Elif Kocadağ / Siyaset Bilimi 2007 / Pigastro-İşletmeci
Aile işletmesi Sütiş’in mutfağında işi öğrendi. Siyaset Bilimi okudu ama abisiyle birlikte kantin işletmeciliğine girişti. Bugün Bilgi’nin Dolapdere’deki eski kantinini işletiyor.
Aslında Elif Kocadağ mekan işletmeciliğinde ‘alaylı’ diyebiliriz. Çünkü küçük yaşlardan itibaren bizzat bu işin mutfağında yetişir. İşletmecilikle ilgili hemen her şeyi bizzat yaşayarak tecrübe eder. Aile işi olan restoran işletmeciliği ile daha okurken ilgilenmeye başlar. Okul yıllarında hep aile işletmesinde çalışır. Bu konuda annesi ve babasından çok büyük destek alır. “Erkek kardeşlerimle benim aramda hiçbir fark gözetmediler” diyen Elif, bunun faydalarını şimdi daha çok gördüğünü söylüyor.
Aldığı eğitimin mesleğinde çok faydasını gördüğünü söyleyen Elif, siyaset bilimi eğitiminin özellikle yönetimsel becerilerinin gelişimine önemli katkı sağladığını düşünüyor. Üniversite yıllarında hep çalışan Elif, mezun olduktan sonra kardeşinin ve kuzeninin kurduğu Pigastro’da çalışmaya başlar. Bugün Pigastro olarak, Koç, Sabancı, Kadir Has, Doğuş ve İstanbul Bilgi Üniversitesi gibi Türkiye’nin en önemli beş vakıf üniversitesinin kantinini işlettiklerini belirten Elif, okullarda kafeterya ve catering hizmeti vermek amacı ile kurulan Pigastro’nun bu alanda markalaşmış tek firma olduğunu dile getiriyor. Bilgi’nin de Dolapdere’deki eski kantinini işleten Elif, özellikle kendi okulunda böyle bir hizmet verdiği için çok mutlu.
Klasik kantin işletmeciliği yapmıyor
“Klasik kantin işletmeciliği anlayışından uzak, tamamen kişiye özel bir restoran mantığıyla hizmet veriyoruz” diyen Elif, Pigastro olarak kantinlerdeki ürünlerde kaliteli malzeme kullandıklarını, tüm malzemelerin taze, sağlıklı olması için yerinden seçmeyi tercih ettiklerini belirtiyor ve “Amacımız ‘doğalsa sağlıklıdır’ düşüncesi ile yalnızca organik ürünlerden oluşan bir konsept yaratmak” diyor. Elif, Pigastro kantinlerdeki menülerde; sulu yemeklerin yanı sıra kendi imalatları olan döner, Sütiş markalı sütlü tatlılar, özel ekmekler, İtalyan bir markanın yüzde yüz Arabika çekirdeklerinden yapılma kahvelerinin de aralarında olduğu çok sayıda çeşidin yer aldığını belirtiyor.
İki yıla yakın, proje ortakları olan Sütiş’in yenilenen konsepti için hazırlanan çeşitli projelerinde de çalışan Elif, bu projelerle birlikte Sütiş’te kısa zamanda birçok köklü değişimler yapıldığını söylüyor. Bu değişimlerin ardından Sütiş’in Hürriyet gazetesinin yaptığı “Türkiye’nin en iyi kahvaltı mekânları” haberinde ikinci sırada gösterildiğini, bunun da kendisi için oldukça gurur verici bir durum olduğunu ifade ediyor.
Yaklaşık dört yıldır Pigastro’nun başında, a’dan z’ye tüm işleyişle ilgilenen Elif, “Yeri geliyor bizzat servisin ortasına elimde tabaklarla giriyorum. Yeri geliyor mutfakta kazanın başında buluyorum kendimi. Müşteriden anında reaksiyon alınan bir iş yaptığımız için sürekli kontrol ve titizlik olmazsa olmaz iki ilkemiz. Aslında senelerdir, gerek işletmeciliğini yaptığım gerekse bizzat çalıştığım firmalarımızda aktif olarak mutfakta görev aldım. Pastacılıktan sütlü tatlıların imalatına kadar geniş yelpazedeki birçok ürünün hazırlık aşamalarında görev aldım” diyor. Kendini iyi bir oyun kurucu olarak gören Elif, takımındaki herkesin güçlü ve zayıf yönlerini iyi analiz ediyor. İşletmeciliğini yürüttüğü restoranlarda, aslında toplumun küçük ama homojen hale gelmiş bir kesitinin çalıştığını söyleyen Elif, herkesin eğitim seviyesinin, mesleki becerilerinin, hayat görüşlerinin birbirinden farklı olduğunu, bu insanları ortak bir amaca yöneltmek için birçok kritere dikkat etmek gerektiğini vurguluyor.
Kurumsallaşma çalışması sürüyor
Şu aralar Pigastro dışında özellikle Sütiş ve Lokma’nın kurumsallaşma süreçleri ile de yakından ilgilenen Elif Kocadağ, merkezi bir imalathane kurarak üretimde standardizasyonu yakalamayı hedeflediklerini açıklıyor. Bu sayede bayileşme ve franchising yolunda önemli bir adım da atmış olacaklarını düşünüyor. Tüm bunlar dışında sosyal sorumluluk konusuna önem veren Elif, daha çok sayıda sosyal sorumluluk projesini hayata geçirmek için çalışmalarını sürdürüyor.
Mekan işletmeciliğinde başarılı olabilmek için işin bizzat başında bulunmak gerektiğine dikkat çeken Elif, ayrıca sıradan olmanın başarısızlıkta büyük rol oynadığına inanıyor. Boş vakitlerinde sinemaya gitmekten keyif alan Elif, vizyondaki filmleri kaçırmıyor. Ayrıca pilates yapıyor ve yüzüyor.