Onur Ali Kısmet / İşletme-Ekonomi Üstün Başarı Programı 2001 / Garanti Bankası Türev Ürünler Yönetmeni
Okul yıllarında özel dersler veren Onur’un hedefi akademisyenliktir. Ama finansın parıltılı dünyası onu çeker ve milyarlarca dolarlık sözleşmelere imza atacak noktaya getirir.
Hep akademisyen olmak isteyen Onur, Bilgi’den işletme-ekonomi üstün başarı programından mezun olduktan sonra kısa bir süre akademisyenlik yapar. Ancak onu hayat başka bir yöne iter. 2004 yılında askerden döndükten sonra, finans sektörünün parıltılı ve heyecanlı dünyası ilgisini çeker. Kısa zamanda hocası Ege Yazgan’ın referansıyla kendisini Garanti Bankası’nın hazine biriminde bulur.
Üniversitedeyken Bilgi ve başka bir-iki vakıf üniversitesinden öğrencilere ekonomi, matematik ve istatistik dallarında özel dersler veren Onur, bir konuyu başka birine öğretebilecek seviyede öğrenmenin, sağlam bir temel oluşturduğunu, olaylara farklı açılardan bakmayı, bütünsel değerlendirme yapabilmeyi sağladığını, analitik düşünme yeteneğini geliştirdiğini, tüm bunların kariyerine çok büyük faydasının olduğunu söylüyor.
Okuldan mezun olduktan hemen sonra, Türkiye’nin ilk uzaktan erişimli yüksek lisans programı Bilgi e-MBA’de İstatistik ve Ekonomi derslerinin asistanı olarak bir yıl çalışan Onur, ders notlarını hazırlamak, düzenlemek, programı web sitesine yüklemek ve öğrencilere çevrimiçi destek vermekle görevlidir. Bilgi gibi bir okulda bir yıl daha kalabilmak istediği halde yüzyüze eğitimin verdiği keyfi uzaktan eğitimden alamadığı için 2001 yılında Bilgi’deki asistanlık görevinden ayrılan Onur, Boğaziçi Üniversitesi’nde iktisat dalında yüksek lisansa başlar, bir yandan da özel dersler verir.
O dönem Bilgi’de lisans eğitimi sırasında kaydolduğu London School of Economics’te de uzaktan öğrenimine devam eden Onur, 2001 krizi sonrasındaki ortamda iki okul, iş, ev ve evliliğe doğru giden ciddi bir ilişkiden oluşan karpuz sepetini bir koltukta taşıyamayacağını anlar. 2002 yılı sonunda en fazla vaktini alan yüksek lisans öğrenimine veda etmek zorunda kalır. 2003 yılında London School of Economics’ten iyi bir not ortalamasıyla mezun olur ve yıl sonunda askere gider. Askerliğini deprem sonrası Bingöl’de kısa dönem er olarak yapar. Oldukça zor koşullar altında geçirdiği 6 ay ona sabretmeyi ve pes etmemeyi öğretir.
Askerden döndükten üç ay sonra 2004 yılının Eylül ayında, Garanti Bankası’nda Türev Ürünler Yetkilisi olarak çalışmaya başlayan Onur, sabit getirili menkul kıymetler ve finansal türev ürünlerin değerlemelerini yapmak, bu ürünlere ilişkin MIS geliştirilmesine destek vermek, hazine kar/zarar ve risk raporları üretmek ve türev ürünlere ilişkin işlem sözleşmesi tasarımı gibi işlerden sorumlu olur.
Toplam 10 milyar dolarlık sözleşme
Nisan 2007’de Garanti Bankası’nın hazinesinde Türev Ürünler Yönetmeni görevine getirilen Onur, halen bu görevle çalışmasını sürdürüyor. Garanti’deki çalışma hayatı boyunca önemli ve başarılı işlere de imza atan Onur, 2005 yılında Garanti Bankası’nın ilk opsiyon sisteminin oluşturulmasında ve müşteri sözleşmelerinin tasarımında etkin görev alır. 2006 yılında Garanti Bankası hisselerinin bir kısmının GE’ye satışı sırasında due-diligence amaçlı hazine raporlamaları üzerinde yoğun bir şekilde çalışır. Diğer tüm görevlerinin ikinci planda kaldığı bu süreçte, ancak uzun yıllarda kazanılabilecek deneyimi 6 ay gibi kısa bir zamanda edinir. 2008 yılında swap işlemlerinin sistem entegrasyonuna katılır. Çerçeve sözleşme pazarlıklarını devraldıktan sonra, sözleşme imzalanan finansal karşı kurumların sayısı iki katına çıkar. Tasarımını ve pazarlığını yaptığı yapılandırılmış ürün sözleşmelerinin toplam tutarı 10 milyar doları aşar.
Halen Bilgi’de Finansal Ekonomi Yüksek Lisans programına devam eden Onur’un, akademik kariyerden uzaklaşmış olsa da öğretme isteği azalmaz. Gelecekle ilgili öncelikli hedefi banka içinde vereceği eğitimlerle biraz daha tecrübe kazanmak. Sonra da uzman olduğu konularda eğitim ve danışmanlık hizmetleri vereceği bir şirket kurmayı planlıyor. İkisinin arasınada en az üç ay sürecek bir dünya turu sıkıştırmak istiyor.
İş dışındaki zamanlarında mümkün olduğunca az uyuyup vaktini iyi değerlendirmeye çalışan Onur, evdeki televizyon yayınlarını kapattığını bilgisayarını da sadece arkadaşlarıyla iletişim kurmak için kullanmaya başladığını söylüyor. Şu sıralar en çok arkadaş toplantılarına ve partilere vakit ayırıyor, dışarı çıkmadığı akşamlarda ise kitap okuyor. Sualtı dünyasını keşfetmesini sağladığı için aletli dalıştan (SCUBA) vazgeçemiyor. Sadece kendi nefes alış-veriş sesi eşliğinde deniz canlılarını doğal ortamlarında izlemek onda tam meditasyon etkisi yaratıyor. Kışın ise oksijen, kar manzarası ve özgürlük duygusu için snowboard’unu alıp dağa çıkıyor.