TARIK POLAT – MBA 2011 – Ak-kim Kimya Proses Geliştirme Uzmanı
Bilgi mba ile yepyeni bir vizyon kazanan tarık daha kurumsal bir firmada çalışmak için harekete geçti ve hedefine ulaştı. Şimdi keyif aldığı bu işte devam etmek ve daha büyük başarılara imza atmak için çalışıyor.
Tarık kimya mühendisliğinden mezun olduktan sonra mesleğini eğitimini aldığı alanda sürdürmeye karar verir. Bir yandan da mesleki ve kişisel kariyeri için 2009 yılında İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde MBA programına başlar. Bu programın ona bir takım oyuncusu olmanın önemini anlattığını düşünen Tarık, ayrıca bu eğitim sayesinde şu anda çalışmakta olduğu şirket içindeki organizasyonel yapılanmanın iş verimliliği üzerinde ne kadar önemli olduğu bilincini de kazanır.
Lisans eğitimi süresince birçok staj yapan Tarık, MBA programı süresince ise aktif olarak çalışır. Bu program öncesinde de iş tecrübesine sahip olmanın program dahilinde öğrenilen konuların nerelerde ve nasıl kullanıldığının anlaşılmasını kolaylaştırdığını düşünüyor. Mevcut işinde bazı projelerde proje yöneticisi olarak görev alan Tarık, proje yönetim disiplinin temel unsurlarını MBA programında öğrendiklerine borçlu. Öğrendiklerini pratiğe dökmek ise şu anki işi sayesinde gerçekleşmiş durumda.
BİLGİ’de MBA yapmak ona yepyeni bir vizyon katar
Tarık, lisans programından sonra başlarda Almanya’da yüksek lisans yapmayı düşünse de daha sonraları bu kararından vazgeçer. Bir yıllık sürenin ardından askere gider ve döndüğünde ilk işyeri olan Marmara Kimya Sanayi’nde AR-GE sorumlusu olarak işe başlar. Burada MDF reçineleri üzerine çalışmalar yapar ve ürün geliştirme çalışmaları sonucunda farklı reçineler geliştirirler. Ayrıca atık suların geri kazanımı üzerine yaptığı proje ile de yıllık 300 bin doların üzerinde bir miktarın geri kazanılmasını sağlar. Bu firmada çalışırken BİLGİ’de MBA programına başlayan Tarık burada yeni bir vizyon kazanarak kariyerine daha profesyonel bir bakış açısıyla yaklaşır ve kurumsal bir firmada çalışmaya karar verir. 2008 yılında işini bırakıp 9 aylık arama sürecinin ardından şu andaki işine başlar.
Tarık 6 yıldır Ak-kim Kimya’da AR-GE bölümünde proje uzmanı olarak keyifle çalışıyor. Bu süre zarfında Ak-kim bünyesine bir tesis kazandırmak gibi ciddi bir başarıya da ekip olarak imza atmanın gururunu yaşıyor.
Ak -kim bünyesinde çoğunluğu proses iyileştirme olmak üzere birçok projede çalışan Tarık bu projeler kapsamında üretim tesislerinin verimliliğinin arttırılması, yeni ürün geliştirilmesi ve yeni tesislerin tasımlarının yapılması gibi sorumluluklara sahip.
Ürün geliştirme ve proses tasarımı gibi uzmanlaşan Tarık “Bu işlerde uzmanlaşmak için mevcut literatürlerin takibi, yeni proses ekipman teknolojilerinin takibi, teknik fuarların ziyaretleri, dış firmaların vermiş olduğu eğitimler ve şirket içi eğitimlerin takip edilmesi gerekiyor” diyor.
İki önemli proje üzerinde çalışıyor
“Araştırma yapmak, teknik literatür içinde saatlerce çalışarak küçük küçük ipuçlarını toplamaktan hoşlanıyorsanız AR-GE uzmanlığı keyifli bir iş haline geliyor” diyen Tarık genel olarak alanında başarının anahtarının teknik işlere meraklı ve detaycı olmaktan geçtiğini düşünüyor. “AR-GE uzmanı olarak çalıştığım için her zaman bir proje ile ilgileniyor olmamız gerekiyor. Yaptığımız projeler ilk olarak proje fikrinin oluşturulması ile başlıyor. Yani tamamen size ait bir iş olarak doğuyor. Sonrasında projenin başarılı tamamlanması sonucunda yatırım kararı alınarak tesis kurulumuna kadar gidiyor. Her şeyi ile başarılı bir şekilde tamamlanmış proje sonucunda milyon dolarlar harcanarak kurulmuş bir tesis ortaya çıkabiliyor. Bunun için yapılan tüm projelerin aynı ciddiyet ile ele alınması gerekiyor” diyen Tarık şu anda TÜBİTAK destekli iki projede görev alıyor.
Tasarım yapmanın zor bir ama keyifli olduğunu düşünüyor ve teknik işler yapmaktan keyif alıyor. Bu nedenle de kariyerine aynı alanda devam etmeyi düşünüyor.
İş dışındaki en büyük keyfi kitap okumak… Evli ve bir çocuk babası olan Tarık son zamanlarda vaktini en çok henüz 6 aylık olan oğluyla geçiriyor.