BİLGİ Sahne ve Gösteri Sanatları Yönetimi’nden 2007 yılında mezun olan Aslı Şüküroğlu, ilk işine mezun olduğu dönemde yeni açılan santralistanbul’da Yönetici Asistanı olarak başlamış. Ardından İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı’nda Kent Kültürü departmanında uzman olarak çalışan Şüküroğlu, şu anda Genç Hayat Vakfı’nda Proje Koordinatörü olarak görev yapıyor.
Sosyal Bilimler alanın en iyi hocalarının BİLGİ’de yer aldığını belirten Şüküroğlu, “Mezun olduğum bölümde (Sahne ve Gösteri Sanatları Yönetimi) okuyabilmek için BİLGİ’yi tercih ettim. Mesleğimi seviyorum” diyor ve BİLGİ’de okumanın kendisine çok yönlü bir bakış açısı kazandırdığını belirtiyor.
“Keyifle okuduğum ve çalıştığım bir yer oldu”
BİLGİ mezunu olmanın pek çok avantajı olduğunu ifade eden Şüküroğlu, bu avantajları şöyle anlatıyor: “Öğrenciyken birçok proje yaptık. Hem teorik hem de pratik olarak donanım kazanabiliyorsunuz, bunun çok faydasını gördüm. Bölüm öğrencileri olarak yaptığımız mezuniyet projesi mesleki açıdan çok öğreticiydi. Derslerde yaptığımız uygulamalı çalışmalar iş hayatında çok işime yaradı. Keyifle okuduğum, çalıştığım bir yer oldu.”
Şüküroğlu’nun sivil toplum alanında çalışmaya karar vermesindeki en büyük etken, BİLGİ’nin Çalışan Öğrenci programı kapsamında, BİLGİ STK’da edindiği deneyimler olmuş. Aynı zamanda okuduğu bölümde de sivil toplum örgütleri, yönetimi ve proje hazırlama üzerine ders alan Şüküroğlu, “BİLGİ’de teorik olarak öğrendiklerimizi pratikte uygulama şansımız oldu, bu büyük bir şey” diyor.
“Atılan her adım çok kıymetli”
Sivil toplum alanında çalışmayı, dünyayı değiştirme hayalinde olup bir adım atmak şeklinde tanımlayan Şüküroğlu, “Değişim kolay olmuyor ama atılan her adım çok kıymetli. Yaptığımız projelerde birlikte çalıştığım herkeste aynı umudu görmek bu alanda çalışmaya devam etme motivasyonum. Üç yıldır farklı lise türlerinde, son iki yıldır meslek liselerinde okuyan genç kadınlarla ve öğretmenlerle toplumsal cinsiyet eşitliği üzerine çalışıyoruz. Bir şeyleri değiştirebilmek için emek vermek ve sonuçlarını gözlemlemek çok güzel” ifadelerini kullanıyor.
Sivil toplum alanında, son on yıldır daha katılımcı bir yapı olduğunu söyleyen Şüküroğlu, bir sivil toplum örgütünde profesyonel olarak çalışmak farklı bir deneyim olduğuna dikkat çekiyor. Sivil toplumun her alan gibi kendi içinde birçok sorunu ve soruyu barındırdığını belirtiyor ve “Gönüllü olarak bir STÖ’nün parçası olmak ise toplum içinde dönüştürmek istediğiniz ne varsa onun için mücadele etmeye gönüllü olmak demek oluyor ki bu çok değerli bir şey… Ayrıca kişiye kendisini daha iyi, daha katılımcı ve daha aktif hissettiriyor” diyor.
Öğrencilik yıllarının oldukça keyifli geçtiğini söyleyen Şüküroğlu, bölüm projesi olarak 2 yıl üst üste Çizgi Roman Festivali yaptıklarını ifade ediyor. Projenin her aşamasının çok keyifli olduğunu belirterek şöyle diyor: “Ekip çalışması güzel şey.”
Projelerin İstanbul dışında olması sebebiyle, zaman zaman evinden çok uzak kalan Şüküroğlu, İstanbul’a döndüğünde evde kedileriyle vakit geçiriyor. Fırsat buldukça konserlere ve dans gösterilerine gidiyor. Özellikle modern dans gösterilerini izlemeyi seviyor. Yine vakit bulabildiği ölçüde BİLGİ’de yüzüyor.
Üniversitedeki favori mekânınız neresiydi?
-Kuştepe bahçe
Favori hocanız kimdi?
-Tüm bölüm hocalarım
En son hangi kitabı okudunuz?
– Alison Bechdel Cenaze Evi, Şenlik Evi & Roland Barthes Görüntünün Retoriği, Sanat ve Müzik
En son hangi filmi izlediniz?
-Spectre
En son hangi şehre gittiniz?
-Prag