Alper Akçay – Görsel İletişim Tasarımı MA 2003 – Görsel ve Performans Sanatçısı
Yeteneklerini eğitim ve tecrübeleriyle harmanlayarak her zaman kendini geliştirmeye devam etti. Katıldığı tüm projelerde fark yaratan Alper, çalışmalarına devam ediyor.
Lisans eğitimi sırasında fotoğraf ve video alanlarında doğal bir yeteneği olduğunu fark eden Alper, bitirme projesindeki performansıyla, sene sonu bitirme sergisinde hocalarından, bölüm başkanından ve bazı arkadaşlarından yeni açılacak Fotoğraf ve Video bölümüne araştırma görevlisi olarak almayı düşündükleri haberini duyar. Öyle de olur ve ilgili bölüme araştırma görevlisi olarak başlar. Diğer öğrencilerin projelerine danışmanlık yapmak, birçok gencin yaratıcı dünyasına dışarıdan bir göz olabilmek, üretim süreçlerindeki sorunlara yardımcı olmak gibi sorumluluklarla kendini daha çok geliştiren Alper bu süreci üniversitenin en verimli dönemleri olarak değerlendiriyor.
Dokunduğu her işte başarıyı yakaladı
Alper mezun olduktan sonra 2005-2006 döneminde Fransız konfeksiyon markası Façonnable için hareketli grafik ve fotoğraflar üzerinden akan bir sinema reklamı, yine aynı marka için iki sezon boyunca mağaza içinde gösterilen hareketli grafik koleksiyon videoları hazırlar. 2006-2007 yıllarında 3 arkadaş ortak kurdukları Sanslab isimli video, fotoğraf ve tasarım alanında çözüm ortaklığı yaptıkları ajans üzerinde çalışmalarına devam eder. Asmalımescit’te yer alan Balans gece kulübünün poster,video, animasyon gibi görsel işlerini üstelenirler.
Alper o dönemde dans ve hareket çalışmalarına da iyice ağırlık vermeye başlar ve performans alanında sanatsal projeler üretmeye başlar. Bir yandan da görsel işler üretmeye devam eder. 2007 yılında İstanbul’da gerçekleşen Cowparade kapsamında 3 ay boyunca İstanbul Metrosu füniküler çıkışında yer alan ‘’Tekinek’ isimli etkileşimli, video ve ses içeren bir inek yerleştirmesi yapar. Yine aynı yıl Hülya Aksular İstanbul Devlet Opera ve Balesi projesi ‘’İstanbul’’ içerisinde kullanılan bir video projesi hazırlar. Uzun yıllardır projeler üzerinden bağımsız olarak çalışmalarını sürdüren Alper, performans sanatları konusunda uzman. Anadolu kutsal hareket biçimlerinden yola çıkarak oluşturduğu performansları son yıllarda oldukça ilgi görüyor.
Performansları ile yurt dışında boy gösteriyor
Dans hareket alanında birçok eğitim alan Alper, ayrıca performans ve tiyatroda yeni teknolojilerin kullanımı üzerine birkaçı İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde gerçekleşen workshoplara katılmış. Bunlardan bazıları modern dans ve doğaçlama, sahne için butoh dansı, space butoh – uzam dansı, skinner releasing tekniği, authentic and rreative movement, beden berküsyonu bunlardan bazıları… Ama hareket alanına bakışını Anadolu geleneklerimizden gelen kutsal hareket-ayinsel hareket biçimleri olan sema ve semahlarımız ile Orta Asya Şaman ayinsel hareket biçimine yönelik çalışmalarının ona çok büyük yollar açtığını da söyleyen Alper, en çok beslendiği pratiklerinin bu alandan geldiğini ifade ediyor.
The Dance of Love – The Touch of Eternity, Tasavvur, Sacred Sufi Dance, Babel Theatre – Beirut, Nada, Gola 6.Yeşil Yayla Festivali, EXIT Festival, Oluşma(s)k – To For(m)ask, BÜMK-Hagia Irene Church (Aya İrini Klisesi), Yumuşakçaların Pek çoğu, Cadaques – IKSV Tiyatro Festivali, Sonsuz Çarklarda Diyalog, Sonsuz Çarklarda Diyalog, Luwilux 09”- Wunderbar Festivali, yer aldığı projelerden bazıları… Eylül 2014’te Kuzey Avrupa, Letonya-Riga’da Hz. Mevlana için ilk kez organize edilen Mistik Müzik Festivali’nde DaGamba grubu ile birlikte sahneledikleri performansın oldukça heyecan verici olduğunu söyleyen Alper, bu yıl yine aynı grup ile performanslara devam etmeyi planlıyor ve performanslarını tüm dünyada festivaller, konserler, sanatsal organizasyonlar aracılığıyla geliştirerek devam ettirmeyi hedefliyor. Planları arasında tekrar fotoğraf ve video ile
İlgili çalışmalara başlamak da var.
www.alperakcay.com