Duygu İzdeş, Bilgi Üniversitesi Sahne ve Gösteri Sanatları Yönetimi Bölümü mezunu. Uzun yıllar etkinlik koordinatörlüğü yapan İzdeş, geçtiğimiz yıl Kadıköy’de bir mekan açtı. Adı, Mitte. Kadıköy’deki mekan rekabeti içinde kendi kitlesini yaratmayı başaran Mitte’nin farkı menüsünde gizli. Çünkü her şey el yapımı ve doğal.
Duygu İzdeş, 2006 yılında Kocaeli Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Müzik Bölümünü bıraktı ve o günden beri etkinlik sektöründe. 2006-2008 yıllarında çeşitli mekan ve etkinliklerde çalıştıktan sonra 2008’de Bilgi Üniversitesi Sahne ve Gösteri Sanatları Yönetimi Bölümüne girdi ve 2012 yılında program birinciliği ile mezun oldu.
Üniversite yılları boyunca !f İstanbul Uluslararası Bağımsız Filmler Festivali’nde Etkinlik Koordinatörlüğü ve çeşitli etkinlik, festival ve konserlerde prodüksiyon amirliği yaptı. Mitte’yle buluşma hikayesi ise tamamen tesadüf. İzdeş bunu şöyle anlatıyor: “Bir gün eve yanlış yoldan yürüyüp Mitte’nin önünden geçtim. Her şey çok ani oldu.” Ama daha fazlası var. O da röportajımızda…
Mitte’yi açmaya nasıl karar verdiniz? Bu sizin ilk girişiminiz mi?
Etkinlikler gittikçe azalmaya başladı. Özellikle geçtiğimiz iki sezon bu sektörden geçimini sağlamaya çalışan veya bu sektörden keyif alan herkesi zorladı diye düşünüyorum. Son etkinlik iptalimizden sonra da bir süre ara vermeye karar vermiştim ki, bir gün eve yanlış yoldan yürüyüp Mitte’nin önünden geçtim. Her şey çok ani oldu denebilir. Kimileri bir yer açmak ister mekanını arar, bende tam tersi oldu. Önce Mitte’yi görüp, sonrasında burada bir şey yapmak istediğime karar verdim.
Adını neden Mitte koydunuz?
Mitte zaten Mitte idi, benden önce kafe olarak bir yıl işletilmiş ancak sonrasında kapanmış. Kendim sıfırdan açsam adını yine Mitte koyabilirdim. Berlin ile çok sıkı bir gönül bağımız var. Yarı hayatımız orada. Mitte’yi de mümkün olduğunca bunun içerisinde, menüsünü ve ruhunu bunun çevresinde tutmaya çabalıyoruz.
Mitte nasıl bir mekan? Hedef kitlesi kim?
Mitte ist Mitte. Ev gibi, öyle diğer mekanlarda gördüğünüz gibi her şey bir örnek, jilet gibi değil. Biraz salaş, belki kimisine göre sakil ama sonuçta herkese göre keyifli.
Yemekleri gibi kendisi de el yapımı, raflarından boyasına ellerimizle keyifle yaptığımız bir yer. Mitte lokasyon olarak her gün yolunuzun düşeceği bir yerde değil. Açmadan önce de dezavantaj olarak söylerdi çoğu arkadaşım ama sonra gördük ki Mitte’nin kitlesi çok seçilmiş. Sadece Mitte’ye gelmek için gelen, Mitte’de olmaktan keyif alan, haftada üç-dört kere uğrayan, Mitte’ci diyebileceğimiz bir grup var.
Kaç kişilik bir ekipsiniz?
Dört kişiyiz. Çok büyük bir ekip değiliz ama verimliliğe inancımız tam.
Bu işten para kazanıyor musunuz?
Bir işletmenin ilk senesinde yatırımcıya sorulmayacak ilk üç sorudan biri : )
Kadıköy mekan konusunda oldukça yoğun bir yer. Rekabet çetin haliyle. Mitte rekabet etmekte zorlanıyor mu?
Mitte’nin çok kendine has, Mitte için Mitte’ye gelen bir kitlesi var. Mekanların yoğunlaşması Mitte’yi pek etkilemiyor, bizim için önemli olan gelenimizin bir daha gelmesi.
Mekan savaşlarının olduğu bir dönemde sizce uzun vadeli olabilmenin koşulları neler?
Mekan sizden onu istedikçe yatırım yapın. Mekana girip birden son model ekipmanlar alıp, “haydi şimdi gelsin müşteriler” diye bekleyen en az 10 mekan Kadıköy’de açılıp üç ay içinde kapandı. Maalesef Kadıköy’de çok fazla tek tip kafe var ama yavaş yavaş artık her birinin özellikli bir kalemi olmaya başladı. Menüdeki bir şeyini yemek için oraya veya yeni tatlısını tatmak için başka bir yere gitmeyi seçebiliyorsunuz, önemli olan ayrışmak sanıyorum.
Mitte dışında başka bir mekan açma düşünceniz var mı? Öyleyse konsept ve lokasyon bilgisi verebilir misiniz?
Şimdilik öyle bir düşüncem yok. Bu sıralar revaçta olan ve aslında benim de birkaç yıldır beklediğim ve söylediğim kokteyl bar konsepti giderek yayılacak gibi gözüküyor.
Mekan açmak isteyen girişimcilere ne söylemek istersiniz? Tavsiyeleriniz var mı?
Mitte’de bir ortağım yok, yola yalnız çıktım. Kötü bir ortakla yola çıkmak, tek başına olmaktan daha kötü olabilir diye çok düşündüm. Ama her şey tek başına o kadar da kolay değil. Heyecanını, iş anlayışını, çalışkanlığını sevdiğiniz, bunlara güvendiğiniz bir ortak ile yola çıkmak gerçekten önemli. Diğeri de olmayacak iş değil ama sanıyorum böyle şeyler hayatta o sırada nerede olduğunuzla çok ilişkili. Kimse mimarlık dergilerinde çıkan “kurumsal hayattan sıkıldı kendi kafesini açtı” rüyalarına kanmasın. Mitte’nin keyfini hiçbir şeye değişmem tabii ki. Önemli olan keyfini çıkarabileceğiniz noktaya getirmeniz sanıyorum.