Kahve ve ürünlerine ülkemizde son yıllarda giderek artan bir rağbet var. İstanbul Bilgi Üniversitesi ve Barista Ol bu rağbetten hareketle şahane bir işbirliğine imza attı. Düzenlenen eğitimler ile katılımcılar hem eğlendi hem öğrendi. Barista Ol, talepleri doğru yönlendirmek amacıyla kurulmuş, kahve dükkanlarına nitelikli eleman temini, işi olmayanlara iş imkanı sağlamak, yurt dışında yaşamak ya da eğitimini devam ettirmek isteyenlerin gittikleri zaman kolayca yapabileceği bir meslek edinmelerini sağlamak gibi hedeflerle eğitimler vermeye başlayan bir platform. İşin bütün detaylarını Göksal İzci, Vitae okurları için paylaştı.
Sizi tanıyarak başlayalım. Kimdir Göksal İzci?
1984 Kayseri doğumluyum. İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümü mezunuyum. Viyana Üniversitesi Siyasal Bilimler’de ve ayrıca İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Tedarik Zinciri Yönetimi Yüksek Lisans Programı olmak üzere iki farklı master programında akademik eğitimimi sürdürmekteyim. Profesyonel iş yaşamımda tedarik zinciri yönetimi, e-ticaret yönetimi, iş geliştirme ve pazarlama ile eğitim alanlarında faaliyet gösteren Gizci Bilişim ve Eğitim Hizmetleri firmasının kurucusuyum. Bu firmanın bünyesindeki Kahve 365, Barista Ol, Kahven Gelsin, Kopi Peyst markalarının kurucusu, sahibi ve yöneticisiyim. Ayrıca akademik ve sektörel deneyimlerim doğrultusunda birçok kuruluşa danışmanlık hizmeti vermekte, iş ortaklarımıza girişimci projelerde profesyonel destek sağlamaktayım. Kahve ve ürünlerine, ülkemizde son yıllarda büyük rağbet var. Barista Ol da bu amaca yönelik olarak kurulmuş.
Oluşumdan bize biraz bahseder misiniz; Barista Ol nedir, ne sunar?
Barista Ol, kahvenin nereden geldiğinden tarihçesine, türlerinden nasıl işlendiğine, ne şekilde tüketiciyle buluşabileceğinden hangi biçimlerde servis edilebileceğine kadar, kahve hakkında teorik ve uygulamalı ciddi bir eğitimi kapsamlı şekilde öğrenmek ve kısacası “kahveye hükmetmek isteyenler”i buluşturan, eğitimdanışmanlık- tedarik platformudur. Barista Ol, Türkiye’nin en kapsamlı eğitim merkezlerinden biri olarak, sunduğu kahve ve profesyonel baristalık eğitimleriyle, dünyanın her yerinde yapabilecekleri bir meslekleri olmasını isteyenler için tasarlanmış, yenilikçi, dinamik ve uluslararası standartlarda bir kuruluştur.
Barista Ol’da yer alan eğitimler nelerdir?
Barista Ol’da yer alan eğitimler, amaca göre sınıflandırılmış eğitimlerdir. Üç tip eğitim sunmaktayız. Eğitim 1, “Kahveye Giriş” adı altında, yeni başlayanlar ve ev kullanıcıları için tasarlanmıştır. Eğitim 2, “Kurumsal Firma ve Etkinlik Eğitimleri” olarak planlanmıştır. Eğitim 3 ise “Profesyonel Barista Eğitimleri” olarak Barista Seviye 1, Barista Seviye 2, Full Barista Eğitimi şeklinde aşamalı programlar sunmakta, profesyonel iş yaşamına nitelikli barista kazandırmayı hedeflemektedir.
Eğitimler, konusunda uzman ve tecrübeli barista kadrosu ile veriliyor; yanı sıra eğitim sonrasında katılımcılar ile iş ortaklığınızın olduğu kahve dükkanlarında staj yapma hakkı da sağlanıyor. Bu sistemden bahseder misiniz? Eğitimciler, salt eğitim almakla kalmıyor görünen o ki…
Verdiğimiz eğitimlerin güvencesi ile çıktığımız bu yolda, her zaman eğitimlerimizi alan kahve severlerimizin arkasındayız. Hem sektördeki iş ortaklarımızla sürekli olarak geliştirdiğimiz projelerle bağlantılı, hem de bağımsız işletmelerde, Barista Ol olarak bu alanda iş yaşamına devam etmek isteyen katılımcılarımızı, sadece Türkiye’de değil, aynı zamanda istekleri doğrultusunda yurtdışındaki paydaşlarımızla da buluşturuyoruz. Örneğin Barista Ol eğitimini tamamlayan katılımcılarımızdan, Erasmus programı öğrencisi ve yüksek lisans öğrencisi olarak yurtdışına gidip öğrenciliğinin yanında baristalık yaparak gelir elde eden ve eğitimine katkı saylayan katılımcılarımızın sayısı giderek artmakta. Dünya turu yapan, gittiği yerlerde bir süre kalan ve baristalık yaparak geçimini sağlayan katılımcılarımız da mevcut. Bunun yanında hem Türkiye’de hem de yurtdışında hobiyle başlayan kahve tutkusunu profesyonel yaşama taşıyarak profesyonel baristalık yapan, farklı kahve konseptleriyle kendi işletmesini açan girişimcilerimizin de sayısı oldukça fazla.
Kurs sonrası bir sertifika veriliyor mu? Bu sertifika ile neler yapılabilir?
Kurs sonrası, katılımcılarımızın seçtiği programa göre sertifika alma olanağı var. Programın niteliğine göre Barista Ol ve ayrıca İstanbul Bilgi Üniversitesi tarafından onaylı eğitim sertifikalarımız mevcut.
Eğitimlerinize kimler katılabilir?
Eğitimlerimiz 7’den 70’e tüm kahve severleri kapsamaktadır. Eğitim 1, Eğitim 2, Eğitim 3 programlarımız, 18 yaş ve üstü katılımcılarımıza yönelik olmakla birlikte, çocuklara yönelik workshop niteliğindeki etkinlik programlarımız da tasarımını tamamlamak üzere olduğumuz çalışmalar arasındadır. Kısa bir süre içinde, küçük dostlarımızla da kahveyi buluşturmayı planlamaktayız.
Eğitimin içeriğinden bahsedecek olursak. Neleri kapsar eğitim süreci? Sunduğunuz eğitimler nelerdir?
Katılımcılarımızın tercih ettikleri eğitim kategorisiyle ilişkili olarak, kahve hakkında bilinmeyen birçok bilgiden başlayarak pratikte
kullanacakları işletmecilikten müşteri ilişkilerine, farklı konseptlerdeki kahve hazırlama ve sunum tekniklerinden yurt içinde ve yurtdışında Barista Ol olarak profesyonel kariyerlerine nasıl devam edebileceklerine kadar geniş yelpazede ve en önemlisi işlevsel bir içerik sunuyoruz.
Kahveyi bir içecek olarak değil meslek konusu olarak görenler ve bu konuda uzmanlık almak isteyenler için de Profesyonel Barista Eğitimleri’niz mevcut. Bunlara değinecek olursak. Salt hobi değil, meslek edinmek için de size başvuruyorlar… Ne gibi bir zemin
sağlıyorsunuz?
Bugün Barista Ol’ dan eğitim alıp İsviçre, ingiltere, Almanya ve Amerika’da çalışan hatta referans mektuplarımızla çalışma izni alan arkadaşlarımız var. Sık sık yurt dışına çıkarak kahve sektörüyle ilgili son gelişmeleri uluslararası düzeyde takip ettiğimiz için bizlerden eğitim alan öğrencilerimize bunun Dünya’nın her yerinde kendilerine çok farklı avantajlar sağlayacak prestijli bir meslek olduğunu gösterme ve yenilikleri onlarla paylaşma fırsatımız oluyor. Öğrenciler ya da iş arayanlar artık, yalnızca üniversiteden mezun oldukları bölüm alanında işler yapmak zorunda değil; dikey alanlarla da yeteneklerini geliştirebilir ve bunları pratikte sergileyebilirler. Barista Ol eğitimlerine katılan mühendisler, öğretmenler ve doktorlar var. Bu eğitimlerden sonra ufukları genişliyor
kahvenin sadece bir çekirdek olmadığını Dünya’ya hükmeden bir ürün olduğunu ve bu alanda alınacak uzmanlığın çok değerli olduğunu görüyorlar.
İstanbul Bilgi Üniversitesi ile yollarınız nasıl kesişti, burada ne gibi faaliyetleriniz oluyor? Katılımcıları neler bekliyor?
İstanbul Bilgi Üniversitesi’nin kurumsallığını ve kurumsal anlaşmalardaki disiplinini görerek eğitim alanında da işbirliği istediğimizi dile getirdik ve anlaştık. Üniversite içinde pek bir faaliyetimiz olmadı ama yakın zamanda daha aktif olacağımızı düşünüyorum. Katılımcılarımızı bilmedikleri, devamlı şaşıracakları ve keyif alacakları bir eğitim ve sonrasında her adımlarını izleyen onları destekleyen ve yön veren bir kuruluş bekliyor.
Son olarak eklemek istedikleriniz…
İlk eğitimimizden bu yana iki buçuk yıl geçti. Bu süreçte muhteşem insanlarla tanıştık ve onların hayallerini gerçekleştiren bir kuruluş olduk. Bugün Dünya’nın çeşitli yerlerinde sonuna kadar açık kapılarımız bizim en büyük referanslarımızdır. Kahve dükkanı sahipleri ya da bir kahve girişiminde bulunmak isteyenlere ise, kahve makinelerinin markasından ve fiyatından, dükkanın lokasyonundan ziyade eğitimli Baristaların daha önemli olduğunu belirtmek istiyorum. Bir otobüs yeni olabilir, pahalı olabilir,
prestijli bir markanın ürünü olabilir, muhteşem teknolojilerle donatılmış olabilir ama profesyonel eğitimli bir şöförü olmazsa ne yaparsanız yapın ilk virajda kaza yapacaktır. Eğitim almak isteyen ya da düşünen adaylara, zaman kaybetmeden bir an önce bu eğitimi prestijli kurumlardan almaları gerektiğini ve akıp giden zaman içinde yaşadıkları hiç bir anın bir daha geri gelmeyeceğini hatırlatarak düşlerini bir an önce gerçekleştirmeye başlamak için gerekli adımı atmaları gerektiğini belirtir, İstanbul Bilgi Üniversitesi Vitae ekibine bu titiz çalışması için teşekkür ederim.