Şansal Cumhur Erbacıoğlu / İşletme-İktisat 2004 / PricewaterhouseCoopers Uluslararası Vergi – Kalite ve Risk Yönetimi Yöneticisi
Uluslurarası yatırımlar için vergi danışmanlığı yapan şansal, yanlızca Türkiye’ye gelen yatırımcılar için değil, Türkiye’den dünyaya açılan yatırımcılar için de çalışıyor.
PwC Türkiye ortaklarından Bilgütay Yaşar’dan seçmeli olarak aldığı ‘Turkish Taxation System’ dersi sayesinde vergi ile tanışan Şansal, sonraları ‘vergi’ olgusunun uluslararası önemi ve PwC’nin çok uluslu bir organizasyon oluşundan etkilenir. Finans alanını önce okulda, sonra da sırasıyla Borusan Boru ve PwC’de yaptığı stajlarla yakından tanıyan Şansal, hem stajlara hem de işe alımlarda BİLGİ öğrencisi ya da mezunu olmanın tercih sebebi olduğunu düşünüyor.
Stajlardan sonra biraz araştırma yaparak vergi alanına yönelmeye karar veren Şansal, “Vergi danışmanlığı yapabilmek için hem sayılarla aranız iyi olmalı, hem de hukuktan anlamanız gerekir. Başlarda en azından kanun okumaya yatkın olmanız beklenir. İnanıyorum ki bu durum günümüzde diğer pek çok alanda da geçerli. Artık kimse tek yönlü adamla çalışmak istemiyor. Bizler BİLGİ’de işletme-iktisat bölümünde ekonometriden hukuka geniş yelpazede eğitim aldık; bu bizim için önemli bir artıydı. Bir diğer önemli artı da eğitim dilinin İngilizce oluşuydu. BİLGİ’de eğitimin İngilizce oluşu sadece dil öğrenmenin ötesinde bir deneyim; yabancı dilde öğrenmeyi ve düşünebilmeyi de içeriyor” diyerek aldığı eğitimin önemini vurguluyor.
University of Portsmouth diploması da aldı
BİLGİ ile birlikte University of Portsmouth programını da tamamlayan ve böylece iki diploma alan Şansal, daha mezun olmadan ilk iş sözleşmesine imza atar. BİLGİ’de alıştığı imkanları ancak PwC gibi güçlü bir organizasyonun sunabileceğini düşünerek 2004 yılında çalışmaya başladığı PwC’de halen çalışmaya devam eden Şansal, burada çalışmaya başladığı ilk yıllar denetim yapar. 2006’da Türkiye’ye gelen yatırımların hızlanması ile birlikte özel amaçlı denetim-danışmanlık işleri yapmaya başladıklarını söyleyen Şansal, o tarihlerde bugün yoğunlukla yapılan yüksek katma değerli işlerin temellerinin atılışına şahitlik eder.
BİLGİ’de aldığı eğitimin kendisine iş hayatıyla ilgili gerçeklere yakın bir deneyim sunduğunu belirten Şansal, bu nedenle iş hayatına başladığı ilk yıllarda PwC’de ki ortamın okuldan pek farklı olmadığını söylüyor. “Yani BİLGİ biraz iş hayatı gibi, PwC de biraz okul gibi” diyen Şansal, sekiz yıldır çalıştığı PwC’de bugün ‘International Tax and Q&RM Manager’ görevini sürdürüyor.
PwC’de uluslararası yatırımlar için vergi danışmanlığı yapan Şansal’ın, ayrıca PwC Türkiye’nin vergi ve risk yönetimi gibi bir takım iç işleri ile ilgili de sorumlulukları bulunuyor. Şimdi yalnızca Türkiye’ye gelen yatırımcılar için değil, Türkiye’den dünyaya açılan yatırımcılar için de işler yaptıklarını söyleyen Şansal, “Bazen yalnızca mevcut yapılarının nasıl daha iyi hale gelebileceğinitartışıyoruz, bazen sıfırdan yapı kurulması için danışmanlık sunuyoruz. Duruma göre yapının kurulumunu bile üstlenebiliyoruz. Burada ‘yapı hakkında danışmanlık’ ile kastettiğim; bir ya da daha çok ülkede şirket/şube kurulması, kurumların vergisel ve hukuki statüsünün belirlenmesi, hangi ülkede ne kadar vergi ödeneceği, dış ticaret faaliyetlerinin işleyişi, finansmanın ne yolla sağlanacağı gibi konulardır” diyor.
PwC’nin standartlarını da oluşturuyor
Kısaca diyorum çünkü gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde bu konuya özel kanunlar var. PwC gibi danışmanlık ve denetim hizmeti sunan çok uluslu organizasyonların da kendi iş yapış şekillerini faaliyette bulunulan her ülkenin bu konu hakkındaki mevzuatına uyum sağlayacak şekilde oluşturduğunu belirten Şansal, firma içi sorumluluklarının bir bölümü de denetçi bağımsızlığı ile ilgili sınırlamalar konusundaki politikaların oluşturulması ve geliştirilmesinin oluşturduğunu dile getiriyor. Büyük çaplı firmalarda, denetçi bağımsızlığı dışında pek çok kalite standardı olduğunu ifade eden Şansal, “Ben de PwC’de bu kalite standartlarının oluşturulması, takibi ve denetiminden sorumlu olan deneyimli bir ekibin üyesiyim” diyor.
Hayatı iş ve iş dışı diye sınırlamayan Şansal, böylece, Pazartesi Sendromu yaşamıyor. İşten çıkınca ya da hafta sonları iş arkadaşlarımla vakit geçirmeyi seviyorum. Fırsat buldukça İstanbul’da kısa tatiller yapıyor. Uzun tatillerde ise araç kiralayarak yurt dışında bir kaç şehir görebileceği rotalar belirliyor. Günün stresini atmak için iş çıkışı soluğu spor salonunda alan Şansal, PwC’nin koşu ekibinin de sadık bir üyesi olarak Marsilya’da yarı maraton koştuğunu açıklıyor.