YİĞİT MERTCAN CENGİZ
İşletme 2008, Tahin Gıda ve Turizm Hizmetleri Kurumsal İletişim Müdürü
Beş ay önce Lübnan mutfağı alanında hizmet verecek “Tahin” restoranı açan Mertcan, mutfağın yer alacağı medya kanalları yaratacak.
Çalışma hayatına 15 yaşında yaz tatillerinde ve okuldan arta kalan zamanlarda restoranlarda çalışarak başlayan Mertcan, çalışmaktan büyük keyif aldığı için kasiyerlik, telefon operatörlüğü, garsonluk, yöneticilik gibi çok farklı işler yapmış. “Göreviniz icabı bir kurumu temsil ediyorsunuz ve kurumun kuralları çerçevesinde müşteri memnuniyeti ve sonuç odaklı çalışıyorsunuz” diyen Mertcan, bu çalışmalar sonucu edindiği tecrübelerle, kurumsal iletişimin kariyerinde belirleyici olacağını düşünür ve tüm konsantresini bu alana kaydırır.
Üniversitede okurken tam zamanlı çalışan Mertcan, Sushico’nun çağrı merkezinin kurulmasında etkin bir rol üstlenir. Hali hazırdaki yeme içme sektöründeki deneyimlerini, call center sektörüyle birleştirir. Mertcan, üniversitede okurken aynı zamanda çalışmanın faydalarının azımsanmayacak kadar çok olduğunu belirtiyor.
BİLGİ, dünya görüşünü değiştirdi
Üniversite ortamının, derslerin, arkadaşlıkların ve hocalarla ilişkilerin kesinlikle insanın hayatına yön verdiğini söyleyen Mertcan, “BİLGİ bana kesinlikle bir dünya görüşü kazandırdı ve ufkumu genişletti diyebilirim. İnteraktif derslerimiz ve hocalarımızın davranış şekilleri okul için değil yaşam için öğrenmeliyiz sloganıyla örtüşüyordu” diyor. Bu dünya görüşü ve iletişim içinde olduğu insanlardan aldığı ilhamın sektördeki kurumsal iletişim becerilerine çok büyük katkısı olduğunu vurguluyor.
Mezun olduktan sonra 2009 yılında Callpex’de dış kaynak yöneticisi olarak çalışmaya başlayan Mertcan, bu görevinde Sushico ile iş ortağı olan Callpex arasında bir köprü görevi üstlenerek tüm bilgi akışı, operasyonlar, denetim ve kontrol mekanizması gibi sorumlulukları alır. Daha sonra 2011 yılında Sushico müşteri ilişkileri koordinatörlüğüne atanır. Bu görev ile Sushico’nun sistemlerinde kayıtlı 120 bini aşkın müşteri portföyünü yönetir. Müşteri ilişkileri,
pazarlama, kampanyalar, öneri ve şikayet yönetimi, call center-müşteri ilişkilerinin kontrolü ve düzenli ilerlemesini sağlamak görevleri arasındadır.
2011 yılının Ağustos ayında askerlik için Kıbrıs’a giden Mertcan, askerlik dönüşü Sushico’dan tekrar teklif alır. “Sushico beni artık operasyonda görmek istiyordu ve İstinye şubesi müdür yardımcılığı teklifini kabul edip çalışmaya başladım” diyen Mertcan restoranda personel yönetimi, stok kontrolü, müşteri memnuniyeti, ön muhasebe, satın alma gibi işleyişlerin kontrolü ve denetimini yapar. Daha sonra İstinye şubesinden Astoria şubesine geçer. Orada da sekiz ay çalıştıktan sonra, Rusya’da zincir restoranlar açan Türk sermayeli bir şirketin teklifini kabul eder. Başta yurtdışında çalışmak fikri iyi gelse de, dil sorunu, farklı kültürler ve ailevi sorunlar nedeniyle buradaki görevini altı ay sonra bırakır.
Lübnan yemekleri restoranı açtı
Türkiye’ye kesin dönüş yaptıktan sonra fark yaratacak bir iş yapmaya karar verir. Farklı kültürler ve damak zevklerinin her zaman ilgisini çektiğini söyleyen Mertcan, çok sevdiği ve beğendiği Beyrut mutfağıyla ilgili bir yatırım yapma fikrinin geliştiğini belirtiyor. Daha sonra önceden tanıdığı Lübnanlı dostlarıyla bu işe girmeye karar veren Mertcan, yaklaşık beş ay önce Tahin Gıda’yı kurar. Bugün şirketin kurucu ortağı ve kurumsal iletişim müdürü olarak amacının, birçok farklı lokasyonda konsept Lübnan restoranları açmak olduğunu dile getiren Mertcan, adını “Tahin” koydukları restoranlarının bir ay içinde Rumeli Hisarüstü’nde hizmet vermeye başlayacağını açıklıyor.
Uzmanlaştığı alanlarda çalışmalar yaptığını ifade eden Mertcan, kurumsal iletişim müdürü olarak hem kurumsal internet sitesini kurup hem de web’de Tahin markasını duyurup, kampanyalar, promosyon çalışmaları ve mutfakla ilgili tüm bilgilerin yer alacağı medya kanallarını yaratacak.
İş dışında sporla ilgilenen, zaman buldukça fitness yapan Mertcan, haftada bir gün kapalı havuzda yüzüyor. Ayrıca tenis ve squash’ta çok iddialı, seyahat etmek, yeni yerler görüp yeni kültürler tanımayı seviyor. Her sene en az bir defa yurtdışına çıkıp yeni keşifler yapıyor.