Şafak Velioğlu / Uluslararası İlişkiler 2002 / Kooperatif Art & Performance Hall-İşletmeci
Yerinde duramayan bir hikayesi var Şafak’ın. Kah akademi kah performans sanatları, kah Sofya kah Barselona… Bugün ise Beyoğlu’unda arkdaşlarıyla ‘koorperatif’ bir mekan işletiyor.
Şafak, üniversitede okurken BİLGİ’nin bünyesinde birçok alan çalışmasında ve seminerde görev alır. Mesela, Türkiye’deki zorunlu iç göçlerle ilgili; Mardin ilinin çok kültürlü kent merkezi konusunda sosyolojik bir alan araştırması yapan Şafak’ın bu araştırması daha sonra İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları tarafından kitaplaştırılır.
Üniversiteden mezun olduktan sonra ‘Kültürel İncelemeler Yüksek Lisans Programı’na başlayan Şafak, programı bitirmeden İstanbul’dan ayrılıp seyahat etmeye başlar. Sv. Kliment Sofya Üniversitesi Doğu Avrupa Milliyetçilik Enstitüsü Kürsüsü’nde siyaset bilimi üzerine yüksek lisans yapar. Daha sonra, sosyoloji ile ilgili hayallerini gerçekleştirmek amacıyla Barcelona Üniversitesi’nde “performative identities” konusunda doktoraya başlar. Bir süre sonra, müzik ve başka sanat alanlarına duyduğu ilgi yoğunlaşınca doktorayı tamamlamadan Zagreb’e taşınır ve orada sahne tasarımı yapmaya başlar.
Ardından İspanya’da müzisyenler insiyatifi olarak bir enstitüsü kurmaya kalkıştıklarını söyleyen Şafak, burada birçok kurumdan ve Katalunya Federal Kültür Bakanlığı’ndan maddi bir destekle kağıt üstünde kurulmuş ‘ev ofis’ olarak çalışmaya başlar. Halen ‘Oriental Music Institute of Barcelona’ olarak, iki müzik grubu ile ilgili organizasyon çalışmalarını yapan Şafak, “İstanbul’a taşındıktan sonra ‘Kooperatif’ olarak daha aktif ve hiçbir kurumsal veya bakanlık desteği almadan, birçok insanın karşılıksız desteğiyle çalışmaya devam ediyoruz. Buradaki Kooperatif çok daha fazla disipline ev sahipliği yapmaya çalışıyor” diyor.
Akademik çalışmalara devam ediyor
Yarım bıraktığı doktorasını, Kooperatif’te işler kötüye gitmedikçe geri dönüp bitirmek gibi bir planının olmadığını belirten Şafak, “Ama hala BİLGİ’nin Göç Araştırmaları’nda her an bir saha çalışmasına dahil olabilirim” diyor. Bunun dışında Marmara Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nden Emre Işık ile ‘kimlik ve mekan’ üzerine bir alan çalışmasını kitaplaştırmaya çalıştıklarını söyleyen Şafak, bu kitabın yarısını hazırladıklarını belirtiyor.
“Bugüne kadar çok gezdim, çok kritik anlarda kesin dönüşler yaptım ve çok merak ettim. Önce sosyal bilimler alanında akademik çalışmalar, daha sonra her türlü sanatsal çalışma yaptım ama yine de uzmanlaşma algılayamadığım veya beceremediğim tek şey oldu şu hayatta” diyen Şafak, akademik saha çalışmaları ve kitaplarının yanında müzikle de yakından ilgilenir. Bazı albümlerde çalar, dünyanın farklı yerlerinde birçok festivalde enstrümanlarıyla sahne alır ve atölye çalışmaları yapar. Geçtiğimiz yaz, Gola Çevre ve Kültür Derneği’nin Doğu Karadeniz’de yaptığı “Yeşil Yayla Çevre Festivali”nde “geri dönüşüm ve ritm” üzerine bir atölye çalışması yapan Şafak, bu çalışmayı bu yaz da tekrarlamak istiyor.
Deneysel müzik grubu kuracak
Şafak son zamanlarda, Fransız asıllı gitarist Alain Blesing ile birlikte deneysel bir müzik grubu kurmaya çalışıyor. “Adını sanırım ‘Kooperatif Groove Band’ ya da ‘Kooperatif Improvisation Band’ koyacağız. Bir de uzun süredir beklediğimiz ve düşündüğümüz bir ‘polit bureau’ organizması üzerinde çalışıyoruz. Bu da Kooperatif bünyesinde gerçekleştirmek istediğimiz bir sanatsal eleştiri ve denemeleri yapacak fanzin bir çalışmamız” diyerek son dönemde yaptığı çalışmalarla ilgili bilgi veren Şafak, bir de ödül alır. Zagreb’te yaşarken “Numen” isimli bir sanat tasarımı grubunda çalışan Şafak, Numen’in 20 yıl sonra, 2008 yılında, Madrid Devlet Tiyatrosu’nda oynanmak üzere Hamlet’i sahnelediğini, bu oyunun, sahne tasarımının ana hatlarını, kavramsal arka planını ve sunum metnini kendisinin kaleme aldığını açıklıyor. Bu çalışmanın Hırvatistan’da o yılın sahne tasarımı yarışmasında ikincilik ödülü aldığını belirten Şafak, “Daha sonra 2009 yılında Slovenya asıllı yönetmen Tomas Pandur ile birlikte Riga’da oynanacak Jean Genet’in “Paravanlar” oyununun sahne tasarımını Numen adına Sven Jonke ile gerçekleştirdik” diyor.