Aslıhan Tuna – Uluslararası İlişkiler 2008 – Pozitive Live Etkinlik Tasarımı ve Prodüksiyon Sorumlusu
Lise ve üniversite eğitimi boyunca kültür-sanat alanında çalışan Aslıhan, şimdi bir yandan yüksek lisansını tamamlerken bir yandan da etkinlik tasarımı ve prodüksiyon sorumlusu olarak çalışıyor.Lise yıllarının sonunda, yazları İKSV’nin düzenlediği İstanbul Caz Festivali’nde yarı zamanlı olarak görev almaya başlayan Aslıhan, böylelikle bu dünyaya adım atmış olur. “Kültür sanat dünyasının içinde olmak hayatımı fazlasıyla zenginleştirdi. Gerek çok boyutlu düşünmeme yardım etmesi, gerekse sürekli değişen-dönüşen bir dinamiğe sahip olması, bu alanda çalışma isteğimi güçlendirdi” diyen Aslıhan’ın bu sektörü seçmesindeki en büyük etkenlerden biri de bir etkinlikten çıkan seyircilerin mutluluğuna birebir şahit olması… Müzik virüsünü lise yıllarında kaptığından, üniversite yıllarını da aktif şekilde çalışarak geçiririr. 49. Eurovision Şarkı Yarışması’ndan Rock’n Coke’lara; Dünya Belediye Başkanları Zirvesi’nden Theatre Zingaro dünya prömiyerine kadar Türkiye’nin önde gelen neredeyse tüm konser ve etkinliklerinde yer alır. Aslıhan eğitimine hala İstanbul Bilgi Üniversitesi Kültür Yönetimi yüksek lisans programıyla devam ediyor.
Sahne arkasından sahne önüne geçti
Mezun olduktan sonra 2010 yılına kadar Organizma Event Production and Design’da proje yöneticisi olarak çalışan Aslıhan, bu dönemde, sayısız konser ve festivalin sanatçı ve kulis koordinasyonunda görev alır. 2010 yılında, İstanbul Kültür Sanat Vakfı’nın çok amaçlı mekanı Salon IKSV’de direktör asistanı & operasyon koordinatörü pozisyonuna gelir. Burada, sanatçı booking’ini takiben tüm idari işlemler, lojistik ve ağırlama, mekan alt yönetimi ile içerik yaratılması görevlerini üstlenir. Bu dönemin hem işine hem de kişisel gelişimine büyük katkı sağladığını söyleyen Aslıhan, sonrasında bir buçuk yıl freelance olarak çalışma hayatına devam eder. Kısa bir süre önce de Pozitive Live’a girer. 10 yıldan fazla süren hospitality (sanatçı ağırlama-koordinasyon) kariyerinden sonra, an itibarıyla ses-ışık, sahne gibi prodüksiyon konularında kendini geliştiren Aslıhan bu sürecini de hayatının oldukça heyecanlı ve yeni şeyler öğrendiği bir dönemi olarak tanımlıyor.
Burada, geçmişten beri sürdürdüğü sanatçı ilişkileri kariyerinden biraz daha farklı bir alanda, sahne arkası yerine sahne üzerinde çalışıyor. Teknik prodüksiyon olarak tanımlanan, bir etkinliğin olmazsa olmazı ses, ışık, sahne ve benzeri sistemlerin kurulum ve yönetiminden sorumlu. Ayrıca prodüksiyon departmanı olarak sanatçıların ülkeye girişinden sahneye çıkacağı basamağa, sesin netliğinden günevli bir konser deneyimi sağlamaya kadar birçok detay ile de ilgileniyor.
Birçok önemli projede yer aldı
Yaptığı işte deneyimin çok önemli bir payı olduğunu düşünen Aslıhan, uzun süreler birçok farklı etkinlikte çalıştıktan sonra sanatçı ilişkileri ve kulis yönetimi konusunda “Gözlerim kapalı, bir elim arkada bağlı iken bile aynı ustalığı gösterebileceğimi biliyorum” diyerek uzmanlığını göstermiş oluyor. Bu zamana kadar Masstival, Radarlive, Sonisphere, Chill Out ve Rock’n Coke Festivalleri ile 50 Cent, Metallica, Bob Dylan, Jack White gibi isimlerin konserleri gibi birçok projede aktif rol alan Aslıhan, kariyerindeki başarısını detaycı ve mükemmelliyetçi kişilik yapısına bağlıyor. Şimdilerde ise Volkswagen Arena’da gerçekleştirilen Ice Age Live (Buz Devri Canlı) gösteri hazırlıklarıyla ilgileniyor. “Dokuz TIR ve üç konteynerle gelecek olan malzemenin sorunsuz ulaşımı, arenanın bir buz pistine çevrilmesi ve buzun üzerindeki tüm ekipmanın düzgün işlemesine çalışıyoruz. Bir konser mekanını üç günlüğüne buz pistine dönüştürmek eğlenceli olacak” diyen Aslıhan’ın hazırlığını sürdürdüğü diğer projeler arasında Mogwai, OneRepublic ve daha birçok etkinlik bulunuyor. “Kültür-sanat etkinliklerinin farklı boyutlarını keşfedip öğrenerek, halihazırda yaptığım işi daha da geliştirmeyi öncelik haline getirdim. Yurt içinde bir süre daha kendimi geliştirdikten sonra, profesyonel hayatıma yurt dışında devam etmeyi planlıyorum” diyen Aslıhan iş dışındaki hayatında aerial akrobesiyle ilgileniyor. Vakit buldukça temel sirk sanatlarından trapez, kumaş ve aerial hoop’u kullanarak denge ve esnekliği geliştiren bu discipline de yoğunlaşmaya çalışıyor.