Ali Burhanoğlu / İşletme-İktisat 2006 / Deloitte Süpervizör
Bağımsız denetim firması Deloıtte’in denetim bölümünde süpervizor olarak çalışan Ali’nin hedefi üst düzey yöneticilik ve hocalık yapmak.
Yönetim danışmanlığı ve denetim mesleği ile üniversitenin dördüncü sınıfında seçmeli olarak aldığı vergi dersinde tanışır. O dönem PricewaterhouseCoopers firmasında partner olarak çalışan vergi hocasından çok etkilenir. Çok fazla şeyi çok kısa sürede öğrenmek, tecrübe kazanmak, farklı farklı insanlar görmek, monoton iş hayatının dışında olmak amacıyla bu mesleği tercih eder.
Her şeyden önce okuduğu bölüm sayesinde bu işe girebildiğini düşünen Ali, daha üniversitede okurken kariyerini planlar, özellikle seçmeli dersleri seçerken, daha kolay dersler almak yerine ilerde çalışırken faydasını görebileceği dersler seçmeye çalışır. Seçtiği finans ve ekonomi ağırlıklı bu derslerin iş hayatında çok fazla faydasını gören Ali’nin üniversitede aldığı muhasebe dersi aslında işinin temelini oluşturur. “Sonuç olarak şirketlere gidip finansallarına denetim yapıyoruz bunun temeli de muhasebe” diyen Ali, bunun temelini küçük de olsa okulda atar. Derslerin işine katkıları ile ilgili Ali; “Tabi finansalları analiz ederken finansal rasyolar, formüller kullanmanız gerekiyor. Bunun da temelini okulda aldığım finans derslerine borçluyum. Şirkette bunlarla karşılaştığımda, sudan çıkmış balık gibi bunlarda neymiş gibi tepkilerim olmadı tam aksine biz bunları okulda görmüştük dedim ve kendimi çalışırken geliştirmeye devam ettim” diyor.
Yaptığı stajların çok faydasını gördü
Üniversitede okurken ilk sene hariç, ikinci ve üçüncü sınıfın yazlarında staj yapan Ali, aslında bunları staj olarak görmemek gerektiğini, her yaz çalıştığını söylüyor. 2004 yılında önce otomotiv yan sanayinde plastik üreticisi bir firmada üretim alanında bir ay, ardından Mercedes Benz Türkiye’de satış departmanında bir ay staj yapan Ali, staj konusunda biraz şanslı olduğunu düşünüyor. Bunu, “Amcam bir firmada yönetici pozisyonunda çalışıyordu, onun sayesinde üçüncü sınıftan dördüncü sınıfa geçerken yazın o firmanın bütün departmanlarda birer hafta staj yapma imkanım oldu” diye açıklayan Ali, bu stajlar sayesinde hangi departmanda ne iş yapıldığını, bu departmanlardan hangisinin kendisine uyduğunu anlar.
Okuldan mezun olur olmaz askere gider ve kısa dönem askerlik yapan Ali, askerden döner dönmez Deloitte’da denetim bölümünde çalışmaya başlar. “Deloitte’de ilk girdiğimde junior olarak çalışmaya başladım. Yani bir nevi çaylaktım” diyen Ali, yüksek lisans yapmasa da çalışırken, yüksek lisans yapmış kadar deneyim edindiğini söylüyor. “Çalışırken zaten yüksek lisans yapıyor gibiyim. Size belirli bir süre veriliyor. Bir ekibiniz var. Başınızda bir müdürünüz var ve onu yüksek lisanstaki herhangi bir dersinizin asistanı gibi düşünebilirsiniz. Bir de müdürün de üzerinde sorumlu ortak baş denetçi var, rapora imza atacak kişi (partner) onu da dersin profesörü olarak düşünürseniz, biz de ekip olarak profesörden yapılması gereken ödevi almış ve onu yapmaya çalışan yüksek lisans öğrencileri gibiyiz” diyor.
Firma firma gezmek tecrübe kazandırıyor
Halen bağımsız denetim ve serbest muhasebeci mali müşavirlik firması Deloitte’in denetim bölümünde süpervizör olarak çalışan Ali, denetim işinde birlikte çalıştıkları farklı farklı firmalar sayesinde çok sayıda yeni insanla tanışıldığını dile getirerek, “Tek bir firmada çalışıyor olsanız bir kaç ayda öğreneceğinizi Deloitte gibi bir denetim firmasında bir kaç günde öğrenirsiniz. Firma firma gezdikçe tecrübenize tecrübe katarsınız” diye konuşuyor. Meslekle ilgili kariyer planları arasında üst düzey yöneticilik yapmak olan Ali’nin bir hedefi de emeklilik döneminde üniversitelerde hocalık yapmak. Bu alanda edindi bilgi ve tecrübelerini gençlerle paylaşarak genç kalmak isteyen Ali, denetim sektöründe başarılı olmanın yolunun, denetlenen firmaların çalışanları ile iyi geçinmekten geçtiğine dikkat çekiyor. Ali bu konuda şunları söylüyor: “Onlardan data alamazsanız işiniz yarım kalır. Aldığınız dataları iyi analiz etmelisiniz. Raporların yetişmesi gereken kesin tarihlere uymak zorundasınız. Yaptığımız iş sayılarla ilgili olduğu için hem çok hızlı hem de dikkatli olmanız gerekir. Bu iş ekip işi olduğundan ekiple de iyi geçinmek gerekiyor.”
İş dışında kitap okuyan, bol bol gezen, arkadaşlarıyla dışarı çıkan Ali, konserleri de pek kaçırmıyor. Yeni hobi olarak yelkene merak salan Ali, yelken yaparak, iş hayatının stresinden arınıyor.