BİLGİ gerçek bir dünya üniversitesi

Kurulduğu yıldan bugüne öğrencilerine gerçek bir uluslararası eğitim fırsatı sunan BİLGİ, yeni anlaşmalarla uluslararası programlarının sayısını artırıyor. BİLGİ’liler, uluslararası eğitimle daha da güçleniyor.

Öğrencilerin derslerini alıp mezun oldukları bir okuldan çok daha fazlası, gençlerin yeni bir hayata başladıkları yer olan üniversite, ne kadar renkli, ne kadar zengin olursa öğrencilerin kendilerine kattıkları değer de o kadar artıyor. Günümüzde üniversitelerin uluslararası olması, dünyayla bütünleşebilmiş bir üniversite, öğrencilerine kendilerini pek çok anlamda geliştirme imkanı sunuyor. Eğitiminin bir kısmını yurt dışında geçirmek veya burada üniversitede yabancı öğrenci ve akademisyenlerle aynı atmosferi solumak, öğrencilere akademik ve kişisel anlamda ciddi bir vizyon katıyor. Bugün içinde bulunduğumuz 21. yüzyılın küreselleşen dünyasında öğrencilerine dünya vatandaşı olmanın kapılarını açmak, bir üniversiteden beklenen niteliklerin başında geliyor. Bu doğrultuda oluşturulmuş bir üniversite hayatından gelenler de bugünkü iş dünyasının başarılı yöneticileri arasında yer alıyor.

1996 yılında kurulan İstanbul Bilgi Üniversitesi de kurulduğu yıldan bugüne öğrencilerine gerçek bir uluslararası deneyim fırsatı sunmaya devam ediyor. “Okul için değil yaşam için öğrenen” BİLGİ’liler, gerek akademik gerekse de profesyonel gelişimlerini, aldıkları uluslararası eğitimle güçlendiriyor. Türkiye’de sadece BİLGİ’li öğrenciler, İstanbul Bilgi Üniversitesi’nin Laureate International Universities ağına üyeliği sayesinde, BİLGİ ve University of Liverpool’dan çift diploma alabiliyor, dünyanın önde gelen ve moda, tasarım, mimari ve multimedya alanlarında uzman NABA ve Domus Academy gibi okullarda öğrenim görebilir, birçok uluslararası yaz okulu fırsatını değerlendirebiliyor.

Ayrıca University of London’a bağlı London School of Economics and Political Science (LSE) ile 10 yılı aşkın süredir yürütülen Üstün Başarı Programı’na dâhil olan öğrenciler de BİLGİ diplomasının yanı sıra University of London diploması alabiliyor. BİLGİ’nin Erasmus programı kapsamında 21 Avrupa ülkesindeki 160’tan fazla üniversiteyle 270’ün üzerinde değişim anlaşması sayesinde BİLGİ öğrencileri, Avrupa’da ve Laureate International Universities ağının dünyada 30’dan fazla ülkede bulunan 60 dan fazla eğitim kurumlarında değişim öğrencisi olabiliyor.

BİLGİ’li öğrenciler, yurt dışı deneyimlerini sadece başka bir sosyal ve kültürel ortamı tanıma fırsatı olarak değerlendirmiyor. Topluma ve yaşadıkları çevreye duyarlı, sosyal sorumluluk duygusu gelişmiş BİLGİ’liler, hem kendi toplumlarına hem de tüm dünyaya katkıda bulunmayı hedefliyor. Bu hedefleri doğrultusunda uluslararası panellere ve çalıştaylara katılıyor. Sınır gözetmeksizin küresel sorunları araştıran BİLGİ’li öğrenciler, tecrübe ettikleri uluslararası deneyimlerden yararlanarak bu sorunlara çözüm olabilecek projeler üretiyor.

Ağın Türkiye’deki tek üyesi

Uluslararası programlarının zenginliği ile ‘gerçek bir dünya üniversitesi’ unvanını hak eden BİLGİ’nin Laureate International Universities, yani dünyanın en geniş üniversiteler ağının Türkiye’deki tek üyesi olduğunu dile getiren İstanbul Bilgi Üniversitesi Genel Sekreteri Çağrı Bağcıoğlu, okulun bu ağa 2006 yılında dahil olduğunu açıklıyor. “Böyle bir ağa üye olmak, öğrencilerimize dünyanın pek çok yerindeki diğer üniversitelerde yaz okuluna katılmak, değişim öğrencisi olmak, sertifika programlarında eğitim almak gibi pek çok imkan veriyor. Türkiye’deki meslek yüksekokulu programlarında öğrenim gören öğrencilere yönelik yurt dışı değişim fırsatı yalnız BİLGİ’de var” diye konuşan Bağcıoğlu, yıl boyunca düzenledikleri çok sayıda uluslararası etkinlik ve kampüslerde ağırladıkları dünya liderleri ve kanaat önderlerinin, BİLGİ’yi yaşayan, canlı bir uluslararası üniversite haline getirdiğine dikkat çekiyor.

Bu çerçevede geçtiğimiz yıllarda Bill Clinton’ı, Tony Blair’ı ağırladıklarını söyleyen Bağcıoğlu, “Bu yaz ev sahipliği yapacağımız Games 2012 konferansında Nobel Ödülü sahibi bilim insanları John Nash, Eric Maskin, Robert Aumann,  Roger Myerson konuğumuz olacak. Önümüzdeki günlerde ev sahipliğini yapacağımız İstanbul Seminerleri’nde, dünyaca ünlü pek çok düşünür bir araya gelecek” diyor.

BİLGİ’nin öğrencilerine sunduğu uluslararası fırsatlar hakkında bilgi veren Çağrı Bağcıoğlu, İngiltere’deki Univesity of Liverpool işbirliği ile hayata geçirdikleri çift diploma programlarının, Türkiye’de bir ilk olduğunu belirtiyor. University of Liverpool işbirliğindeki programların şimdilik beş alanı kapsadığı belirten Bağcıoğlu, bu programların,  Bilgisayar Mühendisliği, Elektronik-Elektronik Mühendisliği, İşletme, İşletme-Ekonomi, Medya ve İletişim Sistemleri olduğunu sözlerine ekliyor. Bu programlarda okuyan öğrencilerin ilk üç sene BİLGİ’de son sene İngiltere’de, University of Liverpool’da okuduklarını söyleyen Bağcıoğlu, “Mezun olduklarında her iki üniversiteden de diploma alıyorlar. Çift diploma edinme fırsatı veren bir başka programımız da University of London’a bağlı olan London School of Economics ile sürdürdüğümüz Üstün Başarı Programları. BİLGİ, University of London LSE Programları’na bağlı Türkiye’deki tek merkez. Çift diploma programları da Üstün Başarı Programları da öğrencilerimiz için büyük bir fırsat” diyor.

BİLGİ’de öğretim dili İngilizce

BİLGİ’de öğretim dilinin İngilizce olmasının da çok önemli bir nokta olduğunu düşünen Bağcıoğlu, İngilizce Hazırlık Programında verilen dil eğitiminin, öğrencilere, derslerini kolayca takip etmenin yanı sıra uluslararası fırsatlardan yararlanabilme fırsatı sağladığını söylüyor. Bununla ilgili, “BİLGİ İngilizce Hazırlık Programı en yüksek nitelikli dil eğitimini vermek üzere Cambridge University Press, Cambridge ESOL ve Bell Educational Trust bünyesinde öğretim yapıyor. Öğrencilerimiz İngilizce dil becerilerini kazandıkları gibi, Dil Programları kapsamında yabancı dil derslerine katılarak Japonca, Fransızca, Rusça gibi yabancı dilleri de öğrenme imkanı buluyor” diyen Bağcıoğlu, İstanbul Bilgi Üniversitesi ve Europa-Universität Viadrina Frankfurt-Oder işbirliğiyle yürütülen Avrupa Etüdleri Çift Diplomalı Programının da yüksek lisans tarafında uluslararası nitelikli bir program olduğunu açıklıyor. BİLGİ-Köln Üniversitesi işbirliğinde yürütülen Türk-Alman Ekonomi Hukuku Ortak Yüksek Lisans Programının da Türkçe ve Almanca dilinde yürütülen ilk ortak diplomalı hukuk yüksek lisans özelliği taşıdığını dile getiren Bağcıoğlu, bunların yanı sıra École Polytechnique ile ortak Ekonomi Doktora Programı’nı da sürdürdüklerini ifade ediyor.

BİLGİ’nin, Erasmus Değişim Programı’nın da aktif bir katılımcısı, Erasmus kapsamında en çok öğrenci değişimi yapan üniversitelerden biri olduğuna da dikkat çeken Çağrı Bağcıoğlu, bununla ilgili de şu bilgileri veriyor: “BİLGİ’nin 22 Avrupa ülkesinde 180’den fazla üniversiteyle değişim anlaşması bulunuyor. Avrupa’da değişim programlarına katılan öğrencilerimizin sayısı oldukça fazla ama bunun yanı sıra yurt dışından Türkiye’de okumak üzere BİLGİ’yi seçen bir o kadar da uluslararası öğrenci var. Bu sayede öğrencilerimiz uluslararası deneyimi, yalnızca yurt dışına çıkarak değil, burada, kendi kampüslerinde de ediniyorlar. Bir üniversitenin uluslararası olma niteliğini taşıması bakımından bu da önemli bir kıstas.”

Liverpool’a iki program eklenecek

Yeni akademik dönemde BİLGİ-University of Liverpool çift diploma programlarına iki yeni program eklemeyi planladıklarını söyleyen Bağcıoğlu, Psikoloji ve Siyaset Bilimi alanlarında öğretime başlaması planlanan bu programlar ile University of Liverpool işbirliğinde gerçekleşen toplam yedi programlarının olacağını dile getiriyor. University of Liverpool’un, İngiltere’nin en prestijli üniversiteleri arasında kabul edildiğini, bu okulun Dokuz Nobel Ödülü sahibi ve tüm dünyada en iyi üniversiteler sıralamasında yüzde 1’lik dilimin içerisinde yer aldığını belirten Bağcıoğlu, “Öğrencilerimizin böyle bir üniversitenin diplomasıyla mezun olmaları, gelecekleri için büyük yatırım” diyor.

Gelecek dönem BİLGİ’de yapmayı planladıkları yeni uluslararası işbirlikleri ile ilgili de açıklama yapan Çağrı Bağcıoğlu, “İşbirlikleri saymakla bitmez. Mesela BİLGİ Moda Tasarımı programının yürüttüğü bir çalışma var. Bu çalışma sonuçlanınca dünyanın en iyi tasarım okullarından biri olan Nuova Accademia di Belle Arti Milano (NABA) ile öğrenci değişimi gerçekleştireceğiz. Öğrencilerimiz Domus Academy ve NABA’nın Milano’daki özel yaz derslerine ve özel projelerine katılma ve burada staj yapma olanağı bulabilecekler. BİLGİ ve NABA arasında, her iki kurumdan da mezun olan öğrencilere çift diploma verilmesine yönelik protokol çalışmaları da devam ediyor. Çift diploma programı çalışmalarını da kısa zamanda sonuçlandırmayı bekliyoruz. En başta değindiğim gerçek bir uluslararası üniversite olma doğrultusunda bu gibi işbirliklerine her gün bir yenisini eklemeyi planlıyoruz. Uluslararası düzeyde bağlantılarını daha öğrencilik yıllarında oluşturmaya başlamış, bu sayede gelecekleri için bir fark yaratmış mezunlar vermeyi hedefliyoruz” diye konuşuyor.

230 Avrupa üniversitesi seçeneği

BİLGİ’nin kurulduğu 1996 yılından bu yana gerek Erasmus gerekse ikili anlaşmalar nezdinde Türkiye’nin en fazla yabancı uyruklu öğrenciye ev sahipliği yapan bir vakıf üniversitesi olduğunu düşünen BİLGİ’nin Uluslararası Merkez Direktörü Yrd. Doç. Dr. Şamil Erdoğan da BİLGİ’nin halen en fazla yabancı uyruklu Erasmus değişim öğrencisini misafir eden ve bu anlamda göz ardı edilemeyecek sayıda öğrencinin anlaşmalı olduğu yaklaşık 230 farklı Avrupa üniversitesinde eğitim tecrübesi yaşamasını sağlayan lider konumdaki vakıf üniversitelerinden biri olduğuna dikkat çekiyor. BİLGİ’nin Laureate Üniversiteleri ağının Türkiye’deki tek üyesi olması avantajı ile öğrencilerine ikili anlaşmalar ve Erasmus Öğrenci Değişimi haricinde üçüncü bir opsiyon sunarak tercih eden öğrencilerin dünyanın dört bir yanında eğitim veren diğer Laureate üniversitelerinde de eğitim alma şansını sunduğunu dile getiren Erdoğan, tüm bu seçeneklerin, 2009 yılından beri Uluslararası Merkez çatısı altında hizmete sunulduğunu belirtiyor.

2009-2010 akademik yılında Yabancı Uyruklu Öğrenci sınavının (YÖS) kaldırılması ile birlikte BİLGİ’nin Yabancı Uyruklu Öğrenci Birimi’ni kurduğunu ve Laureate Ofisi, Erasmus Ofisi ve İkili anlaşmalar birimlerini Uluslararası Merkez’in çatısı altında birleştirerek uluslararası üniversite olma yolunda önemli bir adım attığını da söyleyen Erdoğan, “Bu kapsamda Luareate Ofisi, hem BİLGİ öğrencilerinin diğer Laureate kurumlarında eğitim görmelerini, hem de farklı ülkelerdeki Laureate üyesi üniversite öğrencilerinin BİLGİ’de eğitimlerine devam etmelerini sağlamaktadır. Laureate Ofisi aynı zamanda ikili anlaşmalardan da sorumludur. Erasmus Ofisi yine benzer bir çalışma ile BİLGİ ile anlaşması bulunan Avrupa’daki yaklaşık 230 üniversiteden BİLGİ’ye öğrenci değişimini ve BİLGİ öğrencilerinin bu kurumlarda bir dönem ya da bir akademik yıl eğitimlerine devam etmelerini sağlamaktadır.  Yabancı Uyruklu Öğrenci Birimi ise, yabancı uyruklu olan öğrencilerin BİLGİ’de lisans, yüksek lisans ve doktora programlarına kabulünü ve bu programların yurt dışı tanıtım aktivitelerini yürütüyor. Yaklaşık 12 bin öğrencisi bulunan üniversitemizde 2012 yılı Mayıs ayı itibarıyla 30 farklı ülkeden 436 adet yabancı uyruklu öğrenci eğitim alıyor” diye konuşuyor.

75 farklı İngilizce program var

BİLGİ’nin mevcut vakıf üniversiteleri arasında en fazla İngilizce programa sahip üniversitelerden de biri olduğuna dikkat çeken Şamil Erdoğan, Toplam 6 fakülte, 2 yüksekokul ve iki enstitü dahilinde 75 farklı programı öğrencilerin hizmetine sunduklarını belirtiyor. Avrupa Üniversiteleri Birliği’ne tam üye olan BİLGİ’deki tüm bu programların YÖK onayı ve akreditasyonu ile yürütüldüğünü, öncelikle akademik kadrosu ve kendi alanında ulusal ve uluslararası başarılara imza atmış olan tüm programların, mevcut müfredatları ile BİLGİ’nin tercih edilen üniversitelerin başında gelmesini sağladığını vurgulayan Erdoğan, özgün eğitim yapısı ve özgürlükçü anlayışı ile BİLGİ’nin öğrenci odaklı bir üniversite olma yolunda diğer kurumlara da örnek olduğunu düşünüyor.

BİLGİ’nin en eski vakıf üniversitelerinden biri olmasının avantajı ile gerek Avrupa’da gerekse dünyanın birçok ülkesinde akredite olmuş BİLGİ’den mezun olan yabancı uyruklu öğrencilerin kendi ülkelerine döndüklerinde eğitimlerine denklik alarak kariyer imkanı yakaladığını söyleyen Erdoğan, “Özellikle Sosyal Bilimler ağırlıklı olmakla birlikte son dönemde kurulan Mühendislik ve Mimarlık Fakülteleri ile birlikte daha fazla yabancı öğrenciye ev sahipliği yapan kurumumuz eğitim hizmeti ihracatı konusunda da önde gelen üniversiteler arasında gösteriliyor” diyor. Erdoğan, Türkiye’nin en önde gelen uluslararası üniversitesi olan BİLGİ’nin, 2015 yılında 1000’in üzerinde yabancı uyruklu öğrenciye ev sahipliği yaparak, alanında öncü bir yükseköğretim kurumu olmayı hedeflediğinin altını çiziyor.

ÇOKULUSLU KAMPÜS

Andrea Vaca
Santa Fe University Art and Design, Fotoğrafçılık
Bahar 2010 Laureate Değişim

Derslerini aldığım hocalarımın bilgi derinliğinden çok etkilendim. BİLGİ’de gördüğüm öğrenim birinci sınıftı! BİLGİ’deyken ne zaman ihtiyacım olsa etrafımda yardıma koşacak insanlar olduğunu hissettim. Kampüslere ve kampüslerden şehir merkezine ulaşım son derece kolaydı. Ayrıca iyi internet erişiminden de bahsetmem gerek. BİLGİ her bakımdan asla unutamayacağım bir deneyim oldu.

See Yin Tan
INTI Colleges, İşletme/Pazarlama&Yönetim
Güz 2011 Laureate Değişim

Hayatım boyunca aldığım iyi kararlardan biri, hiç şüphe yok ki, yurt dışında, İstanbul’daki en iyi üniversitelerden birinde okumaktı: BİLGİ’de. Kampüs olanakları, uluslararası öğrencilere sunulan derslerin çeşitliliği, nitelikli akademisyenler, üniversite atmosferi, zamanında ve sık servislerden çok etkilendim ve BİLGİ’de harika bir zaman geçirdim. Her şeyin ötesinde, cana yakın çalışanların yardımı, özellikle yalnızca bir danışman değil aynı zamanda yardımsever bir arkadaş ve ilgili bir kardeş de olan Sibel, olmadan yaşadığım deneyim asla bu kadar güzel olmazdı. Bana bu unutulmaz deneyimi yaşama fırsatı verdiğin için teşekkürler Laureate!

Arthur Henrique De Souza Pascoal
Universidade Anhembi Morumbi, İletişim
Güz 2011 Laureate Değişim

Benim adım Arthur Souza. Brezilyalıyım ve Laureate Değişim Programı ile İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde geçirdiğim döneme dair harika deneyimlerimden bir kısmını sizinle paylaşmak için buradayım. Öncelikle İstanbul denen bu muhteşem şehirde geçirdiğim dönem boyunca bürokratik, sosyal ve duygusal konularda gösterdikleri destek, sempati ve özveri için tüm Uluslararası Merkez çalışanlarına teşekkür etmek istiyorum. Tarihi, kültürü ve insanlarıyla beni hayat ve kendim hakkında düşünmeye itecek egzotik bir yer arıyordum. Böylece, gerçekten çok çalışmanız gereken ama güzel İstanbul atmosferinin de tadını çıkarmak için size her zaman fırsat veren BİLGİ’de okumaya karar verdim.

Kelly Carver
ESCE, İşletme
Güz 2011 Laureate Değişim

Eylül 2011’den Ocak 2012’ye kadar İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde değişim öğrencisi olarak BİLGİ’de edindiğim deneyimden hem bir öğrenci olarak hem de kişisel olarak zevk aldım. Kampüs, dersler, kütüphane, spor olanakları ve öğrenci etkinlikleri BİLGİ’ye dair sayabileceğim en güzel özelliklerden. BİLGİ’de bilgili, harika insanlarla –hem akademisyenler hem de öğrencilerle- tanıştım, çok güzel arkadaşlıklar kurdum. İstanbul şehrini keşfederken bir yandan kişisel olarak ve profesyonel anlamda kendimi geliştirme imkânı buldum. Olağanüstü bir deneyim kazandım ve bunu tüm uluslararası öğrencilere tavsiye edebilirim.

Powered by Openmedia