Çocukluk hayali avukatlık olan bir hukukçu Özde Özdericioğlu. Galatasaray Lisesi’nde başladığı eğitimine Fransa’da devam edecekken, Bilgi Üniversitesi’ni tercih edip, Türkiye’de kalmayı seçmiş. Profesyonel hayatının yanı sıra yüksek lisansına da yine Bilgi Üniversitesi’nde devam ediyor. İstanbul Bilgi Üniversitesi’nin hangi bölüm/bölümlerinden mezunsunuz? Kısaca eğitim durumunuzdan bahseder misiniz
İstanbul Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ndeki Lisans eğitimimi 2007 yılında onur derecesi ile tamamladım. Mezuniyetim sonrasında yine İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde burslu olarak kabul edildiğim Ekonomi Hukuku Yüksek Lisans Programı’na tez aşamasında devam etmekteyim.
Neden BİLGİ’yi tercih etmiştiniz?
Şöyle ki, lise öğrenimimi Galatasaray Lisesi’nde tamamladıktan sonra aslen lisans eğitimi almak üzere Fransa’daki Pantheon-Sorbonne ve Lyon Üniversitelerinin hukuk fakültelerine kabul edilmiş, fakat ailevi sebeplerle Türkiye’deki alternatiflerimi ve burs olanaklarını da değerlendirmek üzere ÖSS sınavına da girmiştim. Üniversite tercih sürecinde, BİLGİ ve diğer hukuk fakültelerinin oryantasyon ziyaretlerine katıldım. Önce, BİLGİ Hukuk Fakültesi’nin, kendi alanlarında Türkiye’nin en iyileri olarak tanımlayabileceğim akademik kadrosu beni etkiledi. Aynı dönemde, Rotary Dolmabahçe Kulübü’nün BİLGİ Hukuk Fakültesi’ne kabul edilen 4 başarılı öğrenciye burs imkanı sağladığını öğrendim. Burs mülakatlarımın da olumlu sonuçlanması üzerine, Fransa’ya taşınmama kısa bir süre kala lisans eğitimimi BİLGİ’de almak üzere Türkiye’de kalmaya karar verdim.
Şu an çalıştığınız şirketteki pozisyonunuz nedir? Ağırlıklı olarak hangi davalarla ilgileniyorsunuz?
Yaklaşık yedi yıldır çalıştığım Turkcell’de şu anda, Sektörel Hukuk İşleri Bölümü’nde kıdemli müşavir (danışman) avukat pozisyonunda görev yapmaktayım. Çalıştığım şirketteki görev tanımım gereği, dava yönetimi işleriyle uğraşmıyorum. Turkcell ve grup şirketlerine sektörel mevzuat ile rekabet mevzuatına uyum, başta sektörün düzenleyici otoritesi Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) olmak üzere devlet kurumlarından iletilen taleplerin yönetimi ve kurum ilişkileri konularında önleyici danışmanlık hizmetleri sağlayan hukuk danışmanı pozisyonunda çalışıyorum.
Hukuk tercih etmenizin sebebi neydi? Avukatlık çocukluk hayaliniz miydi?
Evet, ailemde ve çevremde hukukçu veya avukat hiçbir tanıdığım olmamasına rağmen hukuk eğitimi almak çocukluk hayalimdi.
İstanbul Bilgi Üniversitesi’nin size en büyük katkısı ne oldu? BİLGİ’li olmanın ayrıcalığını hangi alanlarda hissettiniz?
İstanbul Bilgi Üniversitesi’nin kariyerimde bana sağladığı en büyük katkının, iyi bir hukuk formasyonu ve analitik düşünme yetisinin yanında, hukuk kliniği, kariyer günleri, mesleki konferanslar gibi kariyer odaklı çeşitli uygulama ve organizasyonları ile bana kazandırdığı akademik ve mesleki çevre olduğuna inanıyorum.
Mezuniyetten profesyonel hayata geçiş sürecinizden bahseder misiniz… Şu an bulunduğunuz noktaya gelene kadar neler yaşadınız?
Ben, profesyonel hayata atılmak için aslen mezuniyetimi beklemedim. Bana burs veren komitenin başkanı, Bilgi Üniversitesi’nin kurucularından ve Turkcell’in baş hukuk müşaviri olduğunu sonradan öğrendiğim Av. Orhan Gemicioğlu, Hukuk Fakültesi’nin ilk yazında diğer bursiyerler gibi birgün beni de bürosuna çağırdı ve görüşmemizin sonunda hukuk bürosunda staj yapmak isteyip istemediğimi sordu. Böylece sürpriz diyebileceğim kadar erken bir zamanda hukuk pratiğiyle tanıştım. Mezuniyetime kadar aynı büroda çalışarak hukuk bürosunda avukatlığı ve 3. sınıfın yazında da Turkcell’de stajyerlik yaparak kurum bünyesinde avukatlığı gözlemleme imkanım oldu. Mezuniyet tarihimdeki idealim, kariyerimde idare hukuku alanında uzmanlaşmaktı. BİLGİ’de lisans ve yüksek lisansta derslerini keyifle aldığım, idare hukukçusu hocalarım, sevgili Burak Oder ile sonradan yöneticim de olan Ümit Akın’ın, uzmanlaşmayı hedeflediğim hukuk dalında başarılı olabilmem için sadece uzmanlaştığım alanın değil diğer hukuk disiplinlerinin de kurallarına hakim olan, iyi bir hukukçu olmam gerektiğine dair bana sağladıkları farkındalığın etkisi büyüktü. Ancak mezuniyetim sonrasında resmi avukatlık stajımı, idare hukuku alanında değil de ağırlıklı olarak ticaret hukuku ve spor hukuku alanlarında faaliyet gösteren Moroğlu&Arseven Hukuk Bürosu’nda yaptım. Sonrasında bir yıla yakın süre yine ağırlıklı olarak ticaret hukuku alanında faaliyet gösteren Erdem&Erdem Hukuk Bürosu’nda çalıştım. 2010 yılından günümüze ise Turkcell’de çalışmaktayım.
Hukukta iyi bir kariyer yapmak, diğer alanlara kıyasla daha zor diyebilir miyiz? Siz ne dersiniz?
(Wikipedia.tr’ye göre) Türkiye’de 2016 itibariyle 72 hukuk fakültesi ve bu fakülteler her yıl 10.000’e yakın hukuk mezunu veriyorlar. Özellikle, bu enflasyonun yarattığı kariyer başlangıcındaki rekabetçi ortam ile kariyer süresince, Türkiye’deki sürekli değişen yasal düzenlemeleri takip etme gerekliliğinin, hukuk kariyerini diğer mesleklere kıyasla daha zor kılan unsurlar olduğunu düşünüyorum.
Gelecek hedefleriniz neler?
Kariyerimde şu ana kadar edindiğim deneyimler doğrultusunda hayatımın bu aşamasında uzun vadeli hedefler yerine yakın gelecekteki hedeflerime odaklanmayı tercih ediyorum. Akademik çalışmalarıma yoğunlaşıp, BİLGİ’deki yüksek lisans eğitimimi tamamladıktan sonra doktora çalışmalarına başlamak istiyorum.
Ardınızdan gelen meslektaşlarınıza bir tavsiyeniz var mı?
Hukuk fakültesinden yeni mezun olan hukukçu arkadaşların büyük bir kısmının hukukla ilgili hangi mesleğe (avukatlık, hakimlik, akademisyenlik, kamuda hukukçuluk, noterlik vb.) yönelecekleri, hangi hukuk dalında uzmanlaşacakları konusunda bilinçli kararlar vermeden kariyerlerine atıldıklarını gözlemliyorum. Bu sebeple, öncelikli tavisyem, ilgi duydukları alanları deneyimlemek için mezuniyetlerini beklemesinler. Böylelikle hukuk fakültesinden mezun olduklarında eşitlerine göre daha bilinçli tercih yapabilme avantajına sahip olacaklardır. Son olarak, uzmanlaşmayı düşündükleri hukuk dalında başarılı olabilmeleri için sadece uzmanlaştıkları alanın değil diğer hukuk disiplinlerinin de kurallarına hakim olmaları gerektiğini unutmamalarını tekrar hatırlatmak isterim.
Üniversitedeki favori mekanınız? Dolapdere kampüsü arka bahçesi
Favori hocanız? Merhum Prof. Dr. Mustafa Dural ve Yrd. Doç. Dr. iur. Dr. Burak Oder. Ümit Akın
Bugünlerde en son okuduğunuz kitap? Edward W. Said – Orientalism
En son izlediğiniz film? Leos Carax – Kutsal Motorlar
En son gittiğiniz şehir? Kopenhag