Gündüz Can Topal / Bilgisayar Bilimleri-2004 /Newbay Software Senior Software Engineer
Şu an çalıştığı Newbay Software’de çalışmak için dört yıl önce Dublin’e yerleşen Gündüz, yeni ürün geliştirme, sistem tasarımı, sürüm planlama ve destek gibi işlerden sorumlu.
Bu alanda çalışmaya 1990’da ilk bilgisayarını aldığında karar verir, 1996’da internet ile tanışması kararını pekiştirir. Üniversitede aldığı eğitimle edindiği teorik altyapının, uygulama ve mühendislik alanlarını öne çıkardığını düşünen Gündüz, Boğaziçi Üniversitesi’nde işletme bilişim sistemleri alanında yüksek lisans yapar. Yüksek lisansta aldığı eğitimin faydalarını, profesyonel hayatta görür.
Üniversitede okurken, İş Bankası’nda yazılım geliştirme departmanında staj yapan Gündüz, ilk defa profesyonel mühendislerin nasıl bir takım oluşturabileceğini orada deneyimler. Ayrıca birinci ve ikinci sınıftayken okuduğu bölümde öğrenci asistanlığı yapar. Bu sürede, laboratuvarlara çeki düzen vermek, yardımcı çalışma grupları oluşturmak, bölüm içindeki özel projelere katkıda bulunmak gibi roller üstlenir.
2008’de Dublin’e taşındı
Üniversiteden mezun olduktan sonra İstanbul Levent’deki UCT GRoup’da yazılım mühendisi olarak çalışmaya başlayan Gündüz, 2008 yılında yüksek lisansını bitirince, şu an çalıştığı şirkete geçmek için buradan ayrılır ve Dublin’e taşınır. Senior Software Engineer olarak çalıştığı Newbay Software’de (subsidiary of Research in Motion), yeni ürün geliştirme, sistem tasarımı, sürüm planlama ve destek gibi alanlardan sorumlu olan Gündüz, internet sektöründe son kullanıcıya hitap eden ürünlerin geliştirilmesinin birer aylık, bazen ikişer haftalık geliştirme döngülerinden oluştuğunu, ürünün başarılı olduğu sürece gelişmeye devam ettiğini, Facebook ya da Twitter’in buna iyi bir örnek olduğunu belirtiyor.
Bu planlamanın iskeletini bir dizi eylemin tanımlanması ve kaynaklara atanıp hayata geçirilmesinin belirlediğini dile getiren Gündüz, kendisinin rolünün de bu noktada, iş geliştiricilerle beraber çalışmakla başladığını açıklıyor. Sonrasındaki geliştirme test ve teslim süreçlerinde, tasarım dokümantasyonları ve kod yazımı olarak devam ettiğini, zaman zaman yayında olan sistemlere destek verdiğini belirtiyor.
Mesleğinde, dağıtık ağ uygulamaları ve ölçeklenebilir sistem tasarımı üzerine odaklanan Gündüz, internetin 2000’li yılların başında halen emekleme döneminde olduğunu, mobil işlemcilerin son yıllarda gelişmesi ile yeni yeni yürümeye başladığını belirtiyor. İlerleyen ağ ve işlemci teknolojileri sayesinde, bu alandaki kullanıcı sayısının, geliştirilebilecek uygulamaların çeşitlendiğini ve kabiliyet unsurlarının katlanarak arttığını dile getiren Gündüz, bu konuda şunları söylüyor: “Ağ operatörleri, internet şirketleri, medya kuruluşları gibi servis sağlayıcı platformlar, rekabetçiliklerini koruyabilmek için sürekli yeni teknolojiler geliştirmek durumunda. Bu bağlamdaki gereksinimlerin gerçekleştirilebilmesi için gereken teorik ve pratik deneyimi edinmek ve kullanılan metodolojiler konusunda bilgi sahibi olmak iyi bir fikirdi. Aldığım eğitime de paralel olduğu için bu konuda ilerlemeye karar verdim.”
Vodafone için çalışıyor
Gündüz, şu aralar en büyük projelerinin; Vodafone için geliştirdikleri 2013 Q1 olduğunu, bu projenin Portekiz, İspanya, Almanya ve İrlanda’dan sonra bir çok ülkede daha yayında olduğunu belirtiyor. Gündüz bununla ilgili; “2013 Q1’in sonunda bir çok ülkede daha yayına alınması planlanan yedekleme servisi Vodafone Cloud ve ABD’de yayında olan Verizon için geliştirdiğimiz Backup Assistant şu andaki en büyük projelerimiz. Toplam kullanıcı sayımız 100 milyon seviyesinde. Diğer belli başlı global ağ operatörleri ile de çeşitli projeleri beraber yürütüyoruz” diyor.
Türkiye’de çalıştığı dönemde de Turkcell, Vodafone, Avea gibi ağ operatörleri ile başta ShowTV olmak üzere çeşitli medya kuruluşlarının sistem entegrasyonları ve bu entegre sistemler üzerinde çalışan, zaman zaman web destekli, sms/mms interaktif uygulamalardan oluşan bir proje/ürün yelpazesine katkıda bulunan Gündüz, ayrıca 2006 ve 2007’de Eurovizyon Şarkı Yarışması’nın sms oylama sistem ve operasyonundan sorumlu olur.
En son Trinity College Dublin- Science Gallery bünyesindeki Idea Lab isimli yedi haftalık bir çalışma grubuna katılan Gündüz, İş dışında yüzmeyi seviyor, haftada birkaç defa mutlaka yüzmeye çalışıyor.
DÜN
DR. CHRIS STEPHENSON
YÜZME HAVUZU
BUGÜN
ROBERT SEDGEWICK
O’NEILS OF PEARSE STREET
EN SON
ZEN AND THE ART OF MOTORCYCLE MAINTENANCE
KOLYA
GALWAY