Aren Perdeci / Sinema ve Televizyon 2003 / Perdeci Film Yönetmeni
Kısa film çekerek sektöre adım attı. İlk uzun metrajlı filmi ‘Yanlış Zaman Yolcuları’nı daha 27 yaşındayken çekti. Yurtiçi ve yurtdışı festivallerde gösterilen film, ABD ve Brüksel’de ödüller aldı.
Sinemayı çok sevdiği ve film çekmek istediği için bu alanda eğitim almaya karar veren Aren, 1998 yılında Galatasaray Lisesi’ni bitirdikten sonra BİLGİ’de üniversite eğitimine başlar. Sinema ve televizyon bölümünde okumanın, film tarihini öğrenmek ve akademik bilgileri artırmak açısından faydalarını gördüğünü düşünen Aren, bu eğitimin uygulamada akademik kalma tehlikesi de taşıdığını düşünüyor.
Üniversiteden mezun olmadan önce okulda iki bağısız kısa film çeken Aren, ilk kısa filmini 2002 yılında ‘Threep’ adıyla, ardından 2003 yılında ikinci kısa filmini ‘Bahçedeki Böcekler’ adıyla çeker. Bu filmlerin ikisinin de çekimlerini bölümdeki arkadaşlarıyla ve okuldaki ekipmanlarla gerçekleştirir. İki filmin de galasının okulda yapıldığını söyleyen Aren, kısa filmlerinin uluslararası yarışmalarda ve akademik alanlarda gösterildiğini belirtiyor. Daha sonra reklam ve sinema sektöründe bir çok prodüksiyon firmasında asistanlık yapan Aren, yönetmen olarak ilk uzun metrajlı filmini 2006 yılında çeker. ‘Yanlış Zaman Yolcuları’ adlı ilk uzun metrajlı filmi, evrensel hikayesi ve kendine özgü yönetim ve kurgu tarzıyla öne çıkar, yurtiçi ve yurtdışı festivallerde gösterilir, ödüller alır.
Fransa’da fotoğraf festivaline katıldı
Aynı zamanda fotoğrafçılıkla da ilgilenen Perdeci bu konuda ülkemizi Fransa’nın Arles kentinde düzenlenen fotoğraf festivalinde temsil eder. Uzun metrajlı ilk filmi gösterime girdikten sonra 2007 yılında yapım şirketi ‘Perdeci Film’i kurar. Halen kendi şirketi Perdeci Film’de yönetmen olarak çalışmalarını sürdüren Aren, şu sıralar yeni film projeleri üzerinde çalışmalarını sürdürüyor.
Başrollerini Murat Onur, Canan Cemali, Sinem Tuncer ve İlker Uysaler’in oynadığı ‘Yanlış Zaman Yolcuları’ adlı filmin genç ama son derece profesyonel bir yaklaşımla çekilen bağımsız bir film olduğunu söyleyen Aren, çekimleri yaklaşık iki sene süren filmin bir çok zorlukları atlatarak gösterime girdiğini belirtiyor. Super 16 mm formatında renkli çekilen filmin görüntü yönetmenliği Serkan Güler’inyaptığını dile getiren Aren, 134 dakikalık ‘Yanlış Zaman Yolcuları’nın, genç bir yazar olan Mahir’in geçmişinden kurtulmak için ne kadar ileri gidebileceğinin hikayesi olduğunu açıklıyor. Aren, filmiyle ilgili şu bilgileri veriyor: “Film kendi içinde dört ayrı dünya içeriyor: Şimdi, Geçmiş, Roman ve Rüya. Filmin renkleri, kamera kullanımı, oyunculuk, ışık, kostüm, dekor, kurgu, ses, müzik ve bütün sinematik öğeler bu dünyaları birbirinden ayırmak için dizayn edildi.”
Amerika’nın en prestijli ödülünü aldı
Filmin sanat yönetimi ve kostümlerinin yine dört dünyayı temel alan dramatik yapı çerçevesinde çok titiz bir çalışmayla yapıldığını vurgulayan Aren, kostümlerin büyük bir bölümünün sıfırdan dizayn edildiğini, çizimler, skeçler, kumaş ve renk seçimleri ve provalara haftalarca vakit ayrıldığını belirtiyor. Taksim Talimhane’de eski bir İstanbul evinin içinde şimdiki zaman ve 1975 yıllarını yansıtan dekorların yapıldığını vurgulayan Aren, filmin orjinal müzikleri için akordeon ustası Edvard Aris, Saki Çimen ve Mat’la çalışıldığını söylüyor.
Filminin Amerika’nın en prestijli ödüllerinden Accolade Film Ödülleri’nde onur ödülü aldığını dile getiren Aren, ikinci onur ödülünü ise 34. Brüksel Uluslararası Bağımsız Film Festivali kapsamında Brüksel’de alır. II. Uluslararası Bursa İpek Yolu Film Festivali’ne katılan filminin, 19. Ankara Uluslararası Film Festivali Resmi Yarışma Filmi olduğunu, 5. Yerevan Film Festivali kapsamında Ermenistan’da, 7. Gloria Film Festivali Resmi Yarışma Filmi olarak ABD’de, Roma Film Festival Özel Gösterimi ile İtalya’da ve Macaristan Türk Filmleri Haftası Özel Gösterimi ile Macaristan’da festivallere katıldığını belirtiyor.
Gelecekle ilgili film çekmekten başka bir planı olmayan Aren, film çekmeyi öğrenmenin en iyi yolunun film çekmekten geçtiğini düşünüyor. Bir de sektörün içinde olmak ve çok fazla pratik yapmak gerektiğine inanıyor. İş dışındaki zamanlarında, film seyretmekten keyif alan Aren, kitap okumayı da seviyor.