2008 yılında BİLGİ Uluslararası Finans Bölümü’nden mezun olan Onur Erdem, uzun yıllardır çalıştığı, editörlük ve program editörlüğü görevlerini üstlendiği NTV Spor’un yanı sıra Can Yayınları bünyesinde çıkan Socrates Dergisi’nde Yazı İşleri Müdürlüğü görevini yürütüyor.
Uluslararası Finans Bölümü’nde okurken çeşitli şirketlerde staj yapan Onur, sporu izlemeyi ve yazmayı sevdiğini fark ettikten sonra spor alanında stajlar yaptı. Ardından da BİLGİ ile NTV’nin ortak sertifika programını tamamlayarak NTV Spor’da çalışmaya başladı. Şimdilerde Can Yayınları’nın bünyesindeki Socrates Dergisi’nin de Yazı İşleri Müdürlüğü’nü yapıyor.
“Rahat bir öğrencilik geçirdim”
Hazırlık sınıfını Sıraselviler’deki binada okuyan son dönem öğrencilerinden olan Onur, İzmir’den İstanbul’a gelip İstiklal Caddesi’ne yakın olmanın şansını yakalayanlardan. Sıraselviler’den sonra bir yıl Dolapdere, ardından da 4 yıl Kuştepe Kampüsü’nde öğrenciliği geçen Onur, rahat bir öğrencilik dönemi geçirdiğini söylüyor.
Öğrenciliğinin ilk yıllarında okuduğu bölümle ilgili bir şeyler denemek isteyen onur, İzmir’de bulunan bir menkul değerler şirketinde, ardından üçüncü sınıfta Ernst & Young’ta staj yaptıktan sonra sektörü sevmediğini ve kendine başka bir yol çizmesi gerektiğini hisseder. Bu sıralarda spor müsabakalarını izleyip yazmayı çok sevdiğini fark ederek Four-Four-Two Dergisi’nde kendine staj ayarlar. 2006 yılının yaz aylarında stajını tamamladıktan sonra da Radikal Gazetesi’nin spor servisinde stajyer olarak çalışmaya başlar. Altı aylık stajyerlik döneminden sonra da aynı departmanda bir yıl yarı zamanlı editör olarak çalışır. 2008 yılının Mayıs ayında okulunun son finallerine girmek için Radikal Gazetesi’nden ayrılır.
NTV Spor’da çalışmayı sınavla kazandı
Onur’un hayatına yön veren işe başlaması ise, BİLGİ ile NTV’nin ortak düzenlediği “Televizyon Gazeteciliği Sertifika Programı” sayesinde şekillenir. Onur, o süreci şöyle anlatıyor: “BİLGİ ile NTV’nin ortak düzenlediği Televizyon Gazeteciliği Sertifika Programı’nın sınavına girdim ve kazandım. Yazılı, sözlü derken 20 kişi kaldık. Sekiz haftalık bir eğitimin ardından içimizden yedi kişi NTV’de işe başladı. Üç kişi haber merkezine, iki kişi ntvmsnbc.com’a, ben ve bir arkadaşım daha da NTV Spor’a girdik. O program olmasa şu an muhtemelen başka bir iş yapıyordum. Mezun olduğum gibi NTV Spor’da çalışmaya başladım ve 6.5 yıldır burada devam ediyorum. Bu süre içinde muhabirlik, editörlük ve program editörlüğü yaptım. Son olarak da NTV Spor’dan ayrı, Can Yayınları bünyesinden çıkan Socrates Dergi’de Yazı İşleri Müdürlüğü görevini yürütüyorum.
“Çalıştığım sektörün yalanlar üzerine kurulu olduğunu söylüyorlar”
İnsanların Onur’un çalıştığı sektör üzerine yorumları ise ilginç ve bir o kadar da çarpıcı… Onur, “İnsanlar çalıştığım sektörün yalanlar üzerine kurulu olduğunu düşünüyor, çok da haksız sayılmazlar. Ancak şöyle açıklayayım; ekrandaki hiçbir şey tam olarak gerçeğin ta kendisi değil. Bu anlamda, zaten gördüğünüz her şey sahte. Her şey olduğundan daha abartılı ve büyük gösteriliyor. Bu yüzden insanların şikayetini anlayabiliyorum ama işin doğası bu ve Türkiye’ye özgü bir durum değil. Sadece, burada ipin ucu biraz daha fazla kaçıyor. Sevdiğim tarafı ise sürekli yaşayan bir sektör olması. Dükkanı kapatıp gidemiyorsunuz. Her şey anlık yaşanıyor. İki saat uğraşıp bir iş çıkarıyorsunuz ve üç dakika yayınlandıktan sonra hafızalarda çöpe atılıyor. Tekrarı yok. Bu, kötü gibi görünse de her gün ayrı ve güzel bir telaş getiriyor beraberinde. O hissi seviyorum” diyor.
Socrates Dergisi ile ilgilenmenin kendini çok heyecanlandırdığını söyleyen Onur, uzun zamandır özlemini duyduğu bir şeyin parçası olmaktan ve sporun her alanına değen bir dergiye katkıda bulunmaktan dolayı oldukça mutlu. “Umarım ömrü uzun olur” diyor.
Basketbol ve müzikle ilgileniyor
İş dışında kalan bütün boş zamanlarını basketbol ve müzik ile geçiren Onur, elinde kalan tüm zamanı bu iki alana yayabilmek için elinden geleni yaptığını söylüyor. Üniversite yıllarına geri dönebilseydi eğer, yapmak istediği şey çok net: “ Kesinlikle yurt dışı değişim programlarından birine giderdim. En az bir seneyi başka bir ülkede ve başka bir kültürde geçirme ihtimali çok güzel. Okuldan sonra böyle bir imkan bulmakta zorlanıyorsunuz.”
Onur’un gelecek planları arasında da İngiltere’ye yerleşmek var. Birkaç sene sonra Londra’da yaşayan biri olmayı istiyor.