İstanbul Bilgi Üniversitesi Müzik Bölümü, üniversite bünyesinde yapım şirketi BİLGİ Music Label’ı kurdu. Kısaca BML, ilk paylaşımını bağımsız müziğin son dönemde adından sıkça söz ettiren ismi ve BİLGİ araştırma görevlisi Can Kazaz ile yaptı. BİLGİ Music Label’i yeniden ayağa kaldıran ve tüm BİLGİ’lere önemli bir kapı açan girişimin mimarı Ateş Erkoç süreçte yaşananları ve BML’nin diğer yapım şirketlerinden farkını anlattı.Bilgi Music Label ne zaman kuruldu, neler yapar?
Bilgi Music Label’ın kuruluşu biraz karışık. Ben bu okula öğrenci olarak girdiğimde yani 2008 yılında okulun Label’ı varmış, müzik bölümünün Label’ı varmış ne güzel parçalarımızı oradan yayınlarız” gibi bir motivasyon vardı herkeste. Sadece adı olan hiçbir şey yayınlamamış bir yapım şirketiydi. Ancak 2013 yılında bir girişimde bulunulmuş, şimdiki Bilgi Music Label sitesi alınmış ve onun üzerinden üç tane albüm yayınlanmış. Tabii albümler iTunes, Spotify’a girip dinleyebildiğiniz albümler değil, web sitesinde yayınlanmış üç albüm, siteye girip dinleyebiliyorsunuz. Blog gibi olmuş ve sonrasında bir yere gitmemiş güzel bir girişimdi o. Ama artık işler biraz değişti, dağıtım dijital mesela. Bilgi Music Label da sadece dijital zaten. Biz CD ya da plak basmak derdinde değiliz. En azından şimdilik. Albüm de sadece dijital dağıtılacak. Çünkü artık insanların müzik dinleme şekli sadece dijitale kaydı.
Siz nasıl dahil oldunuz BML’ye?
Ben mezun oldum, dışarda çalıştıktan sonra buraya geldim, ilk yılımı tamamladıktan sonra deyim yerindeyse “kaşındım”. Çünkü menajerlik vs. de yapıyorum, işin içindeyim. Master’ımda derslerini de aldım. Bölüm başkanımız Tolga Tüzün’e böyle bir teklifl gittim, “sen yap” dedi ve ben bunun üzerine bizim bu dağıtımı yapabilmemiz için gerekli olan bir aracı firmayla görüştüm. Arada İstanbul Bilgi Üniversitesi olduğu için onlar da sıcak baktılar ama zor bir şey, çünkü normalde şirketlerle yapılan bir şey bu. BİLGİ bir eğitim kurumu, nasıl olacak nasıl yapacağız derken bir şekilde ayarladılar. Bir anlaşma yaptık aramızda ama tabii üniversite içindeki prosedürlerden dolayı biraz uzun sürdü, ancak birkaç ay önce biten bir anlaşma süreci oldu. Bunu hallettikten sonra, şimdi her şeyi kurmaya çalışıyoruz.
Nasıl başladı bu yeni dönem?
Bir şeylerin başlangıcını yapmaya çalışıyoruz. Bunun için ilk olarak Can Kazaz’la çalıştık. Zaten o da İstanbul Bilgi Üniversitesi Müzik Bölümünde araştırma görevlisi, benim gibi. Aynı zamanda yakın bir arkadaşım ve ben onun menajerliğini de yapıyorum.
Can Kazaz’ın single’ı BML etiketiyle çıktı, neler yaşandı bu süreçte?
Can Kazaz’ın single’ını çıkarttık şimdilik. 1 ay kadar çalıştık. 1 hafta prodüksiyonunu yaptık, kayıtları vs. her şeyi burada müzik bölümünün kendi stüdyolarında yaptık. Sonra mastering’e gitti, onun için Babajim’dan Mirko bize yardımcı oldu, sevdiğimiz bir İtalyan arkadaşımız. Sonrasında da basın bültenleri hazırlandı, fotoğraflar çekildi, yine bölüm içinden bir öğrencimiz Christina bize yardımcı oldu. Görselleri Tolga Görgün yaptı. Güzel bir iş oldu, şu an tepkiler çok iyi. Epey ses getirdi, bu kadar beklemiyordum açıkçası.
Bilgi Musıc Label’ın sektöre kattığı en büyük fark nedir?
Burası müziğe karışmayan bir yer, yapılan müzikle derdi olmayan bir yer burası. Amaç, akademisyenlerin, öğrencilerin, mezunların, BİLGİ Müzik Bölümüyle herhangi bir şekilde temasta bulunmuş insanların işlerinin daha büyük kitlelere ulaştırılması. Burası kar amacı güden bir yer değil, akademik bir kurum. BİLGİ Müzik Bölümü, müzikal olarak çıktı veren bir bölüm, fakat çıktı verilen şeyler pek gözükmüyor. Sonrasında öğrenciler nereye gideceklerini çok iyi bilemiyorlar. Dolayısıyla bu işin öğrencilere büyük bir faydası var, prodüksiyonunu düzgün yaparlarsa, burada işlerini yayınlayabileceğimizi, albümlerini yayınlayabileceğimizi biliyorlar. Onların sesini birçok yerde duyurabileceğimizi söylüyoruz ve bunu şu ana kadar başardık.
BML’nin bundan sonraki planları neler?
İmkanlarımız geniş, İstanbul Bilgi Üniversitesi’nin tanıtım olanaklarını da arkamıza aldık, onlar da çok heyecanlandılar bu konuda. Henüz yeni olsa da çok da gözükmese de oldukça kuvvetli bir müzik yapım şirketi olmaya aday bir yer burası. Can’ın bir albüm planı var, onun albümünü yapacağız yakın zamanda.
Sadece müzik bölümünden müzisyenlerle mi çalışıyorsunuz, herhangi biri de Bilgi Music Label’dan bir şeyler yapabilir mi?
Aslında yapabilir. Diyelim sizin bir grubunuz var ama siz burayla alakası olmayan birisiniz, ama grubunuzun gitaristi BİLGİ Müzik mezunu, öğrencisi vs. BİLGİ Müzik’le bir şekilde bağlantısı var, tamam, sizinle çalışmamızda hiçbir sakınca yok. Şu aşamada özellikle BİLGİ Müzik’e ait bir durum yaratmaya çalışıyoruz. Zaten kuruluş amacı öğrencilere, mezunlara ve akademisyenlere imkan sağlamaktı. En fazla BİLGİ Müzik’ten İstanbul Bilgi Üniversitesi geneline açılabilir şu an, ama o kadar.
Çalışma prensibiniz nedir? Eserleri neye göre değerlendirip seçiyorsunuz?
Bizde n’aparsan yap, biz karışmıyoruz. İşin kaliteli olması tek derdimiz, dejenere bir iş yapmak istemeyiz. Burada teknik kalite, kayıt kalitesi, estetik bakış önemli. Onun dışında yaptım oldu mantığıyla geliniyorsa, özenilmemişse biz bunu kabul etmeyiz. Bir aranjman gelir, nasıl olmuş diye sorar, biz de en fazla fikrimizi söyleriz. Sadece bir öneridir. Burada “satmaz” diye bir şey duymayacaklar bizden.
Sadece yeni isimlerle mi çalışıyorsunuz?
İlla yeni biri olması, çıkışını bizimle yapması gerekmiyor. Herhangi bir yapım firması nasıl işliyorsa burası da öyle işliyor. Sadece daha akademik dertleri olan bir yer burası. Yetenekli her müzisyene kapımız açık, seve seve çalışırız. Özetle iyi iş yaptığına inandığımız herkesle çalışırız.
BİLGİ Music Label, İstanbul Bilgi Üniversitesi Müzik Bölümü tarafından kurulan dijital tabanlı bir müzik yayma platformu. Platformun son girişimleriyle artık BİLGİ Müzik Bölümü akademisyenleri ve öğrencileri, iTunes, Apple Music, Spotify, Fizy gibi pek çok dijital müzik platformuna içerik sağlayabilecek. BML hakkında daha detaylı bilgi için bml.bilgi. edu.tr web adresi ziyaret edilebilir.Ayrıca facebook. com/BİLGİ-Music- Label ve twitter.com/ BilgiMusicLabel takip edilebilir.