Singapur’da yaşayan Janus et Cie İş Geliştirme ve Satış Müdürü Tunç Abraz, Koronavirüs sürecinin ülkesinde nasıl geliştiğini, alınan önlemleri ve kişisel hayatına nasıl yansıdığını bizlere aktardı.
Koronavirüs sebebiyle yaşadığınız ülke ne gibi önlemler aldı, nasıl değişiklikler yaşandı?
Singapur’da ilk vaka 23 Ocak tarihinde görüldü ancak Ocak başından itibaren havalimanı ve limanlarda ateş ölçümleri yapılmaya başlanmış ve özellikle Çin’den gelen uçuşlara yasaklar getirilmeye başlanmıştı. İlk vakadan sonra ateş ölçümleri neredeyse bütün ofisler, alışveriş merkezleri, mağazalar, restoranların girişlerinde de alınmaya başlandı. Neredeyse 2 ay boyunca hiçbir ölüm olmaması ve vaka sayılarının çok yavaş artması Singapur’un birçok ülke tarafından Covid-19 ile mücadelede örnek gösterilmesini sağladı.
Hızlı alınan diğer önlemler ‘sosyal mesafe’ ve temas-izleme (contact-tracing) oldu. Aklınıza gelecek bütün yerlere (asansörler dahil) şeritler çizilerek insanlar arasında mesafe bırakılması istenildi.
Hükümet tarafından bir uygulama yapılıp herkes tarafından kullanılması istendi, (mecbur olmamasına rağmen birkaç gün içerisinde 300K’dan fazla kullanıcı programı indirdi) bu program vaka takibine yardımcı oluyor ve vakaların yayılma hızı yavaşlatılmış oluyor. Örnek olarak gittiğiniz bir kafede bulunan bir kişi pozitif çıktıysa size sağlık bakanlığından bu uygulama sayesinde telefon gelerek kendinizi 2 hafta boyunca karantina da tutmanız isteniyor. Eğer belirti taşıyorsanız doktora gitmeniz ve test yaptırmanız sağlanıyor. Bu haftaya kadar alınan önlemler ve temas izleme sayesinde okullar dahil açıktı. Ancak cuma akşamı açıklanan yeni önlemler ile 30 gün boyunca ofisler, okullar, alışveriş merkezleri kapatılacak, sadece egzersiz, yemek ve market alışverişi için sokağa çıkılabilecek.
Koronavirüs için yapılan değişikliklere uyum süreciniz ne durumda? Aile hayatınızda ne tür değişiklikler yaşanıyor?
En büyük değişiklik eşimle birlikte yemek tariflerine bakarak mutfakta kendimizce deneyler yapmaya başlamamız oldu. Durumun ciddiyetinin farkındayız ancak pozitif kalmaya çalışıyoruz. Evde daha çok vakit geçirdiğimiz için kendimize vakit ayırabiliyoruz. Her sabah bir yapılacaklar listesi hazırlamak, bana ve eşime gün içinde neler yapacağımızı gösteriyor ve birbirimizin programlarına saygı duyuyoruz. Örnek olarak eşimin 11:00’da bir toplantısı varsa ben o saatimi mail cevaplayarak geçiriyorum, cep telefonumu sessize alıyorum… Bu durumdan kendimize bir şey katarak çıkmak istiyoruz. Mesela ben daha çok gitar çalmaya başladım her gün mutlaka yapılacaklar listesinde bir saati gitara ayırıyorum ve bu konuda kendimi daha çok geliştiriyorum.
Koronavirüs iş yaşamında nasıl zorunlu değişiklikler getirdi, iş yaşamınıza yansımalarından bahsedebilir misiniz?
İşim gereği gün içinde birçok kisi ile tanışıyorum. Virüs sebebiyle şirketimin getirdiği önlem sonucu 2 haftadır evden çalışmaya başlamıştım. Artık Zoom, Microsoft Teams gibi yazılımlar kullanarak ekip ve müşterilerimizle sanal ortamda toplantılar yapıyoruz ve bu şekilde işlerimizi yürütüyoruz. İlk günler biraz problem yaşamış olsam da hızlı bir şekilde bu çalışma düzenine adapte oldum diyebilirim.
Koronavirüs için kişisel olarak ne gibi önlemler aldınız?
Gerekli olmadıkça sokağa çıkmıyorum, çıktığım zamanlarda da mutlaka maske ve eldiven takarak kendimi koruyorum. Market alışverişlerini kalabalık olmayan saatlerde yapıyorum.