Emir Yeşil / Müzik ve Ses Teknolojisi 2009
Okul sıralarında İskender Paydaş’la çalışmaya başladı. Okurken kurduğu ‘Dolapdere Big Gang’ grubu ile yabancı şarkılara Türk müziği altyapısı kullanarak cover’lar yaptı ve iki yılda 50’den fazla yurtdışı konseri verdi.
Ortaokul yıllarında gitar çalıp şarkı söyleyerek müzik yapmaya başlayan Emir, Lise yıllarında Beyoğlu Hayal Kahvesi’nde ‘Puzzle’ adlı grubun solistliğini yapar. 18 yaşından itibaren kurduğu birçok grupla sahne alır. Üniversitede müzik okumaya karar vermeden önce üç yıl endüstri mühendisliği okuyan Emir, bu bölümü bırakarak, Bilgi’de yüzde 100 burs kazanıp müzik eğitimine başlar. Bilgi’deki hocalar ve caz müziğinin büyüsü sayesinde doğru seçimi yaptığını düşünüyor.
Üniversitede okurken birçok yerde sahne çalışmalarına da devam eden Emir, vokalist olarak çalıştığı Dolapdere Big Gag grubundaki işlerin yoğunluğu nedeniyle okulu geç bitirir. Bilgi’yi tercih etmesinin sebebinin Nükhet Ruacan olduğunu belirten Emir, “Bilgi iki sene vokal okuduktan sonra okul bize bir seçenek sundu. Bu seçeneğe göre performans bölümüne devam edebilirdim ama ben ses mühendisliği bölümünü seçtim. Şu anda hem müzik, hem de ses mühendisliği eğitimim var, her ikisini de aktif olarak yapıyorum” diyor.
Okulda çok sayıda yetenekli ve eğitimli müzisyenle tanışan Emir; aynı dili konuştuğu, aynı eğitimi aldığı ve her biri birçok farklı enstrümanlar çalan bu arkadaşları sayesinde grup kurmaya karar verir. Bu dönemde çeşitli caz trioları ve barda çalmak üzere gruplar kuran Emir, bunlar dışında reklam jingle’ları da seslendirir. Ses mühendisliğine ilgi duyduğundan, tecrübe edinmek için İskender Paydaş’ın yanında ses mühendisi asistanı olarak çalışmaya başlar. Bu dönem, Paydaş’ın yaptığı prodüksiyonlarda kayıt vokalistliği de yapar. Bir süre sonra da stüdyonun başına geçer.
Grubunu üniversitede okurken kurdu
Okulun ilk yıllarında olmasa da ilerleyen yıllarda müzik çalışmaları nedeniyle dersleri aksatan Emir, ancak bu çalışmaların kendisine büyük tecrübeler kattığını düşünüyor. Öğrencilik dönemindeki sahne çalışmalarının ileride kendilerine çok büyük artılar olarak geri döndüğünü belirten Emir, okulda kurdukları grupla ilgili şunları söylüyor: “Ben hem performans sanatçısı, hem de ses mühendisi olarak okurken aynı zamanda çalıştım. Sevdiğim hatta aşık olduğum bir işi yaptığımdan bu bana çalışma gibi gelmedi bile. Haftada 1-2 defa sahneye çıkıyordum ve çok keyif alıyordum. Bu çalışmaların şu andaki profesyonel hayatıma inanılmaz faydası oldu. Bu çalışmalar sayesinde Dolapdere Big Gang projesi ile ilgili teklif geldi ve her şey çok hızlı gelişti.”
Emir, üniversiteden mezun olduğunda, iki yılını dolduran Dolapdere Big Gang müzik grubu ile Fransa, İtalya, Almanya gibi ülkelerin yanı sıra Güney Afrika, Rusya, Avustralya, Fas, Azerbeycan gibi ülkelerde 50’yi aşkın yurtdışı konseri verir. İlk albümleri “Local Strangers” çıktığında, 8 hafta liste başı kalır ve kısa bir sürede Türkiye’nin en çok konser veren grubu haline gelir. Yurtdışında katıldıkları festivallerde ana grup olarak sahne alırlar. Kültür Bakanlığı ile birçok konser verirler. Bu esnada Emir, grubun çalışmaları dışında ses mühendisi olarak Hüseyin Karadayı’nın da aralarında olduğu birçok kayıt ve mix yapar. Tüm bu çalışmalar dışında bir aile şirketi kurarak kimyasal madde ticareti yapmaya başlayan Emir, bu yoğun çalışma ortamından 2009 yılında evlenmeye fırsat bulur.
Boy George ve Candy Rocy’ye vokal yaptı
Bugüne kadar okulda ensemble derslerinde, Raci Pişmişoğlu ve Cengiz Baysal’ın ensemble’larında yer alan Emir’in, bunun dışında İskender Paydaş’la yaptığı stüdyo çalışmalarında, ‘Hırsız Var’ filminin film müziğinde, Emre Altuğ’un aralarında olduğu birkaç sanatçının da albümlerinde vokalleri kullanılır. Daha sonra İskender Paydaş’ın ‘Zamansız Şarkılar’ adlı projesinde birkaç kez sahneye çıkan Emre, Dolapdere Big Gang sürecinde de Teoman, Hüsnü Şenlendirici ve Işın Karaca’nın yanı sıra son albümlerinde de İngiltere’den Candy Rock ve Boy George ile çalışır.
Boğaziçi Radyo’nun yılın cover parçası ödülünü “Gimme Hope Jo’anna” parçasıyla kazandıklarını söyleyen Emir, bunun dışında birçok etkinlikte çok sayıda plaket ve ödül aldıklarını belirtiyor. Şu aralar, Dolapdere Big Gang ile Nisan ayında çıkardıkları son albüm “Art-İst”in konser çalışmalarını sürdüren Emir, yurtdışı ve yurtiçi konserlerinin devam ettiğini, ileriye dönük kişisel çalışmalar da yapmak istediğini ancak askerlik sorunu nedeniyle bu konuda beklemede olduğunu söylüyor.
İleride tamamı İngilizce parçalardan oluşan bir solo çalışması yapmayı hedefleyen Emir, bu çalışma ile her müzisyen gibi yurtdışında da başarılı olmak istiyor. “Müzik benim için hem meslek hem hobi” diyen Emir, geri kalan zamanlarında üç tane köpeği ile ilgileniyor, onlarla dolaşmayı oynamayı çok seviyor. Oldukça evcimen olan Emir, evde oturup bir dvd seyretmek, playstation ve wii oynamaktan da çok keyif alıyor. Aynı zamanda teknolojiye de meraklı olan Emir tam bir sitcom delisi. En çok zevk aldığı şeylerden biri de kulağında müzikle uzun yürüyüşler yapmak.