Türkiye’nin “lider kadınları” İstanbul Bilgi Üniversitesi öğrencileriyle bir araya geldi. Konuşmacılar, kadınların kadın kimliğini koruyarak karar alma süreçlerinde daha fazla rol almaları ve teknolojiyle barışmaları gerektiğinin altı çizdi.
Yönetim kademelerinde yer alınmalı
Panele, video konferans aracılığıyla katılan Prof. Dr. Deniz Ülke Arıboğan, Türkiye’nin sosyokültürel yapısına dikkat çekerek kadınların yaşamlarındaki engellerin altını çizdi. Arıboğan, “Esasen yaşadığımız dünya kadın liderlerin ortaya çıkması için çok verimli bir zemin değil. Özellikle cinsiyet ayrımcılığının ciddi boyutlarda olduğu ülkemizde… Üretken, becerikli ve aynı anda birçok şeyin üstesinden gelebilen kadınlar olarak, kadınlığın avantajlarından faydalanmalıyız. Türkiye’de, kadınların yönetim kademelerindeki yükselişini artırmalı ve bunu bir takım kanunlarla da desteklemeliyiz. Kadınların sadece kuralları uygulayan konumda değil, karar verme süreçlerinde rol alması gerekiyor” dedi.
“Dünya kadınları fark etti”
Türkiye’de kadınların yükselen başarı grafiğinin altını çizen Türkiye İş Kadınları Derneği Başkanı (TİKAD) Nilüfer Bulut, “Liderlik kavramı zihinlerde ‘lider = erkek’ eşleşmesi ile yer alıyor. Ancak sevindirici olan, dünya kadınları fark etti. Bize sunulan avantajı lehimize çevirmeyi başarmalıyız. Kadınlar için bir şey yapmak istiyorsak kadın kimliğimizi vurgulamak zorundayız. Aksi halde hiçbir şey yapamayız” dedi.
Türkiye Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER) Başkanı Gülden Türktan, kadın ve erkek yöneticiler arasındaki bakış açısı farkını anlattığı konuşmasında, “Kadınların üst düzey yönetici olduğu şirketler karlılık, insan kaynağı yönetimi ve sürdürülebilirlik açısından daha uzun ömürlü, daha başarılı şirketler. Yapılan araştırmalar bunu ortaya koyuyor. Savaşçı bir yönetim anlayışı belirleyen erkeklere göre kadınlar daha duyarlı ve özverili çözümler üretebilmekte” dedi.
“Kadınlar teknolojiyle barışmalı”
Fütüristler Derneği Yüksek İstişare Kurulu Üyesi Ufuk Tarhan ise, kadınların bilim ve teknoloji alanlarıyla mesafeli ilişkisine dikkat çekti. Tarhan, “Geleceğimizi başkasının eline bırakmayalım. Çünkü gelecek şekillendirilebilecek bir alan ve bu bizim elimizde. Kadınlar mutlaka teknolojiyle barışmalı, bu alanı erkeklere terk etmemeli. Çünkü geleceğin önemli unsurlarından eğitim ve sermayenin temelinde teknoloji yatıyor” dedi.