gördüm ve 2010 yılında mezun oldum.
Bugüne kadar nerelerde çalıştınız, ağrılıklı olarak ilgilendiğiniz davalar hangileri?
Mezun olduktan hemen sonra avukatlık stajına başladım. Staj dönemini, Aydoğanlar Şirketler Grubu’nun Hukuk Departmanında geçirdim. Staj sonrası, vatani görevimi yapmak için kısa dönem er olarak Diyarbakır’a gittim. Askerlik sonrası Parafinans Factoring Hizmetleri A.Ş.’de avukat olarak çalışmaya başladım. Yaklaşık 2 yıl orada çalıştıktan sonra serbest avukatlığa geçiş yaptım. Ağırlıklı İcra Hukuku, İş Hukuku, Gayrimenkul Hukuku ve Sigorta Hukuku alanlarında çalışıyorum ve şirketlere hukuki danışmanlık veriyorum.
Neden hukuk fakültesini tercih ettiniz? Bilhassa BİLGİ?
Lisede eşit ağırlık bölümünden mezun oldum. Açıkçası ilk olarak işletme okumak istemiştim, annem bu konuya hep olumsuz yaklaşmıştı. Bir gün bana: “Babanın fabrikalarını mı işleteceksin?” diyerek, işletme okuma fikrinden beni uzaklaştırdı. Ben de birden hukuk okuma isteği ortaya çıktı ve hukuku öyle tercih ettim. BİLGİ’yi tercih etmemin en büyük sebebi dershanedeki rehberlik hocamdı. Sınav sonuçları açıklandığında istediğim puanı tam olarak alamamıştım. Şansıma o sene İstanbul ve Marmara Hukuk’un puanları yükselmişti. Vakıf Üniversiteler’inden birini seçmem gerekiyordu. Tercih dönemi birçok üniversiteyi de gezmiştim. İçime en çok sinen BİLGİ olmuştu. Rehberlik hocamın da yönlendirmesiyle tercihimi yaptım ve kazandım.
Bugüne kadar mesleki anlamda sizi en çok ne mutsuz / mutlu etti?
Mesleğimi severek yapıyorum, insanın işini severek yapması en büyük mutluluğu bence. Bunun akabinde müvekkillerinizin hukuki anlamda sizden beklentileri oluyor bunları karşılayabilmek insanı mutlu ediyor. Kazandığım her dava beni nasıl mutlu etmişse kaybettiğim her dava da mutsuz etmiştir.
Kariyer yaşantınızda BİLGİ Hukuk’un size ne gibi artıları oldu, buradaki eğitimin kariyerinize ne gibi olumlu dokunuşları oldu?
BİLGİ, akademik kadro ve eğitim kalitesiyle bence hukuk fakülteleri arasında çok değerli bir yere sahip. Bunun en büyük kanıtı BİLGİ Hukuk Öğrencilerinin geçmiş yıllarda da gördüğümüz başarılarına ek bu sene ELSA Dünya Ticaret Örgütü Hukuku Farazi Mahkeme Yarışması’nda dünya ikincisi olmasıdır. Bunun yanı sıra 2017 yılında en iyi 10 hukuk fakültesi arasında yerini almıştır. Birbirinden değerli hocalardan güzel ve kaliteli eğitim alma fırsatımız oldu. Dersler, hocalarımızın etkisiyle çok interaktif bir ortamda geçmiştir. Bunun da fakülteyi severek bitirmemde etkisi olmuştur. BİLGİ, kariyerimde açıkçası önemli etikettir. Bugün deseler: ” BİLGİ’de tekrar okur musun?” gözüm kapalı tercih ederim.
BİLGİ’li olmanın ayrıcalığını hangi alanlarda hissettiniz?
Girdiğim sosyal ortamlarda ya da mesleki faaliyetlerde bulunduğum ortamlarda İstanbul Bilgi Üniversitesi deyince vakıf üniversitesi olması sebebiyle insanlar ilk başta özel üniversite mantığıyla yaklaşıyorlar ama hocalarımızın isimlerini paylaşınca ve okulun başarılarını, yetiştirdiği öğrencilerin geldiği konumlardan bahsedince insanların o ön yargısı kırılıyor. Buna çok kez şahit oldum.
Gelecek hedefleriniz nelerdir?
Her geçen sene onlarca yeni fakülte açıldı ve hukuk fakülteleri inanılmaz mezun vermeye başladı. Açıkçası pasta giderek küçülmeye başlıyor. Bu sebeple ve hukuk sistemimizin son dönemler de aldığı ağır darbeler nedeniyle iş yapmamız daha da zorlaştı. İlk başta bu piyasa koşullarında ayakta durabilmek çok önemlidir. Akabinde kurumsal bir ofise dönüşebilmek geliyor. Ayaklarım daha da yere sağlam bastıktan sonra da siyasete girmek hedeflerimde mevcut. Çevremdeki insanlara her zaman yardımcı olmayı severim bu yönümü hiçbir zaman kaybetmem geleceğe de taşırım umarım.
Başarılı bir avukat olarak, öğrencilere en büyük tavsiyeniz ne olurdu?
Yukarıda da bahsettiğim üzere hukuk fakülteleri her sene yüzlerce mezun veriyor bu yüzden öğrencilerin kendilerini bir adım öne çıkarak farklılıklar yaratması gerekiyor. Bu mesleği severek yapmaları önemlidir. Bunun yanında her zaman araştırmacı olmaları gereklidir. Özellikle staj döneminde iş ayrımı yapmamaları gerekiyor. Her şeyi öğrenmeye meraklı olmalıdırlar. Mesleğin başlarında
beklentilerinin karşılığını alamama olasılıkları çok yüksek bunun için biraz sabırlı olmaları ve doğru zamanda doğru hamleleri yapabilmeleri çok önemlidir.
Ve son olarak BİLGİ ile yapalım finali. Sizce BİLGİ’li olmak ne demek?
İstanbul Bilgi Üniversitesi’nin süzgecinden geçmek ayrıcalıktır. Bunu karşındakine fark ettirebilirsen BİLGİ’li olmuşsundur.