Adaylara son bilgi şansı

Merkezi yerleştirmede üniversiteyi kazanamayan üniversite adaylari, BİLGİ’nin toplam 42 programindaki 925 ek kontenjanindan birine başvurarak üniversite hayallerine kavuşabilir.

Yıllarca hazırlanarak girdikleri üniversite sınavında aldıkları puanlar, herhangi bir bölümü kazanmalarına yetmediği için hayal kırıklığına uğrayan üniversite adaylarının, bu yıl için son bir şansı daha var. Ağustos ayında yapılan merkezi yerleştirmede kontenjanı dolmayan bölümler, kontenjanı dolan ancak yerleşen öğrencilerden bazılarının kayıt yaptırmadığı bölümler ve ek yerleştirme döneminde yeni açılan bölümlerde oluşan ek kontenjanlar, üniversite adaylarını bekliyor. Bu ayın başında yapılacak ek yerleştirmelerde üniversiteli olma hayalini gerçekleştirmek isteyen adayların, ek kontenjan hakkından faydalanabilmesi için ÖSYM tarafından duyurulan ek yerleştirme döneminde, yine bu döneme özel hazırlanan kılavuzdan tercih yapması gerekiyor.

ÖSYM’nin geçen yılın ek yerleştirme kurallarına göre, ek konten hakkından faydalanmak için; merkezi yerleştirme denilen ilk yerleştirmede bir yükseköğretim programına (Açıköğretim Fakültesi’nin kontenjansız bölümleri hariç) yerleştirilmemiş olanların ek kontenjanlardan yararlanabileceğini açıklayan İstanbul Bilgi Üniversitesi Lisans Programları Tanıtım Koordinatör Yardımcısı Özge Alyu, geçen yılın ek yerleştirme kurallarına göre; özel yetenek sınavı ile bir bölüme yerleşen öğrencilerin de ek kontenjan hakları olduğuna dikkat çekiyor. Bu yılın ek yerleştirme kılavuzunun henüz yayınlanmadığına ancak bu kuralın aynı kalacağı gibi göründüğüne dikkat çeken Alyu, ek kontenjan hakkından faydalanmak için öğrencinin ÖSYM tarafından duyurulan ek yerleştirme döneminde, yine bu döneme özel hazırlanan kılavuzdan tercih yapması gerektiğini dile getiriyor.

 

BİLGİ’nin toplam 925 ek kontenjanı var

BİLGİ’de bu yıl tüm bölümler için ek kontenjan olduğunu açıklayan Özge Alyu, ek kontenjanların, resmi olarak ÖSYM tarafından ek yerleştirme kılavuzunda duyurulacağını dile getiriyor. BİLGİ’nin İktisadi ve İdari Bilimler, Fen Edebiyat, İletişim, İşletme, Hukuk, Mimarlık Fakültesi, Sağlık Bilimleri, Meslek, Adalet ve Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu’na bağlık 42 programında 925 ek kontenjanın bulunduğunu söyleyen Alyu, “Ek kontenjan uygulaması, açıkta kalmış öğrenci için ikinci bir şans demek. Yeniden sınava hazırlanmak, sınavın psikolojik baskısını bir yıl daha taşımak yerine pek çok öğrenci bu dönemde üniversiteli olabiliyor. Bu nedenle ek kontenjan uygulamasının çok faydalı bir uygulama olduğu söylenebilir” diyor.

BİLGİ’nin ek kontenjanlarını kaçırmak istemeyen, Açıköğretim Fakültesi’nin kontenjansız bölümleri hariç, hiçbir yere yerleşmemiş adaylara, ek kontenjandan yararlanmak için Ekim ayı başında tercihlerini yapmaları çağrısında bulunan Alyu, üniversitelerin ek kontenjanlarını nasıl belirledikleri ile ilgili şu bilgileri veriyor: “Üniversiteler merkezi yerleştirme kayıt dönemleri sonunda, kayıt olmayan öğrenci sayılarını ÖSYM’ye bildirir. ÖSYM, kontenjan açıkları ve yeni bölümleri de ekleyerek yeni bir kılavuz hazırlar. Her yıl Ekim ayının ilk haftalarında ek kontenjan dönemi ÖSYM’ce başlatılır ve tercihler alınır. Öğrencilerin bu dönemi kaçırmaması gerekir.”

“Taban puana dikkat edilmeli”

Ek kontenjan başvurularında dikkat edilmesi gereken en önemli konu ile ilgili; “Tercih edilecek bölümün taban puanın olup olmadığıdır” diyen Özge Alyu, merkezi yerleştirmede kontenjanı dolan ancak yerleşen adaylardan bir ya da birkaçının kayıt olmadığı lisans programlarını tercih edecek adayların, bu bölüme yerleşmiş en düşük puanlı öğrencinin puanına eşit ya da daha fazla bir puana sahip olması gerektiğini belirtiyor. “Yani bu bölümler için bir taban puanı vardır. Taban puanı oluşmamış bölümleri ise ilgili puanı hesaplanmış tüm adaylar tercih edebilirler. Bu uygulamada bir değişiklik olup olmayacağı yine ek yerleştirme kılavuzu yayınlandığında belli olacak” diyen Alyu, ek kontenjanlarda uygulanan taban puan uygulaması ile ilgili üniversitelerin ve öğrencilerin beklentilerinden de söz ederek; “Taban puan uygulaması adayların, puanları yetmeyen bölümleri tercih etmesine engel oluyor. Bu da öğrenciler açısında olumsuz bir durum. Üniversiteler için de benzer bir olumsuzluktan bahsedilebilir. Çünkü taban puanı oluşmuş bölümler birçok aday tarafından tercih edilemiyor ve boş kalıyor” diye konuşuyor.

Ek yerleştirme döneminde adayların BİLGİ’nin tanıtım ofislerine gelerek detaylı bilgi alabileceklerine dikkat çeken Alyu, ek kontenjan uygulamasının, yerleşmemiş adayların bu yıl üniversiteli olabilmelerini sağlayan son şans olarak görüldüğünü, pek çok öğrencinin ek kontenjan döneminde üniversiteli olabilmenin sevincini yaşadığını belirtiyor. Bu uygulamanın, üniversitelerin kontenjanlarının doldurması açısından da olumlu bir uygulama olduğunu düşünen Alyu, “Uygulama, ÖSYM açısından da önümüzdeki yıl sınava girecek öğrenci sayısını azaltması nedeniyle olumlu sayılabilir” diyor. Alyu, ek kontenjanı olan fakülte ve bölümlerin her yıl değiştiğini, genel olarak ilk yerleştirmede kontenjanı yüksek bölümlerde, ek kontenjan açılma olasılığının daha fazla olduğu belirtiyor.

Powered by Openmedia