Ceren Atagür / Uluslararası İlişkiler 2000 / Mavi Jeans – Erkek Denim Koleksiyonu Tasarım Şefi
Tesadüfler sonucu yolu Mavi Jeans’le kesişen Ceren, burada neler yapabileceğini araştırırken kendini tasarım ofisinde bulur. Yedi yıldır Mavi’de çalışan Ceren bugün erkek denim koleksyonlarından sorumlu.
Ceren’in moda ve tasarımla tanışması üniversiteden sonra çalışmaya başladığı bir tekstil firması sayesinde olur. Mezun olduğunda Türkiye’de yaşanan en büyük krizlerden birine denk geldiği için yaklaşık bir sene kadar işsiz kalan Ceren, zaten bu dönemde bir yandan da ne iş yapmak istediğine karar vermeye çalışır. Üniversitede eğitimini aldığı uluslararası ilişkiler bölümünün yapısı ve içeriği itibariyle spesifik bir meslek sahibi olmasına imkan sağlamaktan çok, sosyal ve siyasal anlamda genel kültür sahibi olmasını sağladığını düşünen Ceren, eğitimini aldığı bölümün, sosyal akımlardan birebir etkilenen bir alan olan modaya katkısının olduğunu belirtiyor.
“Eğer tavır ve kendini ifade etme biçimleri hakkında bir şeyler biliyorsanız ve tabii ki görsel bir yeteneğiniz varsa bu size elbette bir katkıdır diye düşünüyorum” diyen Ceren, üniversitede öğrenciyken bir yaz dönemi KLM Havayolları’nda yer hostesliği, mezun olduktan sonra Cumhuriyet Gazetesi Dış Haberler Servisi’nde iki-üç ay staj yaparak ilk iş deneyimlerini edinir.
Ardından, asıl yapmak istediği işin ne olacağı konusunda çeşitli alternatifler düşünür. Onun için okulda kalmak bir seçenektir, ancak o dönem okuldan biraz uzaklaşmak istediğinden bu seçeneği eler. Bir yıl süren işsizlik döneminden sonra okuldan arkadaşı Mert’in vasıtasıyla bir tekstil şirketinde iş bulur. O dönem yabancı firmalara Ahmet Baytar’ın tasarımlarını yaptığı ‘Street Wear’ markası ile üretim ve pazarlama yapan Urbanese adındaki şirkette işe başlayan Ceren, şirketin pazarlama ayağında görev alır.
Pozitif Müzik’ten Mavi Jeans’e geçti
Urbanese’de çalışırken, Paris, Londra, Kopenhag gibi şehirlerdeki fuarlara katılarak, koleksiyonlarını Avrupa’nın çeşitli şehirlerindeki butiklere tanıtan, siparişler alan ve alınan siparişleri takip eden Ceren, “Ne bu işin içinde olduğum dönemde, ne de öncesinde aklımda tasarımcı olmak, moda dünyası içinde yer almak gibi bir düşüncem yoktu” diyor. İki sene kadar burada çalıştıktan sonra yine işsizlik günlerine geri dönen Ceren, bu sefer okula geri dönmek niyetindedir. Felsefe masterı yapmak ister. Bir yandan da iş aramaya devam eder ve tekstil sektöründe yeniden iş bulmak için kendine sadece bir hafta süre tanır. İnternet üzerinden çeşitli başvurular yapar. Bunlar arasında Mavi Jeans de vardır. Mavi’ye edindiği tecrübeleri ve onlara sağlayabileceği katkıları anlattığı bir mail atar. Ardından felsefe yüksek lisansı için Galatasaray Üniversitesi ile temasa geçer ve sınava hazırlanmaya başlar.
Bu dönem bir sürpriz olur ve Ceren 2003 yılında geçici olarak Pozitif Müzik’te işe başlar. Burada ilk kez düzenlenen Rock’n Coke festivalinde görev alan Ceren, festivale katılacak işletmelerin anlaşmaları, hazırlığı gibi dosya işlerini yapar. Ardından tam zamanlı çalışma teklifi alır, sınava eylül ayında gireceği için bu teklifi kabul eder. Pozitif Müzik’te müzisyen ve grupların menajer yardımcılığı görevini sürdüren Ceren, bir gün bir telefon alır ve Mavi Jeans kendisini görüşmeye çağırır.
“Mavi Jeans beni meslek sahibi yaptı”
Pozitif Müzik’teki müdürü Arzu Burhanlıoğlu’nun da desteği ile Mavi Jeans’ta ürün geliştirme departmanında işe başlayan Ceren, “Kaybedecek bir şeyim yoktu. Hatta sonra anladım ki, Mavi beni bir meslek sahibi yaptı” diyor. Mavi’deki iş tanımının tam olarak oturmadığı ilk dönem, süreci ve işleyişi anlamaya çalışırken tasarım departmanı ile haşır neşir olmaya başlayan Ceren, o zamanki tasarım müdürü Esma Edgü ile şu anki denim bölümünün müdürü Ebru Tuğalan’ın kendisine çok yardımcı olduklarını dile getiriyor. İşin içine yavaş yavaş giren Ceren altı ay sonra kendini tasarım departmanında bulur. Denim ile uğraşmak, yıkama yapmak, vintage detayları uyarlamak hoşuna gider.
Yedi seneyi aşkın süredir çalıştığı Mavi Jeans’ta şimdi erkek denim tasarım şefi olarak çalışmalarını sürdüren Ceren, Türkiye ve Avrupa pazarına yönelik erkek denim koleksiyonundan sorumlu. “Yıkama, paketleme ve detay çalışması jean tasarımının olmazsa olmazı” diyen Ceren, jeanlerle uğraşmaktan çok hoşlanıyor. O yüzden bu alanda kalmayı planlıyor. İşten arta kalan zamanlarda müzikle ilgilenen Ceren, ayda bir Kadıköy Trip’te dj’lik yapıyor. Postpunk, noişse, electro punk ve daha nice tuhaf sesleri çalmayı ve dinlemeyi seviyor.