Yusuf Barış Bilsel / İşletme 2007 / KMPG Senior Denetçi
Daha çok inşaat sektöründeki firmalara denetim hizmeti veren barış, şu aralar Koray İnşaat ve Tav İnşaat’ın denetim raporlarını hazırlamakla meşgul.
Denetim işiyle üniversite birinci sınıfta tanışan Barış, babası yeminli mali müşavir olduğu için üniversitedeyken yazları onunla birlikte vergi denetimine gider.Üniversiteyi bitirdikten sonra vergi denetimi yerine bağımsız denetimi tercih ettiğini söyleyen Barış’ın bu mesleği seçmesine, babasının da meslekten olması büyük etki eder. Bunun yanı sıra BİLGİ’deki hocalarından Roy Manukyan ve Ufuk Mısırlıoğlu’nun yönlendirmeleri de mesleği seçmesinin önemli sebepler arasında yer alır. Üniversitede aldığı her dersin iş hayatında büyük faydalarını gören Barış, üniversiteyi bitirdikten hemen sonra 2007-2008 akademik döneminde Manchester Business School’da Msc Accounting & Finance alanında yüksek lisans yapar. Yüksek lisansın da mesleğine olumlu yönde etkisi olduğunu düşünen Barış, ancak üniversitede okurken her yaz babasıyla birlikte vergi denetimine giderken edindiği deneyimlerin iş hayatına faydasının çok daha fazla olduğunu vurgulayarak; “Özellikle şirketlerin örgüt yapıları ve iç işleyiş sistemlerini anlamak iş hayatına atılmadan önce bana çok büyük katkılar sağladı” diyor.
Profesyonel hayata BDO’da başladı
Yüksek lisansı bitirdikten sonra iş hayatına atılan ve 2008-2009 yılları arasında BDO Baylan Bağımsız Denetim ve Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik şirketinin Audit bölümünde asistan olarak görev yapan Barış, 2009 yılında oradan ayrılarak KPMG’nin (Akis Bağımsız Denetim ve Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik AŞ) Audit departmanında çalışmaya başlar. Halen Audit departmanında senior denetçi olarak KPMG Türkiye’de çalışan Barış, ayrıca 2009 yılında serbest muhasebeci mali müşavirlik stajını başlatma sınavını kazanır. Staj süresi 2012 yılı Mayıs ayında biteceği için henüz askerlik görevini yapamayan Barış, 6 Ağustos 2011 tarihinde evlenir.
KPMG’de bugüne kadar genellikle üretim ve inşaat sektöründeki firmalara denetime giden Barış, bu yıl Temmuz ve Ağustos aylarında Koray İnşaat ve TAV İnşaat gibi iki büyük firmayı portföylerine kattıklarından, iki aydır bu iki firmanın ilk denetim raporlarını çıkarmak için çok yoğun bir süreçten geçtiklerini söylüyor.
Şirketlerin denetim hizmeti almalarının; yıllık performanslarını şeffaf biçimde değerlendirmede ve gerçek mali durumlarını görmede çok büyük yararlar sağladığını düşünen Barış, ülkemizde halka açık şirketlerin, sigorta şirketlerinin ve bankalar dışındaki firmaların mali defterlerini, Vergi Usül Kanunu’na göre tuttuklarını, ancak Vergi Usül Kanunu’na göre hazırlanan mali tabloların şirketlerin mali durumlarını yansıtmada çok başarılı olmadığını söylüyor. “Bunun sebebi vergi kanununun asıl amacının gerçek mali durumu yansıtmak yerine vergi toplama amaçlı olarak düzenlenmiş olmasıdır” diyen Barış, ancak firma olarak audit hizmeti verdikleri firmalarda lokal kanunlara göre hazırlanan mali tabloları uluslararası muhasebe standartlarına göre düzenleyip bağımsız denetim raporu hazırladıklarının altını çiziyor.
Şirketlerin verimliliğini artırıyor
Hazırladıkları bu raporun şirket yönetiminin gerçek mali durumunu sağlıklı bir şekilde analiz etmesine ve stratejik planlama süreçlerinde rasyonel kararlar almalarına yardımcı olduğunu vurgulayan Barış, “Audit kapsamında ayrıca şirketlerin iç işleyiş süreçlerini ve iç kontrol sistemlerini izlediğimiz süreç denetimimiz de bulunuyor. Süreç denetimi kapsamında tüm departmanların işleyişlerini gözlemleyip kontrol eksikliği olan yerleri yönetim kuruluna raporladığımız için verimlilik konusunda ciddi yararlar sağlıyoruz. Bunun dışında Internal Risk Management (IRM), vergi danışmanlığı, forensic, transaction services (TS) gibi departmanlarımızla da müşterilerimize hizmet vermeye devam ediyoruz” diyor.
2013 yılında Yeni Türk Ticaret Kanunu’nun yürürlüğe girmesi ile denetim sektöründe bir patlama yaşayacağını ve oluşan denetçi açığını yeni mezunların kapatmasın zorluk yaşanacağını düşünen Barış, bununla birlikte mevcut denetçilerin değerlerinin katlanarak artacağını belirtiyor. Bu gelişmelerden ötürü sektörde en az 3-4 yıl daha kalmayı planlayan Barış, koyu bir Fenerbahçe taraftarı olarak zaman buldukça futbol ve basketbol maçlarını izlemekten zevk alıyor, sinema ve tiyatroya gitmekten de çok hoşlanıyor. Barış’ın hobileri arasında kayak, rüzgar sörfü, basketbol oynamak bulunuyor.