BSB Teknoloji Chief Technology Officer’ı Sedef Öztürk, BİLGİ lisans eğitiminin ona hangi alanlarda katkıda bulunduğunu ve bölüm arkadaşı ile birlikte başladıkları girişimlerini detaylı bir şekilde açıkladı.
1) Öncelikle bize biraz kendinizden bahsedebilir misiniz?
İstanbul Bilgi Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği bölümü 2019 mezunuyum. Bölümümde geçirdiğim süre zarfında mesleki yatkınlıklarımı keşfedip yöneleceğim alanlar üzerine tecrübe edinmeye başladım. Okuldaki son yılımda şu an birlikte çalışmakta olduğum takım arkadaşlarımla birlikte TÜBİTAK’a yenilikçi bir fikirle başvurarak daha önce deneyimlemediğimiz bir alan olan girişimciliğe adım attık. AR-GE çalışmaları için TÜBİTAK’ın desteklemeyi uygun gördüğü ve yatırım yaptığı projemizi yürütmek amacı ile 24 Mayıs 2019 tarihinde BSB Teknoloji Geliştirme ve Yazılım A.Ş. adlı firmamızı kurduk ve bu yolda ilerlemeye devam ediyoruz.
2) BİLGİ’yi tercih etme sebebiniz neydi? Üniversite yılllarınız nasıl geçti, neler yaptınız?
Başlıca sebeplerden biri öğretim görevlilerinin ve verilen eğitimin kalitesiydi. Mesleki anlamda yönelmek istediğim anlanlarla ilgili yönlendirilebildiğim, yardım ve bilgi alabildiğim bir okulda okuduğum için kendimi şanslı hissediyorum.
Aynı zamanda üniversitenin her zaman önemli bir etiket olduğunu düşünmekteyim. İstanbul Bilgi Üniversitesi ise bu konuda oldukça başarılı.
Üniversitedeki ilk yılımda okuyacağım mesleği dersler haricinde de tanımak istediğim için bölüm hocalarımla çalışmaya başladım. Yine bölümümle alakalı olarak Bilgi Engineering Society öğrenci kulübünün yönetim kurulunda yer aldım. Bu sayede konferanslar ayarlayıp değerli kişileri konuk etme şansımız oldu.
Aslında BİLGİ sadece mesleki anlamda değil sosyal alanda da kendinizi oldukça geliştirebileceğiniz bir üniversite. Mesleki deneyimlerim dışında 1 sene tiyatro kulübünde yer aldım. Mezun olduğumdan beri kampüs hayatını oldukça özlüyorum.
3) Girişiminiz hakkında bilgi verebilir misiniz, nasıl bir deneyiminiz oldu?
Girişimimiz VR/AR sektörüne yeni bir bakış açısı kazandıracak bir ürün. Sanal platformdaki kokuları gerçeğe çeviren bir koku modülü yapıyoruz. Oyunlarla entegre edilebilir olan bu ürün 6 farklı koku kartuşu kullanarak oyundaki koordinasyon ve olaya göre kullanıcıya daha gerçekçi bir ortam oluşturacak. Aynı zamanda telefon ve bilgisayar uygulaması ile kullanıcının kontrolünde koku karışımı da verebilecek.
Geçirdiğimiz bu zorlu virüs sürecine de bir katkımız olsun istedik. Ara ürün olarak doğal uçucu yağların kokusuyla hem kullanıcıya kendi atmosferini yaratma imkanı tanıyacağız hem de bu yağların dezenfekte edici özelliğinden faydalanıp güzel kokuları verirken ortam sterilizasyonunu sağlayacağız. Kullanıcı, telefonuna indirdiği uygulamasıyla farklı yağları birbirine karıştırarak kendi atmosferini yaratabilecek, kokuların ortama verilme seviyesini ayarlayabilecek ve kimyasallardan uzak olan bu ürünü sağlık sorunu gözetmeksizin gönül rahatlığıyla kullanabilecek.
Benim için oldukça yeni bir sektör olan girişimcilik, bana tahmin edemeyeceğim kadar çok tecrübe kazandırdı. Mesleki ve teknik becerilerin yanında, birçok firmayla gerçekleştirilen görüşmeler sonucunda geliştirilen insan ilişkileri, şirketleşme sürecinde gelişen yönetme becerileri kazandığım en büyük tecrübelerden. Ürünün AR-GE sürecinden başlayarak pazarlama stratejilerine kadar her durumu yönetme tecrübesini yaşamış olmanın kendime geniş bir bakış açısı kazandırdığına inanıyorum.
4) Girişimci olma yolculuğunuzda BİLGİ’nin size ne gibi katkıları oldu, nasıl kolaylıklar sağladı?
TÜBİTAK sürecine girdiğimizi bölüm hocalarımızla paylaştığımız andan itibaren onlardan destek görmeye başladık. Gerek teknik, gerek süreç ile alakalı olarak yardım aldık.
Daha önce aynı süreçte deneyim yaşamış olan hocalarımız tarafından nasıl ilerlememiz gerektiği hakkında ve şirket kuruluşu konusunda bilgilendirildik. Destek oldukları her durum için teşekkürlerimizi iletiyoruz.
Aynı zamanda TÜBİTAK desteğini aldığımız dönemde BİLGİ bize Habertürk’te haberimizi yayınlama şansı tanıdı. Haberimiz şirket ve proje olarak duyulmamızı sağladı. Bu sayede
birçok sosyal medya sayfasında kullanıcı kitlesi yorumları ile buluşma şansımız oldu.