Çevre ve iklim değişikliği konularına fokuslanıyor

BİLGİ’de Uluslararası İlişkiler eğitimi alan Tanyeli Sabuncu, çalışma hayatına Brüksel merkezli Corporate & Public Strategy (CPS) Advisory Group’ta başlamış. Leiden Üniversitesi’nde Avrupa Birliği Etüdleri üzerine yüksek lisans yapan Sabuncu, şu anda TÜSİAD Sanayide Dönüşüm ve Sektörel Politikalar Bölümü’nde Uzman olarak çalışıyor ve ağırlıklı olarak çevre ve iklim değişikliği konularına fokuslanıyor.

Üniversite eğitimini BİLGİ Uluslararası İlişkiler bölümünde tamamlayan Tanyeli Sabuncu, yüksek lisansını Leiden Üniversitesi’nde Avrupa Birliği (AB) Etüdleri üzerine yaptım. Çalışma hayatına ise Brüksel merkezli bir danışmanlık şirketi olan Corporate & Public Strategy (CPS) Advisory Group’ta başladı. Burada AB’nin çeşitli politika alanlarındaki gelişmeleri, bu gelişmelerin Türkiye’ye ve özel sektöre yansımalarını takip etti ve raporladı. Şuan TÜSİAD’da Sanayide Dönüşüm ve Sektörel Politikalar Bölümü’nde Uzman olarak çalışan Sabuncu, ağırlıklı olarak çevre ve iklim değişikliği konularında çalışıyor.

 

Uluslararası işbirlikleri tercih sebebi

Sabuncu da BİLGİ’yi görerek tercih edenlerden. Tercih sürecinde BİLGİ’de öğrenci olan bir çocukluk arkadaşıyla konuşmuş ve tanıtım günlerinde üniversiteyi gezme şansı bulmuş. Sabuncu o günü şöyle anlatıyor: “Üniversiteyi bana gezdiren kişinin de BİLGİ’de öğrenci olması benim için oldukça etkili bir tanıtım unsuru olmuştu. Üniversitenin uluslararası işbirlikleri ve hocalar en önemli tercih sebebimdi diyebilirim. Mezunu olduğunuz üniversite, çevrenizdeki insanlara edindiğiniz nosyon hakkında bir fikir verir. BİLGİ, özgürlükçü düşünceyi temsil eden, çok değerli akademisyenleri barındıran ve bu yönüyle de tanınan bir üniversite. Bu nedenle, BİLGİ mezunu olduğum için gururlu olduğumu söyleyebilirim.”

Üçüncü sektör olarak da isimlendirilen STK’ların politik karar alma süreçlerine katkı sağladığını ifade eden Sabuncu, “Danışmanlık şirketi olması nedeniyle her ne kadar özel sektörün bir parçası gibi gözükse de ilk çalıştığım kurumun da böyle bir işlevi vardı. CPS’deki işim üniversitede ve yüksek lisansta okuduklarımla oldukça paraleldi. Buradan ayrıldıktan sonra okuduğum ve tecrübe edindiğim alanda çalışmaya devam etmek, ancak bunu kar amaçlı olmayan bir kurumda yapmak istedim” diyor.

 

“Zaman ve iş gücü doğru yönetilmeli”

“Daha katılımcı bir sivil toplum için ne yapılması gerekiyor” sorusunu soruyoruz Sabuncu’ya ve şu cevabı alıyoruz: “Kaynak yetersizliği ve bununla da bağlantılı olarak kurumsallaşma eksikliğinin önemli bir sorun olduğunu düşünüyorum. Çalıştığım kurumun dışında bir STK’da gönüllü olarak yer almak istediğimde sıklıkla iş bölümünde bir belirsizlikle karşılaşıyorum. Bunun temel nedeni STK’ların içinde özel olarak insan kaynağı yönetimiyle ilgilenen birimlerin bulunmayışı. Ancak gönüllülük esasıyla çalışan bu yapılarda zamanın ve sınırlı olan iş gücünün doğru yönetilmesini sağlamak son derece önemli. İş gücünün ve zamanın doğru yönetilmesi, bir başka deyişle iş bölümünün etkin yapılması üyelerin ve profesyonel kadronun kurumu sahiplenmesini de güçlendirecektir.”

Türkiye’deki sivil toplum hareketlerinin gelişmesi için bir diğer önemli konunun da karar alma süreçleri olduğuna dikkat çeken Sabuncu, “Her üyenin eşit söz hakkının bulunduğu, ancak üyelerin tamamının eşit zamanı ve katkıyı sunmasının beklenemeyeceği yapılarda özellikle işleyişe ilişkin kararların koşullara ve kişilere bağlı olarak alınması eğilimi yaygın oluyor. Bu durum etkin ve hızlı karar almayı zorlaştırabiliyor. Kararların etkin ve hızlı biçimde alınabildiği, öte yandan işleyişin ve yapılanmanın da sıklıkla sorgulanmadığı bir örgütlenme kurumsallaşmayla sağlanabilir” ifadelerini kullanıyor.

 

İletişim mekanizmalarının devamlılığını önemsiyor

STK’lar arası iletişim ve işbirliğinin artırılması gerektiğini belirten Sabuncu, hedeflerin net biçimde belirlenmesini ve iletişim mekanizmalarında devamlılığın sağlanmasını önemli görüyor.

 

Doğada olmayı çok seviyor

Tam bir doğa tutkunu olan Sabuncu, düzenli olarak koşuyor ve doğa sporlarıyla ilgileniyor. Fırsat bulabildiği ölçüde doğa yürüyüşlerine, tırmanışlara gidiyor ve kamp yapıyor. Tüplü dalış da yapan Sabuncu, “Kısacası doğa da olmayı çok seviyorum” diyor

 

KISA KISA

Üniversitedeki favori mekânınız neresiydi? Kütüphane

Favori hocanız kimdi? Hepsi

En son hangi kitabı okudunuz? Barbarın Kahkahası – Sema Kaygusuz

En son hangi şehre gittiniz? Balıkesir (Kaz Dağları)

Powered by Openmedia